Timişoara se laudă cu o rată de 95% a absorbţiei fondurilor europene
Investiţii / 09 mai 2016
Primarul Nicolae Robu: "Avem buget de peste 240 de milioane de lei pentru investiţiile din 2016"
Programul de dezvoltare, respectiv bugetul pentru investiţii al Primăriei municipiului Timişoara, pentru acest an este de 243,3 milioane de lei, banii fiind alocaţi de la bugetul local, după cum ne-a declarat primarul Nicolae Robu, care ne-a explicat că peste 75% din fonduri sunt destinate investiţiilor noi.
"În total, avem circa 56,5 milioane de lei pentru lucrări în continuare, ceea ce înseamnă că peste 75% sunt noi investiţii. Avem lucrări în continuare la obiectivele de mare anvergură. De pildă, aproape jumătate din suma pentru lucrări în continuare, respectiv 25 de milioane de lei, reprezintă construcţia noii clădiri cu opt niveluri a Spitalului de copii, unde se lucrează deja la planşeul ultimului nivel", ne-a spus edilul Timişoarei.
Potrivit sursei citate, Primăria mai lucrează la finalizarea sălii polivalente de 3.000 de locuri, amenajarea Bălţii Lămâiţa şi a Parcului Pădurice, precum şi la reabilitarea clădirilor istorice şi modernizarea drumurilor.
Nicolae Robu ne-a declarat: "În acest an, începem zeci de noi lucrări în toate domeniile, cele de mai mare anvergură fiind lărgirea la 5 benzi, respectiv la 4 benzi carosabile a pasajelor de sub calea ferată Jiul-Circumvalaţiunii, respectiv Popa Şapcă şi la 4 benzi a străzilor conexe Jiul, respectiv Popa Şapcă şi Antenei, reabilitarea a 2 vechi poduri peste Bega (Eroilor şi Ştefan cel Mare), precum şi a pasarelei de la Parcul Copiilor. Demarăm o nouă lucrare majoră pentru intrările în oraş: modernizarea şi extinderea la 4 benzi a Căii Martirilor. La drumuri vom lucra în mai multe cartiere, pe mari artere şi pentru a realiza legăturile necesare pentru întregirea inelelor rutiere I şi IV, inclusiv pasajul rutier de la Solventul. Vom face 700 de noi locuri de parcare între blocuri, precum şi o mare parcare pe bulevardul Take Ionescu. Vom moderniza şi extinde la 4 benzi bulevardul Mareşal Constantin Prezan, vom amenaja străzile Mircea Neamţu, Grigore Alexandrescu, Versului, Chimiştilor, facem drumuri de legătură între Constructorilor şi Ion Ionescu de la Brad, între Popa Şapcă, Calea Aradului şi Oituz, între Calea Moşniţei şi DC 149".
De asemenea, Primăria Timişoara pregăteşte lucrări de reabilitare şi extindere a Spitalului "Victor Babeş", precum şi renovarea Clinicii ORL.
"În şcoli, demarăm construirea Corpului 2 al Liceului Lenau. Şi, pe lângă foarte multe lucrări de modernizarea şi extindere a spaţiilor de învăţământ, realizare de săli de sport şi laboratoare, o mare reuşită va fi cumpărarea unui complex de clădiri istorice retrocedate de Guvern, cu mai mulţi ani în urmă şi în care funcţionează 2 licee de prestigiu: Colegiul Bănăţean şi Dositei Obradovici (liceul sârbesc). Vrem să cumpărăm şi 2 clădiri pentru grădiniţe aflate în imobile retrocedate şi atunci vom ajunge să nu mai avem în Timişoara nicio unitate de învăţământ care să funcţionzeze în alte spaţii decât ale Primăriei", ne-a explicat primarul Nicolae Robu.
În plus, Primăria Timişoara va începe, în 2016, reabilitarea Parcului Central, unul dintre cele mai vechi din oraş, şi realizarea de terenuri de sport mulifuncţionale în cartiere.
32 de milioane de lei pentru lucrări la drumuri şi poduri
Lucrările din categoria "drumuri şi poduri" vor beneficia în acest an de circa 32 de milioane de lei din buget, ne-a spus primarul Robu, menţionând că pentru alimentarea cu apă şi canalizare suma este de 885.400 de lei.
"Anul trecut am finalizat un proiect major cu finanţare europeană la compania de apă, prin care s-a lucrat la 70 de străzi. În prezent mai avem doar câteva străzi (sub 1%) din cele 1200 de străzi din oraş la care ar mai fi necesare lucrări, iar acestea sunt în zone rezidenţiale noi", ne-a explicat edilul.
În ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, Nicolae Robu susţine că Primăria Timişoara este una dintre puţinele care şi-a asumat riscul să finanţeze lucrările de "anvelopare" cu ajutorul fondurilor europene din exerciţiul financiar 2007-2013.
"Am accesat aceste finanţări, chiar dacă era clar că nu le vom putea finaliza până la închiderea programului. Totuşi, ne-am gândit că nu putem să ignorăm această oportunitate şi am depus 5 proiecte, am făcut licitaţiile şi am început execuţia la 51 de blocuri cu 2119 apartamente. Până în prezent, am finalizat 28 de blocuri. Contribuţia Primăriei este de 10, 20 sau 30% din costul lucrărilor, după cum a fost stabilit prin acest program", ne-a explicat Nicolae Robu, care a adăugat: "În acest an, finalizăm lucrările la 23 de blocuri deja începute şi pregătim documentaţiile şi proiectele pentru noi cereri de finanţare. Pe noul exerciţiu financiar va exista din nou această posibilitate şi ne dorim reabilitarea a cel puţin încă 50 de blocuri".
Pentru 2016, sursele de finanţare ale investiţiilor derulate de Primăria Timişoara sunt veniturile proprii.
Nicolae Robu ne-a declarat: "Este anul dintre încheierea unui exerciţiu financiar pe fonduri europene - în care noi am avut proiecte de peste 200 de milioane de euro, clasându-ne la rata de absobţie pe primul loc pe ţară, cu o cotă de 95,34% şi reuşind să realizăm obiective importante pentru oraş - şi începerea exerciţiului următor. Este anul în care lucrăm asiduu la realizarea documentaţiilor pentru proiecte mari de infrastructură pe care le vom depune pentru a obţine alte noi fonduri europene nerambursabile".
Primarul Timişoarei spune că, deşi finanţările europene pe exerciţiul trecut s-au încheiat, a depus deja câteva proiecte pentru stimularea turismului în perioada programatică 2014-2020.
"Pe exerciţiul abia încheiat am avut 35 de proiecte cu finanţare europeană, cele mai mari fiind complexul rutier Michelangelo, cu realizarea pasajului subteran, reabilitarea centrului istoric, trei structuri noi şi moderne pentru susţinerea firmelor, reabilitarea malurilor Begăi, un sistem cu 25 de staţii de închiriat biciclete în staţiile de transport în comun, un sistem ultracompetitiv de monitorizare a traficului, reabilitări de şcoli, spitale, drumuri", ne-a declarat Nicolae Robu, subliniind că aşteaptă "cu mare interes" lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finanţare.
"Vrem să facem mari lucrări de infrastructură, de la amenajarea centrului istoric, etapa a II-a, la reabilitări de linii de tramvai în cartierele periferice, drumuri, şcoli, spitale, reabilitări termice la blocuri şi multe altele", a adăugat edilul.
În ceea ce priveşte atragerea mai multor investitori în străini, oficialii Primăriei apreciază că recunoaşterea Timişoarei ca oraşul românesc "cel mai favorabil investiţiilor" este foarte important în acest context.
Nicolae Robu a continuat: "În afaceri, bunul renume este esenţial. Succesul Timişoarei în atragerea investitorilor străini este rezultatul mai multor factori: poziţia geo-politică, infrastructura tehnică şi de comunicaţii dezvoltată (reţele de utilităţi moderne şi drumuri), forţa de muncă divers calificată, relaţii inter-umane şi inter-etnice agreabile, climat de siguranţă şi atractivitatea mediului de afaceri. În această reţetă a succesului, trebuie adăugate deschiderea şi voinţa noastră de a atrage investiţii străine şi de a încuraja afacerile".
Potrivit sursei citate, municipalitatea pune la dispoziţia posibililor investitori terenuri dotate cu utilităţi şi spaţii accesibile în Parcul Industrial, incubatorul de afaceri, precum şi o schemă de ajutor de minimis, facilităţile fiscale oferite fiind reducerea cu până la 100% a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, în funcţie de valoarea investiţiilor efectuate şi a numărului de noi locuri de muncă create.