Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Stilul clasicArmonie, tradiţie, măreţie

F.A. Amenajări /

Foto: La Bella Casa

Foto: La Bella Casa

Orice amenajare de calitate trebuie să aibă un concept unitar. Un lucru foarte greu de realizat, atunci când proprietarul locuinţei care urmează să fie amenajată nu activează în domenii conexe cu designul. Am primit confirmarea asupra acestei afirmaţii de la domnul Sorin Săftescu, directorul firmei "Cass Design", care oferă servicii de amenajări interioare. Domnia sa ne explică: "Sunt mulţi clienţi care au un bun gust înnăscut, dar o amenajare este o sumă de mici detalii, bine închegate, care dau senzaţia de lucrare finalizată bine şi completă. De aceea, sfatul nos-tru este ca, în orice etapă a construcţiei unei case, plecând de la partea de rezis-tenţă, să se lucreze doar cu specialişti, în calitate de consultanţi. Chiar dacă la început pare o risipă de bani, în final, sunt doar bani bine direcţionaţi. Apoi, pe partea de execuţie a designului, trebuie o atenţie deosebită la punerea în practică a detaliilor, întrucât muncitorii români sunt extrem de superficiali. Cei mai buni meseriaşi, de regulă, sunt cei care au muncit deja pe şantiere în Italia şi Spania şi au învăţat că este o mare diferenţă între un rost de 2 mm şi unul de 4 mm sau o culoare a chitului de gri sau beige."

Aşadar, mare atenţie la orice detaliu, şi la unitatea ansamblului, atunci când ne amenajăm locuinţa. Aceste sfaturi sunt cu atât mai valabile în cazul abordării stilului clasic. Arhitecţii de la "Archicraft", firmă care oferă servicii de proiectare şi design interior, furnizând şi echipamente pentru amenajări, explică: "Stilul clasic apare ca şi întruchipare a idealului de frumuseţe, armonie şi simetrie," este un stil care exprimă măreţie şi este asociat cu luxul. Ei continuă: "Trebuie să avem mare grijă la amenajarea în stil clasic, deoarece este foarte uşor să transformăm clasicul dorit în kitch".

Profilul unei amenajări în stil clasic

O casă amenajată în stil clasic va respecta obligatoriu câteva caracteristici specifice, ne explică domnul Săftescu, de la "Cass Design": folosirea profilelor decorative pe pereţi sau la îmbinarea dintre tavan şi perete, folosirea tapetului cu scopul de a textura pereţii, prezenţa perdelelor şi a draperiilor bogate, a mobilierului clasic sau interpretat în cheie clasică, folosirea covoarelor autentice (iraniene, pakistaneze), a tablourilor clasice originale, a corpurilor de iluminat care reinterpretează modele din secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, a parchetului de lemn masiv (de regulă de culoare închisă), a uşilor cu cornişe, a scărilor de lemn sau marmură cu balus-trade bogate. Materialele şi culorile folosite vor fi, pe cât posibil, naturale.

Arhitecţii de la "Archicraft" completea-ză lista caracteristicilor cu nevoia de armonie a accesoriilor şi impecabilitatea finisajelor. Interioarele clasice se pretează la spaţii voluminoase, contrastele nu vor fi foarte puternice şi se va merge pe o singură gamă de culori, cum ar fi nuanţele de crem, verde, galben sau ocru-bordeaux. Imprimeurile florale sau dungile sunt elemente sine qua non ale stilului clasic.

Doamna Izabella Hornet, director general al firmei "La Bella Casa", care oferă mobilier spaniol şi italian pentru toată casa, precum şi corpuri de iluminat, decoraţiuni şi servicii de proiectare, consultanţă, transport şi montaj, ne vorbeşte despre noul clasic, în care predomină lemnul de nuc, stejar şi frasin. Acestea pot fi executate în diferite finisaje: alb, negru, nuc sau alte finisaje, la alegerea clientului. Elementele decorative pot avea foiţă de aur sau argint, iar ţesăturile, de mătase şi velur, vor fi în culori puternice.

Doamna Carmen Olah, director comercial al firmei "Italmob", furnizor de mobilier italian în toate stilurile, pentru toate zonele unei locuinţe şi pentru spaţii de birou, ne vorbeşte despre importanţa accesoriilor şi materialelor în stilul clasic. Acesta este accesorizat cu marmură, sticlă de Murano, cristal, tapiserii din ţesătură fină (mătase, catifea), sau din piele naturală.

În ceea ce priveşte mobilierul clasic, doamna Olah menţionează, pe lângă predominanţa culorilor naturale (cireş, nuc, mahon), şi prezenţa finisajelor antichizate. Ca şi forme şi linii, ne spune domnia sa, acestea sunt drepte sau uşor curbate, iar dimensiunile sunt robuste. Materialul de bază este, desigur, lemnul masiv, care va fi sculptat manual şi accesorizat cu elemente naturale din piatră, sticlă, cristal sau fier forjat, bronz sau alamă.

Corpurile de iluminat în stilul clasic sunt somptuoase, din sticlă de Murano, cristal (alb, negru, transparent sau bordeaux), cu o structură de lemn, fier forjat sau sticlă cristal, încheie doamna Olah.

La fel de importante sunt interdicţiile, adică ceea ce nu se va folosi niciodată într-o amenajare în stil clasic. Domnul Săftescu punctează: "Niciodată, într-un interior clasic, nu se vor găsi mochete sau jaluzele verticale, ori tipica balus-tradă de inox, caracteristică îmbogăţiţilor români din anii "90."

Domnul Mihai ne avertizează că este bine să evităm imitaţiile, precum şi cromul.

Clientul clasic

Doamna Carmen Olah conturează, în câteva cuvinte, profilul clientului care îşi va amenaja locuinţa în stil clasic: de vârstă medie, intelectual, cu un dezvoltat simţ estetic, iubitor de artă şi, desigur, cu potenţial financiar peste medie.

Domnul Săftescu, de la "Cass Design", reiterează şi completează: "De regulă, sunt persoane educate, mulţi dintre ei au crescut în case amenajate în stil clasic, iar ceilalţi le-au văzut în deplasările în străinătate şi, mai ales, au înţeles că ele sunt un simbol al stabilităţii şi bunului gust."

Popularitatea stilului clasic în România este legată de contactul cu exteriorul

Spre deosebire de linia modernă, stilul clasic nu se demodează în timp, ne spune doamna Olah, de la "Italmob". În acelaşi timp, acesta este un stil destinat celor cu potenţial financiar deosebit, preţul stilului clasic reflectând calitatea materialelor folosite şi a finisajelor, originalul accesoriilor, care transformă un interior în stil clasic într-o operă de artă în sine. O operă de artă pentru care clientul nu se sfieşte să scoată din buzunar zeci de mii de euro.

Domnul Săftescu, de la "Cass Design", explică legătura dintre popularitatea stilului clasic în rândul celor educaţi şi cu potenţial financiar, şi contactul cu exteriorul: "Casele clasice sunt preferate de persoanele educate şi care au intrat în contact cu oamenii bogaţi din alte ţări, unde casa în stil clasic este o carte de vizită extrem de discretă, dar eficientă. În România, în anii "90, erau ca şi inexistente, deşi multă lume căuta firme sau designeri care să le poată executa. După anii 2000 - 2001, când au început să prindă contur vacanţele în străinătate, numărul doritorilor de case clasice sau rustice a crescut vertiginos, mai ales în urma vizitelor din Italia, Franţa sau Austria. Tot atunci, au început să dispară cererile de scafe de gips-carton în living, cu spoturi, şi să fie înlocuite de cereri de balustradă cu caposcala sculptat, mobilier în stil, oglinzi cu ramă impunătoare sau dormitor cu baldachin."

Arhitecţii de la "Archicraft" remarcă pierderea popularităţii stilului clasic în rândul tinerilor. Ei observă, însă, utilizarea din ce în ce mai largă a combinaţiei dintre clasic şi modern, în care stilul clasic este vizibil în decoruri, tapet sau accesorii, căpătând astfel, în contrast cu liniile drepte ale stilului modern, valenţe deosebite.

Recomandări clasice

Arhitecţii de la "Archicraft" ne recomandă pentru interioarele clasice producători de lux precum: Aster (mobilier de bucătărie), Domingo (canapele), BMT (obiecte sanitare şi mobilier pentru baie), Impronta Italia (gresie şi faianţă), Sant Agostino (gresie şi faianţă), FontanaArte (linia clasică pentru corpuri de iluminat), Estel (linia clasică de birouri).

Doamna Izabella Hornet, de la "La Bella Casa", face recomandări pentru mărci de mobilier clasic: Agostini Mobili, Bacci Stile, Farroni Francesco, Silvano Grifoni.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional