Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Tendinţă născută din inflaţie: casele inteligente, ce reduc facturile de energie - tot mai căutate

Smart City /

Tendinţă născută din inflaţie: casele inteligente, ce reduc facturile de energie - tot mai căutate
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Aplicaţiile pentru casa inteligentă revoluţionează modul nostru de viaţă, oferind multe avantaje, cum ar fi economia de energie, securitatea şi confortul. Adoptarea lor a crescut rapid datorită progreselor tehnologice şi diferitelor schimbări ale preferinţelor consumatorilor.

    Pe măsură ce acest ecosistem devine şi mai sofisticat, ar trebui să vedem şi mai multe inovaţii interesante în anii următori, ne-a declarat Octavian Spoială, project dev manager, Thoughtworks România.

    (Interviu cu Octavian Spoială, Thoughtworks România)

    Reporter: Cum arată piaţa aplicaţiilor pentru casele inteligente şi cum a evoluat aceasta în ultimii ani?

    Octavian Spoială: Pentru a obţine o imagine completă a stării actuale şi a factorilor de creştere pe piaţa aplicaţiilor dedicate caselor inteligente, aş sugera să examinăm câteva aplicaţii populare integrate cu sistemele de case inteligente şi cu tendinţele emergente care le-ar putea influenţa în viitor. Dar, pe scurt, aş spune că piaţa caselor inteligente înfloreşte rapid, MarketsandMarkets estimează că acaasta va ajunge la 622,59 miliarde dolari la nivel global, până în 2026. De-a lungul timpului, am trecut de la sisteme simple de automatizare a locuinţei la ecosisteme IoT complexe care conectează diverse dispozitive, aparate şi senzori. Această creştere este alimentată de adoptarea din ce în ce mai mare a boxelor inteligente, a asistenţilor vocali şi a smartphone-urilor, care permit consumatorilor să-şi gestioneze casele de la dis­tanţă, din locaţii îndepărtate.

    Reporter: În ce măsură a cres­cut interesul/cererea pentru aplicaţii şi sisteme pentru case inteligente?

    Octavian Spoială: Cererea de dispozitive şi aplicaţii inteligente pentru casă a fost determinată de diverşi factori, inclusiv creşterea gradului de conştientizare cu privire la eficienţa energetică, dispozitivele de acasă, cum ar fi termostate inteligente, comenzile de iluminat şi aparatele care se adaptează în funcţie de modelele de utilizare. Toate acestea pot ajuta proprietarii de case să reducă consumul de energie şi costurile prin adaptarea automată a setărilor pe baza modelelor individuale de utilizare şi ca urmare, nu este de mirare ca acestea au fost de mare interes în ultimii doi ani.

    Reporter: Care sunt principalele beneficii care au atras interesul consumatorilor pentru aplicaţiile smart home? (ex: îmbunătăţirea eficienţei energetice, securitate mai mare, confort etc.)

    Octavian Spoială: Aş spune că primele trei avantaje au fost reprezentate de soluţii de securitate, eficienţă energetică şi confort.

    În ceea ce priveşte preocupările tot mai mari de securitate, sistemele inteligente de securitate pentru locuinţe oferă alerte în timp real şi înregistrări video în cloud, ajutând la protejarea proprietarilor de case împotriva spargerii sau a unor riscuri potenţiale de securitate.

    Dispozitivele smart home aduc confort în viaţa noastră de zi cu zi, în sensul că acestea automatizează sarcini de rutină precum stingerea luminilor sau încuierea uşilor in mod automat, lucru care ne oferă astfel timp pentru alte activităţi şi ne simplifică rutina zilnică.

    Eficienţa energetică este evidentă prin în modul în care dispozitivele inteligente de acasă reduc facturile la energie, adaptând automat setările în funcţie de modelele de utilizare. Un termostat, de exemplu, ar putea afla programul unui proprietar şi poate regla temperatura ambientala a casei după cum este necesar. Iluminatul inteligent s-ar putea opri singur atunci când o cameră este nefolosită. Aspectul de securitate include alerte şi înregistrări în timp real pentru proprietarii de case, ajutând la prevenirea spargerii sau a oricăror ameninţări de securitate. În plus, aceste dispozitive se pot integra perfect cu alte dispozitive inteligente, cum ar fi încuietori şi sonerii pentru o acoperire mai cuprinzătoare şi eficientă.

    În general afirmaţia ca dispozitivele inteligente de acasă pot transforma orice casă într-una mai confortabilă, adaptând setările de temperatură şi iluminare în funcţie de preferinţele individuale, este una adevarată.

    Şi apoi, mai există şi factorul de confort - dispozitivele inteligente de acasă simplifică viaţa prin automatizarea sarcinilor banale, dar necesare, cum ar fi stingerea luminilor sau încuierea uşilor. În plus, aceste dispozitive pot fi, de asemenea, gestionate de la distanţă, folosind aplicaţii pentru smartphone, permiţând proprietarilor de case să-şi monitorizeze şi să-şi gestioneze casele de oriunde s-ar afla.

    Reporter: Care sunt cele mai căutate aplicaţii pentru acasă? Şi cum sunt acestea integrate în sistemul smart home?

    Octavian Spoială: Aplicaţiile din magazinul Google Play. Conform datelor oferite de Google Play, unele dintre cele mai bune aplicaţii pentru casa inteligentă şi cele mai apreciate programe pentru uz casnic includ Google Home, Amazon Alexa, Nest şi Philips Hue.

    Cu Google Home şi Amazon Alexa, utilizatorii pot controla diverse dispozitive inteligente folosind comanda vocală sau aplicaţia pentru smartphone şi pot stabili rutine care automatizează mai multe sarcini simultan. Nest oferă o selecţie de dispozitive inteligente pentru casă, cum ar fi termostate, camere şi sonerii. Poate fi controlat folosind o aplicaţie intuitivă pentru smartphone şi le permite utilizatorilor să stabilească programe care automatizează sarcinile zilnice.

    Philips Hue este un sistem inovator de iluminat inteligent, care oferă utilizatorilor controlul asupra luminozităţii şi culorii luminii prin controlul aplicaţiei pentru smartphone, cu adaptare automată pentru a se potrivi programelor zilnice. Utilizatorii pot seta rutine ce modifică automat iluminarea în functie de preferinţele fiecăruia.

    Aplicaţiile integrate în sistemele smart home folosind diverse protocoale - Wi-Fi, Bluetooth sau Zigbee - permit utilizatorilor să-şi controleze toate dispozitivele de pe o platformă unificată/centrală.

    Reporter Având în vedere că inovaţiile tehnologice se dezvoltă constant, cum credeţi că vor arăta casele inteligente ale viitorului?

    Octavian Spoială: Pe măsură ce tehnologia continuă să progreseze, casele inteligente de mâine pot deveni şi mai sofisticate şi mult mai conectate decât în prezent. Vorbim despre utilizarea sporită a inteligenţei artificiale, dispozitive portabile integrate şi extinderea IoT. Odată cu IA care devine din ce în ce mai avansată, dispozitivele inteligente pentru casă ar putea deveni şi mai inteligente şi intuitive în timp, învăţând să recunoască automat preferinţele unui proprietar de locuinţă şi făcându-le viaţa şi mai simplă (cât si mai eficientă din punct de vedere al costurilor). Acest lucru ar putea permite dispozitivelor să-şi înveţe preferinţele înainte de a face automat modificările necesare în setările pe baza informaţiilor despre fiecare proprietar. Aşa se face că utilizarea sporită a inteligenţei artificiale poate face viaţa şi mai simplă!

    Dispozitivele portabile precum ceasurile inteligente ar putea deveni părţi cheie ale ecosistemului casei inteligente, permiţând utilizatorilor să controleze dispozitivele utilizând comanda vocală sau controlul gestual.

    Şi, cu mai multe dispozitive conectate la internet şi devenind activate pentru casele inteligente, pieţele de case inteligente ar putea experimenta o expansiune rapidă, deoarece proprietarii de case îşi pot controla şi monitoriza casele de la distanţă de pe orice dispozitiv folosind o singură platformă centrală.

    Reporter Ce impact are dezvoltarea inteligenţei artificiale asupra aplicaţiilor casnice? Ce alte tehnologii contribuie la dezvoltarea acestui domeniu?

    Octavian Spoială: Aplicaţiile pentru o casă inteligentă ne revoluţionează viaţa, oferind multe beneficii, cum ar fi eficienţa energetică, securitatea şi confortul. Popularitatea lor continuă să se extindă rapid, datorită progreselor tehnologice şi preferinţelor schimbătoare ale consumatorilor. Pe măsură ce ecosistemul dispozitivelor conectate devine din ce în ce mai complex, ar trebui să ne aşteptăm la evoluţii şi mai mari în următorii ani.

    Reporter Ce aplicaţii dezvoltă Thoughtworks în prezent?

    Octavian Spoială: Avem o vastă experienţă în domeniul aplicaţiilor mobile.

    Thoughtworks înţelege cât de dificil este să oferim 4,5 stele plus aplicaţiilor pentru sute de mii şi milioane de utilizatori.

    Nu este vorba doar de dezvoltare sau despre abilităţi excelente de dezvoltare. Este vorba despre a avea grijă de fiecare pas - de la conceptul produsului şi designul UI/UX până la a avea mecanisme adecvate pentru asigurarea calităţii.

    Clienţii noştri şi, mai important, utilizatorii aplicaţiilor sunt foarte pretenţioşi. Pentru a oferi doar câteva exemple despre unde livrăm: aplicaţii complete IoT pentru uz casnic, aplicaţii bazate pe inteligenţa artificială pentru a îmbunătăţi productivitatea forţei de muncă, aplicaţii de securitate bancară sau aplicaţii pentru a îmbunătăţi experienţa clienţilor în industria transporturilor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional