Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Sectorul 5: Toate blocurile din Sector urmează să fie reabilitate în acest an

F.A. Perspective /

Cristina Basturescu, arhitect sel al Sectorului 5

Cristina Basturescu, arhitect sel al Sectorului 5

Primăria Sectorului 5 şi-a propus pentru acest an să reabiliteze termic toate blocurile din sector, ne-a declarat doamna Cristina Başturescu, arhitect şef al Sectorului 5.

"Avem 200-300 blocuri care au primit autorizaţie şi vreo 150 de blocuri care se află în faza de emitere a certificatului de urbanism. Blocurile sunt în diverse etape de implementare a reabilitării termice, unele la faza de licitaţie lucrări, pentru unele au fost aleşi executanţii, iar altele sunt în lucru", ne-a precizat doamna Başturescu.

Noi grădiniţe şi after-school-uri vor fi construite în acest an

Primăria va relua în acest an programul de extindere a grădiniţelor, în plus vor continua lucrările la şcolile ce implementează proiecte din fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. Se află în lucru trei autorizaţii pentru extinderea unor grădiniţe şi încă două autorizaţii pentru grădiniţe şi after-school-uri.

Proiectele de locuinţe stagnează în ciuda creşterii cererii

Proiectul de construcţie a 10.000 de locuinţe în sectorul 5 derulat de ANL nu a avansat foarte mult faţă de anul trecut. Încă au loc dezbateri referitoare la Planul Urbanistic Zonal necesar pentru realizarea investiţiei şi se lucrează la cadastru.

Cartierul ANL urmează să fie amplasat pe trei loturi de teren, totalizând 101,5 ha, pe strada Prelungirea Ghencea nr. 3-5, b-dul Ghencea nr. 45 şi str. Antiaeriană nr. 6.

"Terenul pe care se face ansamblul era proprietatea Armatei şi a fost preluat prin hotărâre de Guvern o parte de Primărie şi o parte de Ministerul Dezvoltării Regionale ii Turismului", spune doamna Başturescu.

De asemenea, un mare proiect de locuinţe, ce urmează să cuprindă la finalizare 1224 de unităţi locative, este implementat în strada Antiaeriană. Anul trecut dezvoltatorul Isorast-Rotary Construcţii nu a mai solicitat noi autorizaţii de construire pentru etapele viitoare alte proiectului, optând să finalizeze clădirile pentru care a obţinut autorizaţii în 2010.

"Cei din Antiaeriana aveau PUZ-ul aprobat pe mult mai multe clădiri decât au luat autorizaţie. Acolo sunt vile cu regimul de înălţime P+E+M, sunt blocuri cu patru etaje şi cu zece etaje. Nu au luat autorizaţie pentru toate şi văd că s-au cam oprit. Clădirile pentru care au luat autorizaţie sunt majoritatea terminate.", a precizat doamna Başturescu.

Ansamblul din Antiaeriana este un cartier construit de la zero, inclusiv reţelele de utilităţi şi străduţele sunt noi. Până la momentul de faţă însă nu au fost construite şi clădirile anexe indispensabile unui nou cartier, precum grădiniţe sau spaţii comerciale, cu toate că erau prevăzute în PUZ.

Dacă primăria ar asigura utilităţile în zonele cu pontenţial de extindere ale sectorului ar putea fi atrase mai multe investiţii, altfel nici un investitor mare nu este interesat, dar nici terenuri mici nu se cumpăra, apreciază doamna Başturescu.

Clădirile anexe Catedralei Mântuirii Neamului urmează să fie autorizate

Cele mai mari investiţii din sector în acest an sunt cele realizate de instituţiile religioase.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului nu au întâmpinat până acum dificultăţi deosebite în afara celor legate de condiţiile meteo. Autorizaţia de construcţie pentru catedrală a fost emisă în 2010 pe o perioadă de trei ani, după care poate fi prelungită cu un an, apoi se poate solicita o altă autorizaţie de continuare a lucrărilor.

Catedrala va fi înconjurată de o incintă care va avea în cele patru colţuri clădiri cu două etaje cu destinaţia birouri şi diverse. Deocamdată a fost autorizată doar construcţia catedralei, clădirile anexe urmează să fie autorizate.

Un alt lăcaş de cult urmează să fie ridicat lângă Liberty Center. Bisericuţa existentă va fi demolată şi se va construi una noua.

Demarează lucrările de metrou la Academie

La Răzoare vor demara lucrările la tronsonul de metrou Râul Doamnei- Eroilor. Terenul a fost expropriat, acum aflându-se în proprietatea Primăriei Capitalei. S-a executat demolarea construcţiilor existente şi s-a făcut organizarea de şantier. În această locaţie va fi construită staţia de metrou Academia Militară.

Lucrările la Centrul pentru Cultura Romilor continuă

Pe segmentul de construcţii cu destinaţie cultural/socială în locul fostului cinematograf "Ferentari" se construieşte Centrul pentru Cultura Romilor. Vechea clădire a fost demolată urmând să se construiască un imobil cu regimul de înălţime S+P+2 etaje, pe un teren de 1000 mp.

Unii proprietari plătesc impozit pe terenuri pe care nu pot construi nimic

Noul Plan Urbanistic General al Capitalei, aflat în lucru de mai bine de un an, trebuie să scoată industria din centrul oraşului, consideră doamna Başturescu.

În plus trebuie modificate anumite reglementări ale PUG-ului actual care împiedică demararea investiţiilor.

"Au fost oameni puşi în posesie pe terenuri care în PUG sunt prevăzute ca zone verzi, deci proprietarul nu poate să construiască nimic acolo. Reglemen­tările trebuie clar schimbate ca să devină zone de locuinţe. Oamenii plătesc impozit dar nu pot face nimic cu terenul", afirmă doamna Başturescu.

De asemenea, zona Progresul are nevoie de un nou PUZ pentru a permite construcţia altor tipuri de clădiri în afara celor industriale. Segmentul între Răzoare, de unde începe zona fostă industrială, până în Viilor, ar putea deveni o zonă mixtă, comercială şi de locuinţe. În plus pe străzile mari înconjurătoare sunt trase deja utilităţile, ceea ce ar facilita atragerea de investiţii, dar cu siguranţă va trebui să se construiască noi străzi care să asigure accesul la imobilele ce vor fi realizate. Momentan pentru zona Progresul s-au dat anul trecut numai autorizaţii pentru demolări.

Activitatea de autorizare a evoluat anul trecut asemănător cu cea din anul 2010, numărul de autorizaţii emise fiind la jumătate faţă de perioada dinaintea crizei.

Deşi la Primărie există nenumarăte cereri pentru locuinţe sociale, în 2011 au fost autorizate doar clădiri mici cu maxim patru etaje în principal în zona Rahova. De asemenea, faţă de altădată investitorii au optat pentru construcţia de garsoniere şi apartamente mici, mai uşor de vândut.

Retailer-ul Cora îşi face intrarea în Sectorul 5

Proiectul retailer-ului Cora vine să amelioreze nevoia de spaţii comerciale din sector. Un nou hipermarket se afla în construcţie pe şoseaua Alexandriei, spre depoul RATB. Lucrările la acest obiectiv au fost demarate la mijlocul anului trecut, inaugurarea magazinului fiind programată pentru a doua jumătate a acestui an.

La inceputul lui 2012 şi-a facut apariţia pe piaţa de retail din sector şi lantul Lidl, care a deschis o unitate pe strada Doina. Magazinul înlocuieşte fosta fabrica Pepsi.

Sectorul 5 duce o lipsa acută de spaţii comerciale, mai ales de spaţii comerciale mari. În sector există un singur centru comercial, Liberty Center Mall, iar în afara celor doi retaileri menţionaţi mai există doar un magazin Kaufland.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional