Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Stilul rustic: Amenajări cu iz de altădată

F.A. Amenajări /

Mobilă de bucătărie din stejar masiv, antichizată, realizată la comandă. Preţ estimativ de la 450 euro/metru liniar cu corpuri sus şijos. (preţul nu include TVA) - foto Appolo

Mobilă de bucătărie din stejar masiv, antichizată, realizată la comandă. Preţ estimativ de la 450 euro/metru liniar cu corpuri sus şijos. (preţul nu include TVA) - foto Appolo

Oboseala şi doza crescută de stres pe care ne-o oferă viaţa în universul ameţitor al postmodernismului ne îndeamnă să creăm, în interiorul locuinţei noastre, un spaţiu privilegiat, în afara timpului de afară, întors către origini, marcat de simplitate şi naturaleţe, într-o încercare de recuperare, în planul intim, a unui trecut nemarcat de virtualul postmodern.

Domnul Ioan Lăpuşan, preşedintele S.C.M. Unirea Luduş, observă, în acest sens, dezvoltarea unei tendinţe "retro," care a determinat, în ultimii 15-20 de ani, o explozie pe piaţa de mobilier rustic. Domnia sa vorbeşte în numele unei firme înfiinţate în 1948, având aşadar o tradiţie de peste 60 ani pe piaţa de mobilier rustic, adresându-se deopotrivă atât pieţei externe (Germania, Olanda, Belgia, Italia), cât şi celei interne. Nu avem aşadar motive să ne îndoim vreo clipă de veridicitatea cifrelor avansate, născute din experienţa proprie a companiei, ca şi producător de mobilier din lemn masiv de răşinoase, în stil rustic pictat şi antichizat, fie sub formă de garnituri (bucătarii, grupe de colţ, dormitoare), fie ca piese individuale (bufete, mese şi scaune, dulapuri, vitrine, lăzi de zestre, blidare pentru veselă etc).

Simultan cu moda retro, ne explică domnul Lăpuşan, s-a dezvoltat şi moda ecologistă, în care tehnicile de finisare şi materialele utilizate în realizarea mobilierului au avut în vedere eliminarea noxelor degajate în timp şi care ne pot afecta sănătatea, fără măcar să ne dăm seama.

Trăsăturile stilului rustic. Avantaje.

Stilul rustic se caracterizează prin folosirea unor materiale, obiecte decorative, finisări, soluţii pentru iluminat, culori specifice.

Lemnul reprezintă elementul central în decorul rustic, acesta asigurând atmosfera de relaxare, de siguranţa, de veritabil.

Avantajele unui mobilier de lemn masiv sunt multiple, în opinia doamnei Diana Cioboată, reprezentant vânzări la S.C. Apollo SRL. În primul rând, acesta nu se demodează niciodată, iar timpul, în loc să îi scadă valoarea, dimpotrivă îi adaugă, "mai ales dacă este vorba de o replică a unei piese originale de acum câteva sute de ani." Mobilierul rustic din lemn masiv funcţionează, aşadar, după principiul vinului vechi.

Apoi, continuă doamna Cioboată, orice mică deteriorare nu face decât să îi sporească valoarea şi autenticitatea. Astfel, încheie domnia sa, pe lângă căldura, durabilitatea şi farmecul atemporal al mobilierului rustic din lemn masiv, achiziţionarea unui astfel de mobilier înseamnă, în limbaj economic, o investiţie foarte rentabilă în timp.

Pentru a înţelege mai bine spusele doamnei Cioboată, trebuie să ştim că "Apollo" SRL, compania pe care o reprezintă, produce mobilier rustic la comandă pentru întreaga locuinţă, şi nu numai, adresându-se, în acelaşi timp, şi restaurantelor. În plus, povestea mobilierului rustic "Apollo" a început în urma cu peste 10 ani, cu producerea de mobilier rustic pentru Franţa, mai exact a unor copii fidele ale unor produse din provincia Champagne.

Mobilierul din lemn masiv pictat este specificul companiei M"Art. Între două comenzi, domnul Mircea Ungurean, directorul companiei, ne învaţă câteva dintre tainele mobilierului rustic pictat cu motive tradiţionale, ale populaţiei de origine germană din Transilvania secolului al XIX-lea:

Mobila pictată de M"Art este realizată, în principal, din lemn masiv, răşinos, însă se pot folosi, la comandă, şi alte esenţe, precum teiul, stejarul, fagul sau nucul. Explicaţia preferinţei pentru răşinoase, şi mai puţin pentru stejar, se află în faptul că lemnul de stejar se va înnegri, în contact cu vopseaua, în timp ce lemnul de brad, de exemplu, va primi mai bine vopseaua.

Culorile de fond, constând în vopsele pe bază de apă, ecologice, sunt aplicate manual şi sunt şlefuite pentru a reda fibra, nodurile şi nuanţele lemnului. Suprafeţele decorate astfel sunt apoi protejate, prin acoperire cu mai multe straturi de lac în dispersie apoasă sau ceară dizolvată în uleiuri speciale. Un astfel de mobilier reflectă o preocupare majoră, de-a lungul întregului proces de realizare, faţă de respectul şi conservarea mediului.

În general, motivele unui mobilier pictat, în stil rustic, conţin elemente decorative precum flori, frunze, copaci, şi elemente abstracte precum rombul, pătratul, triunghiul sau cercul. Mobilierul M"Art este acoperit în principal de motive florale armonioase, care încântă ochiul şi sufletul. Domnul Ungurean dezvoltă: "Motivul principal pe care îl veţi întâlni pretutindeni pe mobila noas­tră este , o metaforă a fertilităţii, a tinereţii fără bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte. E un motiv vechi de peste 8000 de ani, originar din Persia care, în varianta din Transilvania, adună laolaltă o sumedenie de flori fiecare cu simbolurile ei: trandafiri - pasiune, lăcrămioare - gingăşie, lalele - mândrie, garoafe, rodii, flori abia îmbobocite ce sugerează fecioria, flori larg deschise ce simbolizează maturitatea, polen şi seminţe cazând pe pământ, care asigură reluarea ciclului vieţii."

Aşa cum se arată şi cum este prezentată, mobila M"Art se doreşte a fi o poveste, o poveste personală, care poartă, de multe ori, în interior, o dedicaţie, anul creării sau numele, în spiritul obiceiului locurilor.

Preţul pentru un astfel de mobilier este între 2000 şi 2500 lei/metru liniar - corp inferior plus corp superior - preţ care include transportul şi montajul pe teritoriul României.

Obiectele decorative care se potrivesc unei amenajări în stil rustic sunt lăzile de zestre, vasele de ceramică, piesele de alamă sau din argint, care conferă ansamblului o senzaţie de pitoresc şi autenticitate.

Finisajele unui decor rustic trebuie să conţină elemente precum pereţii finisaţi texturat sau placaţi cu cărămidă naturală sau aparentă, grinzi aparente sau originale care brăzdează tavanul, tâmplăria ferestrelor din lemn, sau din PVC care imită lemnul, pardoseală placată cu gresie antichizată, cu duşumea sau parchet patinat, de preferinţă din esenţă de nuc.

Pentru iluminat este de preferat utilizarea corpurilor cu structură din lemn forjat sau metal patinat.

Culorile potrivite unei amenajări în stil rustic sunt nuanţele pământului, culori calde, care se asociază foarte bine cu mobilierul din lemn masiv, cu materialele obiectelor decorative şi finisajelor.

Noutăţi la un stil de demult. Tendinţe

Doamna Mădălina Rădulescu, de la "Inedit Design Studio", vorbeşte ca un designer şi ne explică faptul că tendinţele, într-un anumit tip de abordare a interioarelor, sunt dictate predominant de personalitatea celui care va utiliza interiorul respectiv. Un interior în stil rustic nu face excepţie de la această regulă a mulării pe personalitatea locatarului/beneficiarului.

Ca şi remarcă personală, doamna Rădulescu ţine să ne reamintească faptul că stilul interioarelor omului modern a devenit un mix, care preia anumite elemente, în proporţii diferite, pe post de accente: "Este de mare efect un interior minimalist într-o cromatică subtilă, ton în ton, cu accente de mobilier şi chiar obiecte de decor rustice. Dar şi invers, într-un interior rustic predominat de esenţa naturală a lemnului folosit, să apară elemente de mobilier, de iluminat sau de decor care excelează prin linia fină, clară şi prin culoarea ce estompează şi neutralizează, realizându-se, astfel, aşa-numita armonie prin contrast."

Domnia sa continuă: "Într-un astfel de decor, lemnul rămâne de obicei în culoarea naturală, lăcuit sau nu, realizând atât pereţi şi tavane, cât şi mobilier şi obiecte de iluminat şi de decor. Formele sunt organice, fluide, aducându-se astfel natura în casă. Dacă terasa însea­mnă ieşirea în natură, stilul rustic aduce natura în casă."

Nevoia omului modern de natură este direct proporţională cu evoluţia tehnologică, ne mai spune doamna Rădulescu.

"Ambele evoluează în acelaşi ritm, avem o simultaneitate în dorinţa de tehnologie, dar şi de arhetipuri, de materiale naturale, cu forme dezinvolte şi pline de viaţă. Lemnul este un material viu. Acesta este şi motivul pentru care formele nu sunt tehnologic prelucrate foarte mult, ci lăsate în forma iniţială."

Şi pentru că vorbeam de tehnologie, trebuie să precizăm că articolele casnice, absolut necesare, nu-i aşa, în lumea de astăzi, care vor completa cel mai bine un decor rustic, sunt cele din linia albă, faţă de cele din linia de lux. Aces­tea din urmă se potrivesc mai degrabă unui decor minimalist sau modernist.

Printre noutăţile aduse pe piaţă, remarcăm reeditarea finisajului în negru antichizat, la mobilierul din lemn masiv în stilul rustic specific anilor 1900, cu care se mândreşte domnul Ioan Lăpuşan, de la S.C.M. Unirea Luduş.

Domnul Jozsef Varga, administrator al Rustik-Art, este la fel de mândru de noutatea adusă de compania pe care o reprezintă: "Noutatea cu care venim noi pe piaţă este mobilierul rustic confecţionat din speciile rare de plop negru. În prezent, datorită faptului că materia primă este foarte greu de procurat şi tehnica prelucrării este necunoscută încă de alţii, suntem singurii pe piaţă care produc mobilier rustic din acest materiale deosebit de interesant."

Beneficiarul stilului rustic

Domnul Jozsef Varga observă o popularitate extrem de ridicată a stilului rustic, în rândul românilor. Acesta este un stil pe care nu toată lumea şi-l permite, datorită specificităţii de prelucrare manuală, materialelor utilizate şi caracterului unic al fiecărui obiect. Din acest motiv, în România, stilul se adresează unui anumit segment al societăţii.

Domnul Ioan Lăpuşan precizează că profilul clientului doritor de amenajarea locuinţei în stil rustic este cel al omului sensibil, iubitor de artă şi frumos, cunoscător de cultură şi tradiţii.

Acest tip de client va aprecia, cu siguranţă, simplitatea, căldura şi sentimentul primitor pe care îl imprimă locuinţei stilul rustic.

Doamna Diana Cioboată apreciază profilul clientului pentru mobilierul rustic drept cel al oamenilor care preferă, în faţa plasticului, PAL-ului, MDF-ului şi a altor înlocuitori ai lemnului, un mobilier din lemn natural, care să fie mai aproape de sufletul lor. Totuşi, ne atenţionează domnia sa, "mobilierul rustic nu înseamnă finisări precare sau renunţarea la accesoriile şi facilităţile moderne. Mobilierul rustic, cel puţin pentru noi, înseamnă atenţie deosebită la detaliu, şi îmbinarea cât mai delicată dintre rustic şi funcţionalitatea modernă. Spre exemplu, o bucătărie rustică din lemn masiv de stejar, antichizată cu ceară, găuri false de carii, crăpături false şi teşituri pe colţurile în timp, poate să fie dotată la interior cu maşină de spălat vase incorporabilă, sertare metalice cu închidere silenţioasă şi compartimentări pentru tacâmuri şi farfurii."

Popularitatea stilului rustic

Foarte mulţi dintre noi asociem stilul rustic cu ideea de casă de vacanţă, cabană de lemn la munte, casă ţărănească în afara oraşului. Doamna Mădălina Rădulescu, arhitect designer la "Inedit Design Studio", ne explică însă, că acest stil nu mai este unul predominant montan sau doar pentru case de vacanţă. Dacă se întâmplă rar ca cineva să îşi amenajeze în totalitate locuinţa principală în stilul rustic, sunt foarte frecvente cazurile în care una dintre camere este amenajată în acest stil, şi cazurile în care elemente specifice stilului rustic sunt integrate într-un decor modern.

"Designerul de interior a introdus anumite elemente ale stilului, ca şi accente, reuşind astfel să aducă o completare interioarelor locuinţelor urbane. Românii sunt persoane deschise la nou, astfel că tendinţele de la nivel mondial în amenajările de interior, şi nu numai, sunt acceptate şi însuşite ca fiind proprii culturii noastre. Aici, iarăşi se impune o atitudine de nuanţă a arhitecţilor româ­ni, care trebuie sa pună în vedere beneficiarilor şi elementele specifice teritoriului şi culturii romaneşti. Beneficiarul trebuie orientat spre o abordare mixtă, cu elemente originare, dar si elemente noi, într-o proporţie diferită de la om la om."

Doamna Rădulescu explică popularitatea stilului rustic sau a accentelor rustice, în combinaţie cu modernul: "Fiecăruia dintre noi ne place să avem în casă obiecte ce ne amintesc de copilăria petrecută în casa bunicilor, dar în acelaşi timp şi elemente de design modern. Ambele, prin anumite proporţii ne plasează în timp şi spaţiu."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional