Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

TimişoaraCirca 79 milioane de euro pentru investiţii în infrastructură

F.A. Investiţii /

Imagine din Timişoara

Imagine din Timişoara

Lucrări de modernizare pe 50 de străzi principale

Municipiul Timişoara dispune, în acest an, de un buget total de 276,64 milioane de lei (circa 79 milioane de euro). Din această sumă, 140 milioane de lei provin din credite, 102,6 milioane de lei din surse proprii şi 32,36 milioane de lei este fondul de rulment, ne-a declarat Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei. Alte 1,49 milioane de lei provin din fondul de locuinţe şi 118.610 de lei din obligaţiunile lansate de municipalitate, ne-a spus domnia sa.

Cea mai mare parte din bani va fi cheltuită pentru infrastructura stradală şi locuinţe, a subliniat edilul Timişoarei. Astfel, străzile vor "înghiţi" aproape 39 milioane de lei. În programul din acest an sunt prinse aproape 50 de obiective constând în lucrări de amenajare şi modernizare.

Cele mai mari investiţii la acest capitol sunt modernizarea bulevardelor Liviu Rebreanu - Bulbuca, reparaţii capitale stradale în zona de locuinţe Dâmboviţa, reparaţii capitale stradale în zona de locuinţe Calea Aradului. La acestea se adaugă amenajarea străzii Grigore Alexandrescu şi reparaţii capitale stradale în zona Ion Ionescu de la Brad. Alte străzi pe care se desfăşoară lucrări similare sunt Nemoianu - Ferdinand, Revoluţiei - Bogdăneştilor, Copernic, Lazăr - Circumvalaţiunii, Bârsei, Aida, Bucovina, Vânătorilor, Virtuţii, Bârzava, Dragalina, Chimiştilor, Octav Băncilă, Mureş, Stavrescu, Olarilor şi Busuioc.

Aproape şapte milioane de lei pentru poduri

Potrivit datelor furnizate de Primăria Timişoara, alte 6,7 milioane de lei sunt alocate pentru reparaţii şi modernizări de drumuri şi poduri. Vor fi consolidate podul Eroilor şi pasajul Calea Şagului, iar pasajele CF Jiul şi Popa Şapcă vor fi lărgite. Va fi consolidat podul Uzina de Apă şi va fi amenajat un pod peste Bega în zona străzii Popa Şapcă.

Municipalitatea timişoreană va continua programul de modernizare a infrastructurii la reţeaua de transport în comun cu tramvaiul (2,2 milioane de lei) pe 39 km. Vor fi achiziţionate noi mijloace de transport, pentru care a fost alocată suma de 5 milioane de lei.

Lucrări la reţeaua de apă şi canalizare de 26 milioane de lei

La capitolul bugetar "Alimentări cu apă şi amenajări hidrotehnice", Primăria Timişoara a repartizat suma de 26,22 milioane de lei. Potrivit datelor furnizate de primărie, pentru continuarea lucrărilor demarate anul trecut sunt disponibile 14,4 milioane de lei, iar pentru lucrările noi vor fi cheltuite 11,5 milioane de lei. În total, au fost programate pentru lucrări 44 de astfel de obiective. Au fost prinse în buget şi sume importante pentru amenajarea de fântâni arteziene şi fântâni publice forate.

Astfel, cele mai mari lucrări în curs de execuţie sunt introducerea sistemului major de canalizare în cartierul Ciarda Roşie, în cartierul Plopi, în zona de locuinţe din strada Polonă, în zona Aleea Ghirodei, precum şi în zonele Kuntz şi Ghiroda (etapa II). Alte obiective importante sunt extinderile de reţele de apă şi canalizare în zonele Mureş, Ronaţ-Vest, Muzicescu Urseni, Mehala Basarabia, Plopi - Timireazev, Tubaduri - Eroilor, Dâmboviţa - Lacului, Neamţu, Prezan şi Calea Martirilor. Alte străzi pe care se desfăşoară lucrări similare sunt Sadoveanu, Haţeg, Cometei, Stephenson şi Câmpului.

Lucrări noi de introducere a sistemului major de canalizare sunt programate în zonele Urseni - Uzina de Apă, Plopi - Canal Bega, Industriilor - Moşniţei. Extinderi noi de reţele de apă şi canalizare vor fi efectuate pe străzi precum Cetatea Albă, Moise Doboşan, Rudolf Walter, Ronat, Ana Lugojana, Freidorf - Slavici Sud - Slavici Nord.

Continuă lucrările de dezvoltare a locuinţelor

Municipalitatea timişoreană va efectua, în acest an, lucrări de aproape patru milioane de lei pentru dezvoltarea sistemului de locuinţe. Principalele investiţii sunt achiziţia şi reabilitarea căminului din strada Ialomiţa nr. 61B, amenajări exterioare în zona Polonă nr. 9 (unde primăria a mai achiziţionat şi modernizat astfel de cămine), achiziţia şi reabilitarea căminului nr, 4 din strada Polonă şi lucrări la zona de locuinţe Steaua 3. Alte lucrări presupun consolidarea imobilului din Sf. Gheorghe nr. 4, şi realizarea de locuinţe sociale în Ion Ionescu de la Brad.

Circa 12 milioane de lei pentru sistemul de producere şi distribuţie a energiei termice

Bugetul din acest an pentru lucrări de retehnologizare, modernizare şi dezvoltare a sistemului centralizat de producţie şi distribuţie a energiei termice este de aproximativ 12 milioane de lei. Cele mai costisitoare obiective sunt retehnologizarea centrului CAF CET (un milion de lei), reabilitarea reţelelor termice (1,5 milioane de lei), un sistem de prelevare, evacuare şi transport zgură şi cenuşă CET Sud (700.000 de lei), retehnologizarea centralelor termice de cartier Buziaş şi Dunărea prin instalarea unor unităţi de cogenerare cu motoare termice (un milion de lei).

Continuă şi programul de modernizare a reţelei termice secundare din zonele Calea Şagului, Fabric, Girocului, Campus Universitar, Bucovina, Calea Aradului, Circumvalaţiunii, Lipovei, Steaua şi Lunei. Alte lucrări constau în utilizare turbină de mică putere CET Sud, modernizare punct termic Fraidorf şi transformare în centrală termică şi implementarea cogenerării de mică putere, extindere cu unităţi moderne de cogenerare la CET Centru şi modernizarea sistemului de contorizare.

Lucrări la şcoli de circa 14 milioane de lei

O atenţie deosebită a fost acordată de Primăria Timişoara lucrărilor de modernizare a unităţilor de învăţământ pe care le administrează. Suma alocată în acest an este de circa 14 milioane de lei. Astfel, pentru învăţământul preşcolar sunt planificate lucrări de extindere a reţelei de gaze şi realizare a branşamentelor aferente la şapte imobile, în valoare totală de 561.000 de lei. Lucrările noi valorează 4,3 milioane de lei şi constau în mansardarea grădiniţelor PS1, PP20, PP14 şi extinderea grădiniţelor PP12 şi PP22. Grădiniţa PP31 va fi supusă reparaţiilor capitale.

Lucrările programate la unităţile de învăţământ primar valorează circa două milioane de lei şi constau tot în extinderea reţelelor şi branşamentelor de gaze naturale. Au fost vizate astfel de lucrări la un total de opt obiective.

Învăţământul secundar a primit circa şase milioane de lei pentru investiţii. Liceele Moisil, CFR. Bartok Bella şi Agricol vor suporta reparaţii capitale, iar liceele Lenau, Calderon, C.D. Loga vor fi reabilitate cu bani de la Banca Mondială.

Lucrări de construcţii de 83 milioane de lei pentru spitale

Municipalitatea timişoreană intenţionează să realizeze investiţii de circa 83 milioane de lei pentru unităţile spitaliceşti pe care le administrează. Cel mai mare proiect, care va dura mai mulţi ani este construirea Spitalului Clinic Municipal Nou, de 80 milioane de lei. Alte obiective sunt reabilitarea secţiei de pneumologie a Spitalului Victor Babeş, extinderea corpului B la spitalul Turcanu şi mansardarea secţiei de hematologie a spitalului Clinicile Noi.

Investiţii masive în amenajarea de spaţii verzi

Bugetul pentru lucrările de întreţinere şi amenajare a parcurilor şi bazelor sportive şi de agrement este de circa 7,3 milioane de lei. Parcurile ce vor suporta investiţii de modernizare şi amenajare sunt Uzinei, Poporului, Rozelor, Botanic, Bucovina, Zoo şi Justiţiei. Amenajarea stadionului Dan Păltinişanu va costa circa 2,4 milioane de lei.

Proiecte pentru atragerea de fonduri europene

Aleşii locali timişoreni au avizat, în bugetul din acest an, şi alocarea fondurilor necesare pentru programele cu finanţare europeană. Timişoara participă la Programul Operaţional Regional (POR) Axa 5 - Dezvoltarea turismului cu reabilitarea şi valorificarea vechii cetăţi (6,3 milioane de lei) şi la POR Axa 1 - Dezvoltarea durabilă cu reabilitarea zonelor istorice Iosefin şi Fabric (12,7 milioane de lei). Pentru reabilitarea spaţiilor publice din vechea Cetate a mai fost repartizată suma de 1,5 milioane de lei. Reabilitarea de clădiri monumente istorice mai beneficiază de două programe demarate în anii trecuţi cu specialiştii GTZ şi cei ai KfW. Suma totală pentru 2008 este de circa 1,3 milioane de lei. Va fi reabilitată şi fortificaţia Cetăţii Timişoara - Bastionul Therezia, cu 1,8 milioane de lei. În rest, municipalitatea va comanda elaborarea mai multor studii de fezabilitate necesare pentru accesarea fondurilor structurale. Este vorba despre conceptul integrat de reabilitare urbană, proiectul MILE - Urbact, expertize imobile istorice, servicii de informare şi promovare turistică, precum şi asistenţă tehnică pentru POR Axa 1 şi Axa 5.

Alte proiecte importante de investiţii sunt amenajarea sediului Primăriei Timişoara (1,5 milioane de lei), Casa Casătoriilor şi direcţia de evidenţă a persoanelor (2,5 milioane de lei), amenajarea sediului Poliţiei Comunitare (1,3 milioane de lei) şi reabilitarea Filarmonicii (1,2 milioane de lei). La acestea se adaugă extinderea iluminatului public (7,3 milioane de lei), precum şi reabilitarea Pieţei Iosefin şi străzii Văcărescu (3,5 milioane de lei).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional