Romanii platesc chiar si 7.000 de euro pentru amenajarea bucatariilor durabilitatea fiind principalul criteriu de selectare al produselor utilizate, potrivit Kuma Romania, producator local de lavoare, blaturi si mobilier pentru bai si bucatarii.
Camelia Olesen, director executiv Kuma Romania, a declarat:
"In functie de materialele si finisajele alese, mobilarea premium a unei bucatarii de mici dimensiuni se poate incadra intr-un buget mediu de 2.000 de euro, in timp ce in cazul unei bucatarii mai mari, cu mobilier, blat si lavoar mai speciale, bugetul poate ajunge pana la 7.000 de euro."
Aceasta a subliniat, de asemenea, ca reamenajarea bucatariilor cu mobilier, blat si lavoar se realizeaza la un interval de aproximativ 25 de ani, durabilitatea fiind unul dintre principalele criterii la achizitia de astfel de produse.
"Romanii tin tot mai mult cont de materialele din care sunt realizare blaturile, lavoarele si mobilierul de bucatarie si aleg produse rezistente in timp. De asemenea, renunta treptat la banalul lavoar de inox. In plus, amenajarea bucatariilor urmeaza un trend modern in care piesa centrala este blatul - in suprafata continua cu chiuveta, accesul fiind extrem de facil", a mai spus Camelia Olesen.
Romanii utilizeaza din ce in ce mai putina faianta in bucatarii
Unul dintre elementele cheie in mobilarea bucatariilor este reprezentat de spatiu, de aceea mobila de bucatarie trebuie sa aiba, in primul rand, un aspect functional. In cazul bucatariilor de apartament, unde spatiul este limitat, alegerea romanilor se indreapta spre formele liniare, ce includ elementele absolut necesare: chiuveta, plita, cuptorul si frigiderul.
In cazul caselor nou construite, se observa insa o mai mare aliniere la tendintele vestice - alocarea unui spatiu mai mare bucatariei, aceasta fiind gandita ca prelungire a celorlalte incaperi - living, dining sau bar.
"In ultimii ani, am remarcat o preferinta in crestere a romanilor pentru bucatariile deschise, care reprezinta nu doar o moda, ci chiar un mod de viata: poti pregati o cina pentru familie sau prieteni, bucurandu-te in acelasi timp de placerea de a socializa. Acest tip de bucatarii invita intr-un spatiu in care vrei sa te afli. Cum in fiecare camera trebuie sa ai un focus-point - in dormitor patul, in baie lavoarul - in bucatarie acesta este blatul personalizat, creat din materiale naturale", a explicat Camelia Olesen.
De asemenea, spatiul mai mare permite si alte variante de mobilare a bucatariei, care includ blaturi de insula sau zone de bar, dimensiunile acestora putand fi personalizate in functie de necesitati.
Cand vine vorba de placari, importanta acestora a inceput sa scada, suprafetele placate fiind din ce in ce mai mici. Se prefera doar placarea peretelui mobilat, cu materiale compozite similare blatului de lucru, pentru a obtine un efect vizual placut.
"Acest tip de bucatarie deschisa te invita intr-un spatiu in care iti doresti cu adevarat sa te afli. Nuantele calde iti confera senzatia de calm, de liniste, iar blaturile si lavoarele create din materiale naturale ar trebui sa fie piesele centrale ale unei bucatarii moderne", a mai spus Camelia Olesen.
In ceea ce priveste mobilierul, sunt recomandate piesele cu linii minimaliste, care sa imbine in mod armonios utilul cu esteticul, fie ca este vorba de o bucatarie de mici dimensiuni, sau de una cu o suprafata generoasa. Cand vine vorba despre culori, chiar daca peste hotare sunt alese nuantele tari, in Romania se opteaza inca pentru tonuri de alb, beige, maro sau wenghe. In plus, finisajele moderne sunt tot mai des alese - MDF highgloss cu manere ascunse, frezate sau aplicate, insertii de sticla sablata si aluminiu, sau fronturi din stejar masiv ori furnir de frasin.