Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

S-a semnat contractul de finantare pentru a II-a faza a statiei de la Glina

I.D. Investiţii /

Statia de epurare Glina

Statia de epurare Glina

Contractul de finantare pentru finalizarea lucrarilor la statia de epurare Glina a fost semnat ieri, 7 octombrie de catre Sorin Oprescu, primarul Capitalei si Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Statia de epurare a apelor uzate Glina este cel mai mare proiect integrat de mediu din ultimii 20 de ani, din Romania.

Valoarea totala pentru cea de-a doua faza a proiectului este de 416,52 milioane euro.

Banii vor fi folositi pentru faza a II a a Statiei de Epurare a Apelor Uzate Glina, care vizeaza reabilitarea Casetei de apa uzata - Dambovita, extinderea statiei de epurare la un debit de 12 mc/s epurare completa, dar si construirea unui incinerator pentru arderea namolului rezultat in urma procesului tehnologic (aproximativ 400 t/zi).

Contributia Uniunii Europene la proiect prin Programul Operational Sectorial Mediu este de 62, 63%. Investitiile vor fi finantate totodata in procent de 7,7% din bugetul de stat, iar 0,71% din bugetul local (in afara TVA proiect).

Pentru acoperirea diferentei de 28,96% vor fi contractate imprumuturi rambursabile. Rambursarea creditelor se va face prin colectarea Taxei Municipale de Apa Uzata.

Cu ocazia semnarii contractului Sorin Oprescu a declarat: "Beneficiarii directi ai investitiei sunt cetatenii Bucurestiului, dar si întreaga Romanie. Datorita existentei acestei statii de epurare, Bucurestiul si bucurestenii nu mai polueaza Dambovita, Dunarea si Marea Neagra. Concret, se reduce impactul negativ al poluarii raurilor si al infiltratiilor de ape uzate în panza freatica din zona bazinului hidrografic al Dambovitei, Argesului si Dunarii."

La randul sau Rovana Plumb, a precizat: "Proiectul semnat azi simbolizeaza respect pentru cetateni si respect pentru mediu. In plus, este pentru prima data in Romania cand implementam una dintre cele mai noi tehnologii verzi, cea de tratare a namolurilor, prin constructia unui incinerator de namol care este aferent acestui proiect si sper ca cei peste doua milioane de locuitori ai Capitalei si ai celor 11 localitati din imprejurimile Bucurestiului sa beneficieze de un sistem de canalizare care corespunde celor mai inalte standarde europene. ."

De aceasta investitia va beneficia municipiul Bucuresti si alte 11 localitati din vecinatatea sa: Glina, Popesti-Leordeni, Jilava, Chiajna, Chitila, Mogosoaia, Buftea, Voluntari, Dobroesti si Pantelimon, precum si Aeroportul Henri Coanda din Otopeni.

Statia de Epurare a Apelor Uzate Glina a fost pusa in functiune in anul 2011, odata cu finalizarea fazei I-a. Pentru aceasta faza a proiectului au fost cheltuiti 108,3 milioane de euro (din care, contributia UE a fost de 65 %). Finalizarea Fazei I a a Statiei de Epurare a Apelor Uzate Glina a reprezentat alinierea de fond a standardelor de mediu romanesti la cele ale Uniunii Europene.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional