Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Sectorul 6Parcul Drumul Taberei este în plin proces de restructurare

F.A. Investiţii /

Parcul Drumul Taberei este în plin proces de restructurare
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Lucrările de reamenajare a parcului Drumul Taberei din Sectorul 6 al Capitalei au demarat în luna mai, cu mai bine de un an întârziere.

    Amplul proiect, în valoare de 75,19 milioane lei, va ţine parcul închis un an şi jumătate. Principalele puncte de atracţie vor fi: scena pentru spectacole construită pe suprafaţa lacului, pasarele pietonale pentru belvedere, serele pentru plante exotice, fântâna arteziană restaurată şi labirintul în stil franţuzesc.

    Procedurile de achiziţie publică au dus la întârzierea lucrărilor

    Contractul de execuţie a fost atribuit în aprilie anul trecut pentru suma de 51,26 milioane lei. Asocierea declarată câştigătoare după un proces ce a durat mai bine de şapte luni a fost Pergola Gradini Decorative-Proms Concept Group- Construcţii Erbaşu- HidrocanaL-UTI Traffic Management-E-Factor Solutions- Metabet C.F.

    Lucrările efective au demarat la mai mult de un an de la atribuirea contractului. "Întârzierea lucrărilor a fost cauzată de procedurile de achiziţie publică prevăzute a se realiza prin contractul de finanţare", a precizat Rareş Mănescu, primarul Sectorul 6.

    Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere", din bugetul de stat şi bugetul local.

    Închiderea parcului a strârnit nemulţumiri

    Investiţia este mai mult decât binevenită, însă perspectiva închiderii parcului Drumul Taberei, una dintre puţinele oaze de verdeaţă din zonă, pentru o perioadă de un an şi jumătate, a stârnit controverse. O petiţie online a fost lansată în luna aprilie în scopul opririi închiderii totale a parcului. Iniţiatorii documentului susţin că parcul ar trebui să fie doar parţial închis pe timpul lucrărilor, precum s-a procedat în cazul altor parcuri din Capitală care au fost reamenajate. Astfel, locuitorii vor avea mai puţin de suferit, mai ales în perioada caldă când zonele verzi şi răcoroase au foarte mare căutare în Bucureşti.

    Reprezentanţii primăriei şi-au menţinut însă decizia argumentând:

    "Prin închiderea totală a parcului se doreşte finalizarea lucrărilor înainte de termenul prevăzut în contractul de lucrări, dar se asigură şi siguranţa cetăţenilor, evitându-se astfel posibile accidente."

    Parcul Drumul Taberei, o prioritate pentru Primăria Sectorului 6

    Proiectul de reamenajare a parcului este unul prioritar pentru Primăria Sectorului 6 având în vedere lipsa acută de spaţii verzi din sector. "Drumul Taberei" este cel mai mare parc amenajat din zonă. În sector se află şi Grădina Botanică în suprafaţă de 17,5 ha, care însă este departe de a-şi atinge potenţialul în ceea ce priveşte atragerea vizitatorilor. Amenajările din grădină nu sunt nici pe departe la nivelul unui parc botanic european.

    Suprafaţa de spaţiu verde în Sectorul 6 este de doar 0,6-0,9 mp/cap de locuitor.

    Rareş Mănescu, primarul Sectorul 6, a declarat: "Proiectul susţine dezvoltarea infrastructurii urbane reprezentate de parcul Drumul Taberei. Dorim să îmbunătăţim calitatea vieţii prin creşterea calităţii mediului înconjurător, asigurarea condiţiilor egale de viaţă, prin îmbunătăţirea accesibilităţii la zone verzi şi zone de recreere. Acest proiect îşi aduce contribuţia la «Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere», conform cerinţelor din Programul Operaţional Regional şi răspunde obiectivelor şi priorităţilor de dezvoltare strategică ale cartierului Drumul Taberei."

    Parcul Drumul Taberei, de la 30 ha la 11,5 ha

    Parcul se desfăşoară pe o suprafaţă de 11,5 ha fiind mărginit la nord şi sud de strada Drumul Taberei, la est de strada Braşov şi la vest de strada Târgu Neamţ.

    La înfiinţare, în perioada comunistă, parcul avea 30 ha. Principalele amenajări create au fost teatrul de vară pentru copii şi lacul pentru agrement, situat exact în centrul parcului. Lacul artificial are o suprafaţă de 1,18 hectare, în mijlocul acestuia fiind amplasată o fântână arteziană.

    În 1976, o porţiune din parc a fost transformată într-un ştrand cu trei bazine. Celebrul "Trei Ligheane" a devenit popular în rândul bucureştenilor însă restrângerea parcului a dus la acutizarea problemelor cauzate de lipsa de spaţii verzi.

    Amenajări deteriorate şi învechite

    Propunerea de reamenajare a parcului a venit pe fondul constatării deteriorării amenajărilor iniţiale inadecvate pentru un parc modern. Calitatea aleilor era una precară, acestea fiind presărate cu gropi şi fisuri sau gropi refăcute total inestetic. Corpurile de iluminat funcţionau parţial, sistemul de irigaţii era insuficient, băncile erau în mare parte vechi şi deteriorate, iar arborii se aflau într-un stadiu avansat de îmbătrânire.

    Proiectul tehnic pentru modernizarea parcului a fost elaborat în 2010 de către societatea Concret Construct CD.

    În elaborarea proiectului s-a avut în vedere creşterea atractivităţii parcului pentru utilizatori şi în acelaşi timp menţinerea aspectului de parc natural.

    Totodată, edilii au dorit să fie menţinute unele elemente devenite tradiţionale, precum: lacul sau fântâna arteziană.

    Aleea principală, centrul proiectului de reamenajare

    Conceptul de amenajare porneşte de la ideea unei alei pietonale principale care va conduce vizitatorul în tot parcul.

    Amenajarea aleilor se va face în funcţie de destinaţie şi importanţă: aleea principală va fi îmbrăcată în sorturi de marmură rotunjită, stabilizate cu ciment, aleile secundare vor fi pavate cu sorturi de apă de râu, iar aleile tehnice şi pista de ciclism vor fi îmbrăcate în asfalt. Totodată, pentru ca parcul să fie accesibil persoanelor cu dizabilităţi, aleile vor avea în cea mai mare parte pante line.

    Vegetaţia va fi dispusă ordonat doar în jurul aleii principale. În rest, aceasta va fi amplasată aparent aleator, în stilul unei grădini englezeşti.

    În total, parcul va avea patru căi de acces, sub formă de zone deschise.

    Pasarelă deasupra lacului pentru contemplarea priveliştii

    Pentru un impact vizual cât mai mare, în parc vor fi amenajate o pasarelă şi trei poduri.

    Pasarela va porni din aleea principală în dreptul lacului şi va avea forma unui arc, ce va uni două puncte diferite ale lacului. Construcţia va fi una pe structură metalică cu pardoseală din deck compozit lemn-plastic (WPC). De pe pasarelă, ce se va înălţa 6 m deasupra solului, vizitatorii se vor putea bucura de peisajul oferit de lac şi vegetaţia parcului.

    Podurile vor oferi, de asemenea, perspective extinse asupra parcului. Două vor fi amplasate în partea de nord-est peste forme de relief artificial create.

    Al treilea pod va înlocui pasarela pietonală existentă peste strâmtoarea dintre lacul mic şi lacul mare. Noul pod nu va fi construit pe acelaşi amplasament ci în vecinătatea celui existent.

    Podurile vor avea o structură metalică, pardoseală din duşumea de material compozit lemn-plastic şi parapeţi din sticlă laminată.

    Fântâna arteziană existentă, simbolul parcului, va beneficia de ample lucrări de modernizare. Se va realiza o instalaţie nouă cu jeturi şi proiectoare.

    Zona de concert va fi compusă din scenă şi gradene cu banchete pentru spectatori. Scena va fi amplasată în perimetrul lacului existent, ocupând o porţiune din acesta, prin turnarea unei plăci cu parapet din beton amprentat. Placa va fi îmbrăcată în lemn pentru utilizare la exterior, tratat cu antiderapant. Spectatorii vor putea viziona spectacolele având ca fundal lacul, fântâna şi pasarela pietonală.

    Şapte sere vor alcătui expoziţia de plante exotice

    Expoziţia de plante exotice va fi alcătuită dintr-o serie de sere amplasate la marginea parcului în partea de est. Complexul va cuprinde şapte sere independente, reunite sub o pergolă metalică. Construcţiile vor fi dispuse astfel încât parcurgând un traseu să se poată vizita întreaga zonă de expoziţie. Totodată, traseul va permite şi vizitarea parţială a expoziţiilor.

    Pavilioane de relaxare cu vedere pentru adulţi

    Trei pavilioane acoperite vor fi construite special pentru activităţi de recreere caracteristice adulţilor. Două dintre dintre acestea vor fi amplasate în partea de nord-est a parcului. Forma acestora va fi rectangulară şi vor fi deschise spre parc pe ambele laturi lungi. Laturile scurte şi acoperişul vor fi acoperite cu vegetaţie. Structura pavilioanelor va fi din beton armat turnat monolit, aditivat pentru impermeabilizare.

    Cele două construcţii vor adăposti spaţii de relaxare cu locuri de şedere şi mobilier specializat pentru tenis de masă.

    Un al treilea pavilion, pavilionul şahiştilor, va fi amplasat retras de la circulaţiile parcului. Cu toate acestea, va oferi utilizatorilor un cadru larg asupra naturii, neavând închideri perimetrale. Pavilionul va avea o structură metalică. Plafonul va fi susţinut de stâlpi din ţeavă rotundă.

    Terenuri multisport şi locuri de joacă

    În zona de nord-vest este prevăzută amenajarea a patru terenuri de sport. Fiecare va fi dotat pentru mai multe posibilităţi de joc: fotbal, backet, volei. Terenurile vor fi realizate în totalitate din confecţii metalice.

    De asemenea, în zonă va fi amenajată o sală de fitness în aer liber şi un skatepark adiacent traseului pentru biciclete.

    Zona de fitness va avea o pardoseală de nisip stabilizat şi va fi dotată cu aparatură de fitness destinată utilizării la exterior.

    Skatepark-ul va avea o suprafaţă dură, sintetică, aplicată pe un strat suport din asfalt. Zona va fi dotată cu aparatură specifică: rampe, balustrade, trambuline.

    În parc vor exista bineînţeles şi locuri de joacă pentru copii. Acestea vor avea pardoseală protectoare din granule de cauciuc permeabile şi vor fi dotate cu leagăne şi balansoare tipice cât şi turnuri şi labirinturi.

    Un labirint de inspiraţie franceză va acorda o notă distinctă parcului

    Noul parc va include un labirint de inspiraţie franceză compus din vegetaţie organizată geometric. Gardul viu va fi gros de 60 cm şi înalt de 120 cm. Zona labirintului va fi pavată cu pietriş de râu stabilizat.

    Finalizarea lucrărilor de reabilitare a parcului Drmul Taberei este programată pentru finele verii viitoare.

    Spaţiile verzi rămân pe lista de investiţii

    Alte investiţii majore în amenajarea de spaţii verzi din Sectorul 6 nu sunt încă programate, problema rămânând pe agenda Primăriei Sectorului 6:

    "Amenajarea de spaţii verzi pe raza Sectorului 6 rămâne unul dintre obiectivele principale ale autorităţii locale", a declarat Rareş Mănescu, primarul Sectorul 6.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional