Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sectorul constructiilor va creste in 2012 cu 10-20%

A.D. Perspective /

Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).

Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).

Sectorul constructiilor va creste in 2012 cu 10-20% fata de 2011, pe fondul proiectelor de anvergura care se vor derula cu finantare europeana, de exemplu in domeniul constructiei de autostrazi, a declarat domnul Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).

In opinia domniei sale, alocarea de fonduri pentru investiii in bugetul prevazut pentru anul 2012 nu este suficienta, in contextul in care investitiile private sunt extrem de reduse. "Speram ca la recitificari sa se faca modificari in favoarea investitiilor", adauga domnul Erbasu.

Cresterea bugetului de stat de la 35,4 miliarde lei in 2011 la 37,8 miliarde lei in 2012 este prea mica. Aceasta ar fi trebuit sa fie de 20-30%, considera presedintele FPSC.

"Impactul programelor Prima Casa, Casa Verde, PNDI sau privind cresterea performantei energetice nu va fi cel scontat cu bugete insuficiente", avertizeaza domnul Cristian Erbasu.

O problema majora cu care se confrunta companiile de constructii din Romania rezida in intarzierea cu care sunt platite pentru lucrarile prestate in interesul autoritatilor publice centrale si locale. Acest aspect a contribuit la "decapitalizarea" companiilor de constructii sau chiar la inchiderea unora dintre ele, subliniaza domnul Erbasu.

Numai de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), companiile de constructii au de incasat in jur de un miliard de lei. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului avea in luna noiembrie de achitat catre constructori peste 700 milioane de lei. La aceste sume se adauga restantele de la alte ministere.

"Valoarea arieratelor este de doua-trei ori mai mare in realitate decat sumele vehiculate oficial deoarece lucrarile nu s-au facturat. Este un cerc vicios", afirma domnul Erbasu.

Domnia sa adminte totusi ca valoarea sumelor datorate de stat constructorilor s-a mai diminuat pe parcursul anilor 2010 si 2011.

Sectorul privat nu se grabeste sa initieze investitii pe fondul instabilitatii legislative, iar legea parteneriatului public-privat nu a tinut cont de contextul actual de criza si de necesitatea de a acorda facilitati suplimentare. "Vom iesi din criza cand vor incepe investitiile private. Investitorii privati sunt acum dezorientati, nici nu stiu in ce sa investeasca", spune Cristian Erbasu.

In prezent companiile de constructii au in jur de 400.000 de angajati. Desi datele oficiale atesta o majorare a cheltuielilor salariale in constructii cu peste 6% in 2011, veniturile angajatilor au scazut in realitate cu 15-20% fata de anul 2008. Cresterea amintita s-a datorat indeosebi masurilor de combatere a pietei negre, explica presedintele FPSC.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional