Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Sperante pentru mai multe fonduri europene din 2014

A.D. Perspective /

Leonard Orban, ministrul pentru afaceri europene.

Leonard Orban, ministrul pentru afaceri europene.

Romania tinteste sa isi imbunatateasca pozitia de beneficiar al fondurilor europene in urmatorul exercitiu financiar al Uniunii Europene (2014-2020). Aceasta in contextul in care in perioada 2007-2013 Romaniei i-au fost alocate aproximativ 35,5 miliarde de euro de la bugetul UE, in timp ce contributia nationala la bugetul european a fost de 8,5-9 miliarde de euro.

"Obiectivul general al Romaniei in cadrul negocierilor privind viitoarea perspectiva financiara ramane acela de a-si imbunatati pozitia de beneficiar net in relatiile financiare cu Uniunea Europeana, in comparatie cu actuala perioada de programare, deci, diferenta intre veniturile Romaniei si sumele transferate de Romania la bugetul Uniunii Europene sa fie mai mare decat in actuala perioada de programare", a declarat Leonard Orban, ministrul pentru afaceri europene.

In prezent, rata medie de absorbtie a fondurilor europene pe toate programele operationale se situeaza in jurul a 10%. Rata ar putea ajunge pana la sfarsitul anului pana la 35-50%, sustine domnul Orban.

Aceasta in contextul in care absorbtia nu depasea in 2011 ponderea de 5,5% din alocare, iar in 2010 era de doar 0,7%.

Pentru Romania, orice legatura intre alocarile din viitorul buget european si rata de absorbtie din actualul cadru financiar este "inacceptabila", mai spune Leonard Orban.

Cele mai importante directii de investitii europene pentru tara noastra sunt Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna. Romania sustine constructia bugetara propusa de Comisia Europeana, respectiv de 1.033 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Sunt si state care au solicitat diminuarea bugetului Uniunii Europene (n.r. si implicit a contributiilor statelor membre), de exemplu Marea Britanie, Olanda, Suedia si Cipru, adauga domnul Orban.

Ieri a fost aprobat memorandumul care actualizeaza pozitia preliminara pe care Romania o are in ceea ce priveste viitorul buget al Uniunii Europene. In prezent, negocierile pe tema bugetului sunt intr-o faza finala la nivel european.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional