Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

SloboziaTransformarea Pieţei Revoluţiei

F.A. Investiţii /

Transformarea Pieţei Revoluţiei
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa Revoluţiei din Slobozia va fi obiectul unui proiect de modernizare ce va solicita mai multe fonduri decât toate lucrările de amenajare şi mentenanţă ce au vizat piaţa în ultimii 30 de ani.

    După finalizarea investiţiei în valoare de 51,64 milioane lei, piaţa va cuprinde o esplanadă a monumentelor, o zonă de odihnă tip agoră, fântâni arteziene şi nu în ultimul rând o parcare subterană.

    Maşinile vor dispărea din Piaţa Revoluţiei

    Piaţa Revoluţiei joacă un rol important în viaţa comunităţii oraşului, fiind situată în centrul civic al Sloboziei. Zona este intens circulată atât datorită localizării, cât şi clădirilor administrative şi publice ce o înconjoară, precum Centrul Cultural "Ion Perlea", Muzeul Judeţean de Istorie sau prefectura. Nenumărate spectacole şi târguri sunt organizate în acest spaţiu în decursul anului ce atrag concentrări mari de populaţie.

    Din păcate, în ultimii ani piaţa şi-a pierdut din caracterul pietonal şi de promenadă din cauza autoturismelor parcate ce au înţesat acest spaţiu. În plus, piaţa duce lipsă de o organizare sistematică care să-i pună în valoare toate componentele şi să rezolve toate funcţiunile unei pieţe publice.

    Pe lângă funcţia de loc de întâlnire şi dezbatere, pieţele publice pot juca un important rol economic în viaţa unui oraş. Numeroase magazine şi restaurante înconjoară de cele mai multe ori aceste zone pietonale. Astfel, proiectul ce vizează Piaţa Revoluţiei va putea duce la dezvoltarea oraşului Slobozia pe mai multe planuri: artistic, cultural, politic, economic.

    O parcare subterană va fi construită în piaţă

    Proiectul de modernizare implementat de Primăria Slobozia va schimba complet imaginea Piaţei Revoluţiei şi o va reda în totalitate pietonilor.

    Alexandru Stoica, primarul Sloboziei, precizează: "Conceptul ce stă la baza proiectului de reabilitare a Pieţei Revolutiei constă în modernizarea în sensul creării unei zone mai apropiate de publicul larg şi degajarea zonei publice de maşinile parcate."

    Bugetul de 51,64 milioane lei al proiectului va fi asigurat din surse multiple. Prin Programul Operaţional Regional, potrivit contractului de finanţare, vor fi plătite 30,86 milioane lei, din bugetul de stat 6,73 milioane lei, iar din bugetul local 812.500 lei. Cheltuielile reprezentând TVA vor fi achitate de la bugetul Primăriei după care vor fi recuperate de la bugetul de stat.

    Investiţia va fi realizată în două etape: prima va cuprinde reabilitarea generală a zonei de sud iar a doua reabilitarea zonei de nord şi construcţia parcării subterane.

    Astfel, spaţiul pietonal de pe latura de sud a pieţei va fi reorganizat prin extinderea promenadei până la clădirea CEC şi crearea unei esplanade a monumentelor în zona Mouanes Gabrah, între Centrul Cultural si clădirea CEC.

    În faţa Bancpost va fi asigurată o arie permanentă de odihnă de tip agoră, în stil amfiteatru, cu două fântâni arteziene decorative, fără oglindă de apă. Potrivit domnului primar Alexandru Stoica, spaţiul este pretabil pentru manifestări festive şi expoziţii în aer liber.

    Planul de reabilitare a laturii de nord a avut la bază păstrarea şi accentuarea caracterului solemn. Astfel se va realiza o organizare riguroasă a spaţiilor verzi şi a locurilor de odihnă. Se vor păstra traseele pietonale consacrate, iar personalizarea amenajării se va realiza prin amplasarea a două fântâni decorative.

    Pe latura de nord se va crea un pasaj amplu pentru circulaţia pietonală, extrem de activă în zona acceselor în Primărie şi Prefectură, respectiv Curtea de Conturi şi în viitoarea sala de teatru.

    Spaţiul pieţei va fi dotat cu locuri de odihnă, lampadare, monumente, pavimente, peluze gazonale. Arborii existenţi vor fi păstraţi.

    "Prin tratarea originală a tuturor obiectivelor identificate prin studiul urbanistic de reabilitare a Pieţei Revoluţiei din Slobozia, proiectul vine să particularizeze centrul municipiului, să-i confere personalitate, monumentalitate, trăinicie şi un nivel special de existenţă civică, pe care locuitorii le merită", ne-a asigurat domnul Stoica.

    Problema maşinilor parcate în zona pieţei va fi soluţionată prin construcţia unei parcări subterane pentru 98 de autoturisme, în spaţiul liber situat în faţa prefecturii, de la bulevardul Chimiei şi până la clădirea Sindicatelor.

    "În acest fel se va asana urbanistic zona din spatele Primăriei (se va degreva spaţiul de construcţiile părăsite care au proliferat zona) şi se va adopta o atitudine corectă în privinţa locurilor de parcare", apreciază domnul Stoica.

    Licitaţia pentru execuţie va fi lansată până la finele lunii iunie

    Lucrările de proiectare aferente investiţiei au fost realizate de compania Consilier Construct din Bucureşti.

    În ceea ce priveşte contractul pentru lucrări de execuţie, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor ar trebui să fie lansată până la finele trimestrului II din 2013. Odată cu demararea lucrărilor, Piaţa Revoluţiei va intra în şantier trei ani.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional