Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

SIF Transilvania SA: Cel mai mare investitor în turismul autohton

F.A. Investiţii /

Mihai Fercală, preşedinte-director general al SIF Transilvania

Mihai Fercală, preşedinte-director general al SIF Transilvania

Declaraţiile domnului Mihai Fercală, preşedinte director general

În prezent, SIF Transilvania SA deţine un portofoliu diversificat de instrumente financiare, în care acţiunile companiilor de turism, reprezintă o pondere importantă, estimată la o treime din valoarea nominală a portofoliului său.

În acest segment astfel definit, SIF Transilvania deţine participaţii la 42 societăţi comerciale categorisite în funcţie de tipul de turism practicat, astfel :

- 22 societăţi comerciale ce practică turismul de litoral

- 10 societăţi comerciale cu prestaţii balneoclimaterice

- 10 societăţi comerciale specializate în turism de afaceri, circuite şi tranzit.

Domnul Mihai Fercală, preşedinte-director general al SIF Transilvania, ne-a declarat: "Strategiile şi politicile investiţionale, desigur, le putem implementa mai eficient în cadrul societăţilor comerciale la care deţinem pachete majoritare, acestea conferindu-ne premise favorabile de elaborare a analizelor diagnostic, de concepere şi derulare a programelor investiţionale pe diferite termene de punere în funcţiune."

SIF Transilvania este acţionar majoritar în zona turismului de litoral la SC "THR Marea Neagră" SA, deţinând 77,68% din capitalul social al acestei companii în structura căreia intră adevărate conglomerate de active hoteliere, restaurante, centre de agrement, centre spa, campinguri, popasuri, terenuri sport etc., în total peste 110 active, având locaţiile în staţiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Saturn, Venus, Neptun.

În zona serviciilor turistice balneare SIF Transilvania este acţionar majoritari în societăţile comerciale Turism Felix SA, cu o cotă de 63,20% din capital, SC Tratament Balnear Buziaş SA cu 91,71%, SC Tuşnad SA cu 64,91%, SC Turism Covasna SA cu 85,64%, SC Oglinzi cu 57,68%, SC Turism Lotus Felix SA .

În cadrul turismului dedicat afacerilor şi circuitelor, SIF Transilvania deţine pachete majoritare la societăţile: SC Aro Palace SA cu 85,74% SC Orizont Turism SA cu 99,61%, SC THR Prahova cu 89,52%.

Investiţii planificate la societăţi de turism la care SIF Transilvania este acţionar majoritar

Preşedintele - director general al SIF Transilvania, domnul Mihai Fercală ne-a declarat: "Pentru anul 2010 şi anii viitori, au fost programate să facă obiectul unor proiecte investiţionale importante mai multe societăţi comerciale şi active turistice, realizarea acestora fiind direct corelată de gradul de asigurare a finanţărilor necesare. Au fost identificate şi evaluate o serie de surse mixte de finanţare, pornind de la sursele proprii ale companiilor constituite din fondul de amortizare a imobilizărilor corporale, din profiturile prezente şi viitoare ale acestor societăţi şi, nu în ultimul rând, estimăm eventualele surse împrumutate în lei şi/sau în valută ţinând cont de contextul pieţelor financiare în ţară şi din străinătate. De asemenea, o parte din finanţarea investiţională este posibil să fie asigurată şi prin susţinerea unor operaţiuni de majorare a capitalului social, funcţie de apetenţa sau aversiunea la investiţii a acţionarilor societăţii în contextul mediului de afaceri dat."

Principalele proiecte investiţionale pe care SIF Transilvania SA le are în vedere în continuare la societăţile comerciale de turism la care deţine pachete de acţiuni majoritare sunt :

- SC Tuşnad SA, modernizarea complexului hotelier "Oltul", proiect estimat la 24,4 milioane lei, iar după finalizarea acestuia demararea proiectului de modernizare a hotelului Tuşnad şi centrul SPA, estimat la 21 milioane lei ;

- SC Turism Covasna SA, în acest an a demarat modernizarea hotelului Căprioara, proiectarea hotelului Cerbul, lucrări evaluate la 10,83 milioane lei. În anii următori este prevăzută modernizarea hotelului Covasna şi a bazei de tratament, toate estimate la 72,12 milioane lei;

- SC Staţiunea Oglinzi SA - lucrări explorare ape minerale terapeutice şi proiectare complex balnear estimate la 1 milion lei, iar în anii 2011-2013 construcţie complex balnear de 4 stele investiţie estimată la 84 milioane lei ;

- SC Tratament Balnear Buziaş SA - extindere şi modernizare hotel Buziaş şi centru SPA Buziaş, investiţii apreciate la 18,80 milioane lei;

- SC THR Marea Neagra SA, modernizarea în anul curent a hotelului Vraja Mării, apoi în anii viitori modernizări şi reabilitări ale activelor hotel Narcis şi hotel Neptun, fiind estimate eforturi investiţionale cumulate de 26,7 milioane lei ;

În structura patrimonială a societăţilor de turism ale SIF Transilvania există încă multe alte active care reclamă lucrări investiţionale pentru ridicarea gradului de confort şi modernizări. Domnul Fercală subliniază: "Avem în vedere din SC Turism Felix SA activele hoteliere: Apollo, Nufarul, Mureş, Poieniţa, Unirea, Someş, Poiana, iar la SC Aro Palace SA activele Complex Capitol, Coroana, Cerbul, Cetatea Braşovului s.a. Desigur, valoarea acestor proiecte investiţionale este destul de ridicată iar pentru asigurarea finanţării lor căutam în continare soluţii, inclusiv finanţări mixte, împreună cu noi potenţiali investitori."

La circa 100 milioane de euro se ridică valoarea investiţiilor realizate până acum

Până în prezent, SIF Transilvania a investit în mod direct sau indirect, prin companiile la care deţine pachetele majoritare de participaţii, circa 100 milioane euro. Astfel, au fost finalizate lucrări de reabilitare şi ridicare a gradului de confort la standardele europene la obiective hoteliere :

- complex hotelier Hora (3,50 milioane euro) din staţiunea Saturn

- complex turistic Balada (4,75 milioane euro) din staţiunea Saturn

- hotel Cerna (3,55 milioane euro) din staţiunea Saturn

- complex hotelier Sirena (6,65 milioane euro) din staţunea Saturn

- complex hotelier Cleopatra (7,50 milioane euro) staţiunea Saturn

- aqua-parc Cleopatra (1,75 milioane euro) din staţiunea Saturn

- hotelul Siretul (2,25 milioane euro) din staţiunea Saturn

- complexul turistic cu hotelurile Brad - Bran - Bega (8,25 milioane euro) din staţiunea Eforie Nord.

Valoarea totală a investiţiilor menţionate mai sus, realizate în societatea "Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagra" SA, este de 38,2 milioane euro, iar dacă sunt adăugate şi dotările specifice şi lucrările de reparaţii curente şi capitale efectuate, eforturile financiare se ridică la circa 44 milioane euro.

În cadrul SC "Aro Palace" SA Braşov, SIF Transilvania a investit aproximativ 16 milioane euro. Investiţia a durat circa trei ani şi s-a concretizat în reabilitarea complexului hotelier Aro Palace (corp vechi) şi clasificarea acestuia la categoria 5 stele, construirea sălilor multifunc­ţionale şi de conferinţă "Europa", cu o capacitate de 750 locuri, bar club de elită "Belvedere", un ultra modern centru SPA.

La SC Orizont Turism SA din Predeal se derulează lucrările finale de punere în funcţiune a complexului hotelier Orizont ce va fi categorisit la 4 stele plus, SIF Transilvania a finanţat întreaga investiţie ce numai până acum este estimată la 10 milioane euro.

La SC Tuşnad SA au demarat investiţii de modernizare a hotelului Tuşnad. În paralel, subliniază domnul Mihai Fercală, SIF Transilvania a reuşit achiziţionarea unui microcomplex turistic şi a unui lac, cu un potenţial de dezvoltare deosebit, situat la Stanca Şoimilor în staţiunea Tuşnad, alocându-se în total circa 5 milioane euro.

La SC Turism Buziaş SA a fost finalizată lucrarea de modernizare şi ridicare a gradului de confort la hotelul Buziaş şi parţial investiţii în infrastructura staţiunii, cheltuindu-se circa 5,5 milioane euro.

Domnul Mihai Fercală, preşedinte director general al SIF Transilvania, ne-a declarat că în cadrul SC Turism Felix SA au fost efectuate investiţii de mare anvergură de aproximativ 16 milioane euro concretizate în reabilitarea, modernizarea şi ridicarea gradului de confort la 4 stele a complexului hotelier "Internaţional" din staţiunea Felix. De asemenea, s-a finalizat modernizarea complexului "Termal" şi a fost demarat un amplu proiect investiţional numit Felixarium, ce va deveni probabil cel mai mare centru de agrement turistic şi tratament termal din perimetrul staţiunii Felix.

SIF Transilvania este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi investitori în turismul naţional. Domnul Mihai Fercală, preşedinte-director general al SIF Transilvania apreciază că, fără investiţii majore cu care să fie reabilitate toate structurile de primire turistică, la nivelul standardelor actuale, concurenţa acerbă din acest domeniu ar fi eliminat din cererea pieţei, activele sau ofertele neadecvate.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional