Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Sectorul 2: Dezvoltarea infrastructurii rutiere ar putea atrage marii investitori

F.A. Perspective /

Bogdan Parvanu, arhitectul sef al Sectorului 2

Bogdan Parvanu, arhitectul sef al Sectorului 2

Investitorii au în vizor dezvoltarea unor mari proiecte imobiliare în Sectorul 2, în special pe partea rezidenţială. Cei mai mulţi dintre ei şi-au amânat proiectele ca urmare a crizei financiare, aşteptând momentul oportun să le lanseze. Momentul oportun ar putea fi dat de dezvoltarea infrastructurii la nivelul sectorului.

Bogdan Pârvanu, arhitectul şef al Sectorului 2 ne-a declarat: \"Unii dintre investitori au deja demarate procedurile, certificate de urbanism, PUZ-uri. Speranţa noastră este ca o posibilă revenire economică să ne aducă şi nişte noi investitori, iar cei vechi, care şi-au stopat investiţiile, să le demareze\".

Inelul median rutier va deschide noi oportunităţi pentru construcţii rezidenţiale

În partea de nord a Sectorului 2 urmează să fie demarate două lucrări importante de infrastructură care vor antrena dezvoltarea zonei. Astfel, la limita nordică a sectorului municipalitatea va realiza inelul median rutier, de-a lungul căii ferate Bucureşti-Constanţa.

Noua arteră va avea segmente la nivelul solului, supraterane şi subterane şi va decongestiona traficul din nordul Capitalei (sectoarele 2, 1 şi 6). În luna februarie erau în derulare consultări şi era în curs de finalizare obţinerea acordurilor şi avizelor.

PUZ-ul va fi supus votului Consiliului General al Capitalei în cursul lunii martie.

Odată cu apariţia acestui inel rutier, la intersecţia Şoselei Petricani cu calea ferată se preconizează crearea unui mare nod intermodal de circulaţie. Aici va fi prevăzută conectarea cu viitoarea magistrală de metrou spre Otopeni, precum şi cu tramvaiul, prin extinderea liniei de pe Bd. Dimitrie Pompei. În plus, nodul intermodal va fi deservit şi de o nouă gară de cale ferată.

De altfel, în nordul Şoselei Petricani va demara construcţia unui ansamblu rezidenţial, care în luna februarie se afla în faza de PUZ. Zona este una în dezvoltare şi a atras până acum investiţii majore în clădiri de birouri.

În paralel, urmează să se realizeze conexiunea dintre noua autostradă Bucureşti - Braşov cu Sectorul 2 prin Şoseaua Petricani şi Strada Gherghiţei.

Astfel, întreaga zonă s-ar putea dezvolta cu investiţii în spaţii comerciale, birouri, rezidenţiale, obiective sociale, culturale, apreciază arhitectul şef al Sectorului 2.

ANL va construi 3.500 de apartamente în două mari ansambluri rezidenţiale

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) urmează să construiască pentru tinerii din Sectorul 2 în jur de 3.500 de apartamente. Astfel, în zona Străzii Fabrica de Glucoză va fi construit un ansamblu de 1.400 de apartamente, pe un teren cedat în administrare Primăriei Sectorului 2 de către Ministerul Apărării Naţionale în acest scop (o parte din locuinţe revenind angajaţilor tineri din structurile de apărare).

Demararea lucrărilor a fost blocată însă de modificarea statutului terenului care aparţinea Muzeului Aviaţiei. Acesta a fost clasificat ca monument istoric. Prin urmare, terenul va trebui împărţit în două, pentru Muzeu, respectiv pentru ansamblul ANL. Demolarea imobilelor iniţiale a fost efectuată şi au fost aprobaţi indicatorii tehnico- economici.

Proiectul ia în calcul şi lucrările prognozate pentru supralărgirea Străzii Fabrica de Glucoză. Astfel, intrarea în noul ansamblu rezidenţial se va face prin Bd. Dimitrie Pompei.

Un al doilea ansamblu ANL ar trebui să fie construit pe un teren de aproximativ 10 ha administrat de Primăria Sectorului 2, dar situat în oraşul Pantelimon, Ilfov. Acesta a fost obţinut în urma dezafectării unor unităţi militare. Aici este prevăzută realizarea a 2.000 - 2.200 de apartamente. Locuinţele vor fi construite la preţuri accesibile, eventual sub o formă de parteneriat public- privat. În luna februarie erau aproape de finalizare PUZ-ul şi avizele necesare, a precizat domnul Pârvanu.

În 2012 urmează să fie început tot prin ANL, un bloc pe Strada Aurului din Sectorul 2. Imobilul va avea 48 de locuinţe (24 garsoniere şi 24 apartamente cu două camere).

Cele mai mari dificultăţi sunt însă în asigurarea locuinţelor pentru persoanele evacuate sau cei loviţi de calamităţi şi rămaşi fără locuinţă (de exemplu în urma incendiilor), adaugă arhitectul şef al Sectorului 2.

Zece parcări multietajate vor fi realizate cu parteneri privaţi

Zece parcări supraterane multietajate urmează să fie construite, în sistem de parteneriat public-privat, pe terenul unor parcări existente. În luna februarie pentru patru dintre parcări fuseseră deja stabiliţi proiectanţii, iar pentru restul de şase era în derulare un concurs pentru atribuirea lucrărilor de proiectare.

Criteriile avute în vedere pentru stabilirea câştigătorilor se referă la preţul proiectului (preponderent), numărul de locuri de parcare create în plus faţă de cel existent, respectiv soluţia constructivă (care să asigure costuri de operare cât mai mici).

La finalizarea proiectelor vor demara licitaţiile pentru stabilirea cons­tructorilor. Acestea ar putea fi finalizate până în vară, astfel încât să permită demararea lucrărilor, precizează arhitectul şef al Sectorului 2.

Pentru ca astfel de proiecte să atragă investitori se impune însă acordarea unor facilităţi suplimentare parte­nerului privat, deoarece câştigurile din administrarea parcărilor sunt insuficiente. Prin urmare pot fi adăugate nişte spaţii comerciale sau puse la dispoziţia partenerului unele servicii, pentru a-şi putea recupera investiţia. La rândul său, investitorul privat achită o redevenţă primăriei de sector, explică domnul Pârvanu.

Tot prin parteneriat public-privat vor fi realizate trei pieţe agroalimentare: pe Strada Aghireşti, Şoseaua Colentina şi Strada Cernăuţi.

Toate drumurile din Sectorul 2 vor fi modernizate până în 2014

În 2013 Primăria Sectorului 2 îşi propune să aibă toate drumurile de pe raza sa modernizate. În prezent, mai sunt necesare lucrări pe mai bine de 100 de străzi. Anul acesta vor fi viabilizate în jur de 60-70, iar pe restul se va interveni anul viitor. Lucrările vor viza introducerea sau modernizarea reţelelor de utilităţi şi asfaltare.

Urmează să înceapă reabilitarea termică a 600 scări de bloc

Intervenţiile de reabilitare termică la 400 de scări de bloc din Sectorul 2 erau în derulare în cursul lunii februarie.

În toamnă ar trebui să demareze lucrările pentru alte 600 de scări de bloc, pentru care au fost deja eliberate certificate de urbanism. Urmează să fie expertizate, propuse soluţiile şi demarate licitaţiile pentru proiectare, respectiv execuţie. Durata lucrărilor de execuţie se situează, în general, între patru şi şapte luni. Prin reabilitarea celor 1.000 de scări de bloc, numărul imobilelor colective reabilitate s-ar putea apropia de o jumătate din numărul total existent la nivelul sectorului. \"Noi ne-am achitat de obligaţiile faţă de constructori şi avem pregătiţi banii pentru a continua programul\", a subliniat domnul Pârvanu.

Lucrările sunt adesea blocate de litigii privind proprietatea asupra terenurilor

Marile lucrări de construcţii se confruntă adesea cu două probleme: presupun studii amănunţite deoarece sunt foarte multe reţele subterane de care nici operatorii nu ştiu, respectiv necesită soluţionarea situaţiei juridice a terenurilor datorită numeroaselor procese de retrocedare (de care primăria de sector nu ştie, fie pentru că sunt soluţionate la nivelul Primăriei Capitalei, fie încă se derulează în justiţie). \"Am demarat nişte propuneri şi ne-am trezit că există un titlu de proprietate obţinut în instanţă şi ne încurcă teribil\", mărturiseşte domnul Pârvanu.

În Sectorul 2 disponibilitatea terenurilor pentru construcţii este destul de redusă, acest sector având oricum cea mai mică suprafaţă din Bucureşti. S-au efectuat puţine demolări şi chiar şi în cazul terenurilor eliberate de construcţiile vechi apar revendicări din partea foştilor proprietari, adaugă Bogdan Pârvanu.

Clădirile goale ar putea fi reconvertite

Actualul cadru legislativ face destul de dificil procesul de recompartimentare sau reconversie a unei clădiri, atrage atenţia domnul Pârvanu. De exemplu, dacă o clădire de birouri nu găseşte chiriaşi, ar putea fi transformată în ansamblu de locuinţe sau poate lua alte destinaţii. Ca să opereze o recompartimentare sau să facă o desfacere de perete, proprietarul trebuie să facă mai întâi o nouă expertiză tehnică şi să obţină o altă autorizaţie de construire. Pentru a înlesni o eventuală recompartimentare a imobilului, proprietarii ar trebui să opteze încă din faza iniţială pentru un sistem constructiv cât mai simplu, cu structură de rezistenţă şi coloane de instalaţii clare. Astfel, eventuala recom­partimentare se poate realiza cu pereţi uşori, gips-carton, glasvanduri. În plus, clădirea poate fi amenajată cu funcţiuni mixte, de exemplu câteva nivele de birouri şi celelalte de apartamente. Astfel, persoanele care lucrează în clădire ar putea fi încurajate să şi cumpere sau să închirieze un apartament în acelaşi loc. De asemenea, un bloc de garsoniere poate fi uşor transformat în hotel, dacă piaţa o cere, recomandă arhitectul Bogdan Pârvanu.

Peste 1.500 de locuinţe în ansambluri rezidenţiale

Câteva ansambluri rezidenţiale mari au fost autorizate în Sectorul 2. Astfel, pe strada Chefalului urmează să fie construite 496 de apartamente. Alte 655 de apartamente sunt prevăzute într-un complex amplasat pe Strada Dobroeşti. Pe malul Lacului Tei va fi ridicat ansamblul Tei Lake Residences, cu 224 de apartamente, iar pe Strada Fabrica de Gheaţă vor fi construite 156 de apartamente, potrivit arhitectului şef al Sectorului 2.

Cele mai multe construcţii noi de locuinţe ar putea veni din partea proiectelor amânate sau construite într-un ritm mai încet decât era prevăzut iniţial, adaugă Bogdan Pârvanu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional