Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SCĂRI DE INTERIORPosibilităţi multiple de asortare cu amenajarea interioară a locuinţei

F.A. Amenajări /

Posibilităţi multiple de asortare cu amenajarea interioară a locuinţei

Scările de interior au evoluat de-a lungul timpului de la statutul de indispensabile pentru a urca şi coborî de la un etaj la altul până la cel de produs rafinat, de înaltă ţinută estetică ce decorează şi înfrumuseţează spaţiul interior al locuinţei.

Alegerea scării de interior cade în sarcina arhitectului şi a proiectantului care trebuie să definească detaliile de execuţie în cazul scărilor din beton sau zidărie.

În cazul scărilor autoportante, proiectantul nu mai "are de lucru" (sarcina de proiectare este transferată producătorului scării) iar alegerea scării devine o treabă de estetică, gust şi design fiind la latitudinea clientului final consiliat de producătorul scării şi în unele cazuri de arhitect şi de designer. În acest sens, avantajul scărilor autoportante este că pot fi alese şi după ce a fost construită locuinţa şi, mai mult, pot fi ulterior "remodelate" ca şi configuraţie şi aspect estetic.

În cazul scărilor autoportante, care sunt cele mai frecvente pe pieţele vestice, alegerea modelului nu este o treabă uşoară, oferta bogată de modele şi culori de la producătorii profesionişti fac sarcina mai dificilă.

Societatea reşiţeană "Stairs-Expert" vine în întâmpinarea clienţilor cu o gamă variată de modele de scări de interior cu posibilităţi multiple de asortare cu amenajarea interioară a locuinţei prin culoarea componentelor şi designul variat al acestora.

De ce trebuie să ţinem cont atunci când alegem scara de interior?

Specialiştii societăţii ne-au prezentat câteva criterii de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem scara de interior:

Criteriul 1: spaţiul

Dacă dispuneţi de un spaţiu generos este recomandat să vă alegeţi o scară elegantă, care să impresioneze privirea şi pe oricine va intra în casă (scări în rampe drepte sau circulare).

Dacă în schimb spaţiul este mai limitat, poate fi aleasă o scară zveltă, fără contratreaptă şi cu o balustradă aerisită.

În situaţia în care spaţiul este bine luminat puteţi opta pentru o scară cu contratreaptă care, eventual, se poate închide din lateral creând astfel un loc de depozitare suplimentar.

În cazul în care spaţiul beneficiază de mai puţină lumină se recomandă să se evite contratreptele şi eventual să se solicite spoturi luminoase montate în trepte.

Dacă se doreşte ca scara să ocupe cât mai puţin spaţiu, specialiştii recomandă o variantă elicoidală putându-se opta între o formă circulară sau una pătrată.

Criteriul 2: designul scării

Din acest punct de vedere este recomandat să asortaţi un spaţiu decorat tradiţional cu o scară din lemn. Pentru spaţiile decorate modernist sunt recomandate scările realizate din combinaţii lemn cu metal.

Criteriul 3: culoarea scării

În funcţie de culoarea spaţiului în care va fi montată scara, specialiştii ne propun următoarele variante:

- pentru spaţiile mai întunecoase sunt preferate culorile deschise (alb, fag natur, stejar natur, cireş);

- pentru spaţiile puternic luminate puteţi folosi culori mai închise (nuc, mahon, wenghe) sau combinaţii de două culori în contrast (treptele nuc şi structura sau balustrii fag natur sau combinaţii de wenghe cu alb, etc);

- pentru scările realizate în combinaţii de lemn cu metal, de asemenea specialiştii sugerează culori în contrast (metalul negru cu fag natur, alb transparent sau cireş, iar metalul gri cu wenghe, nuc sau mahon).

Culoarea scării trebuie să se asorteze cu pardoseala şi de asemenea cu culoarea obiectelor de mobilier din preajmă.

Cum amenajaţi spaţiul aferent scării interioare

Designerii societăţii ne-au prezentat câteva reguli de care trebuie să ţinem cont atunci când dorim să utilizăm spaţiul aferent scării interioare:

- Regula 1:

Nu uitaţi să luaţi în considerare dimensiunea spaţiului destinat scării la intrare şi la ieşire. Acest spaţiu liber este de obicei o zonă pătrată cu latura de minim 0,9 m şi este necesar, mai ales atunci când doriţi să urcaţi la etaj cu o mobilă.

- Regula 2:

Dacă scara dumneavoastră pleacă de lângă o uşă asiguraţi-vă că acea uşă nu se deschide în interiorul încăperii în care se află scara; de la toc la scară să aveţi măcar o distanţă egală cu lăţimea uşii.

- Regula 3:

Încercaţi pe cât posibil dacă scara are acea "casă a scării", să nu o ascundeţi în spatele uşii ci să o lăsaţi la vedere. Un dulăpior pentru telefon, o comodă, o floare, o măsuţă cu două scaune sunt toate exemple de obiecte ce pot îmbunătăţi considerabil şi foarte simplu această parte a casei.

Debaraua, zona de depozitare de sub scară a diferitelor lucruri (pantofi, articole sportive, umbrele etc) se poate realiza atunci când comandaţi o scară cu o structură la perete şi contratrepte (astfel scara se închide pentru cei care urcă şi coboară) după care alegeţi doar cu ce tip de perete închideţi scara pe lateral (gips carton, lemn, plastic etc.).

O amenajare mai sentimentală poate fi făcută pe peretele pe care urcă scara. Fiind una din zonele cele mai circulate ale casei, aici puteţi agăţa poze, tablouri, postere iar dacă iluminarea scării este slabă designerii societăţii ne recomandă introducerea de spoturi luminoase pe trepte care vor avea dublu rol: iluminarea peretelui şi iluminarea treptelor pentru o coborâre mai sigură.

Ce nu trebuie să faceţi mai ales dacă doriţi să folosiţi spaţiul de sub scară şi nu numai - nu introduceţi calorifere sau altă sursă de încălzire sub scară deoarece un calorifer nu încălzeşte altceva decât scara care, având trepte din lemn masiv, oricât de perfect ar fi executate şi îmbinate, ele vor crăpa şi se vor deforma într-un final datorită căldurii; pentru că nu veţi încălzi casa scării dacă asta aţi dorit, ci scara. Dacă aveţi un living care comunică deschis cu casa scării sau locul ei de amplasare, nu aveţi nevoie de un calorifer pentru a încălzi spaţiul de la etaj la mansardă; prin golul destinat scării căldura de la parter urcă la etaj - mai bine suplimentaţi cu un calorifer living-ul.

Cum a evoluat piaţa scărilor interioare

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei destinate scărilor interioare doamna Andreea Băndăşilă, coordonator marketing în cadrul societăţii, ne-a declarat: "Pe piaţa scărilor de interior se menţine un trend crescător permanent asigurat în primul rând de creşterea sectorului construcţiilor, dar şi de creşterea puterii de cumpărare a unor categorii de clienţi care intervin asupra imobilelor existente prin reamenajări, mansardări, etc."

Estimativ, în ţara noastră, la ora actuală există piaţă pentru ceva mai mult de 100.000 de scări anual (din care circa 70-75% sunt în continuare realizate din beton).

Preţurile scărilor de interior sunt, de asemenea, în creştere datorită scumpirii materiilor prime, a creşterii veniturilor salariale, etc., cât şi din cauza diversificării, a creşterii complexităţii şi a "sofisticării" modelelor noi apărute pe piaţă (sunt solicitate tot mai frecvent modele de top de pe piaţa vestică chiar dacă sunt mai scumpe).

Noutăţi din domeniu pe piaţa ţării noastre

"Ca noutăţi de scări de interior pe piaţa românească putem menţiona pe cele cu structură metalică tăiată cu laser, precum şi pe cele fără structură şi balustradele moderne, de design-realizate din lemn, metal şi sticlă, plexiglas, etc. Valoarea montajului este în jur de 1200 RON pe scară", a mai declarat doamna Andreea Băndăşilă.

În funcţie de câteva criterii mai importante, scările se împart pe categorii în felul următor:

După criteriul constructiv:

- scări din beton sau zidărie care ulterior urmează să fie placate (cu lemn, marmură, gresie, etc.). Acestea se împart la rândul lor, în două subcategorii:

a) turnate la faţa locului şi rigidizate cu structura pereţilor;

b) prefabricate şi montate ulterior la faţa locului;

- scări autoportante care au structura proprie şi se montează în cadrul unui "gol" din tavan. În ceea ce priveşte o detaliere a acestor tipuri de scări, putem avea alte trei subcategorii:

a) scări cu o singură structură (laterală sau centrală);

b) scări cu două structuri (vanguri laterale);

c) scări fără nicio structură.

În funcţie de materialele din care sunt executate, cele mai frecvente tipuri de scări sunt: scările cu structură şi trepte din lemn; scările cu structură din metal şi trepte din lemn, scările din structură de metal şi trepte din sticlă, marmură, etc.

După configuraţie se disting scările în rampă dreaptă (în "I"), cu o întoarcere (în "L"); cu două întoarceri (in "U" sau "C"); în spirală rotundă sau pătrată.

După tiparul întoarcerii avem scări cu podest, cu întoarcere în 2, 3, 4 trepte sau scări balansate.

Dintre modelele prezentate cele mai vândute sunt modelele din gama Desiree, Elite şi Ascension care reprezintă peste 60% din volumul vânzărilor societăţii "Stairs-Expert".

De asemenea, sunt remarcate solicitări frecvente de finisare în culori mai închise pentru lemn (wenghe, nuc, mahon) şi o preferinţă pentru balustrade moderne realizate în combinaţie de lemn cu metal.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional