Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Turism: Cea mai mare parte a investiţiilor din staţiuni, realizată de stat şi autorităţile locale

F.A. Investiţii /

Victor Moraru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România (ANSTR)

Victor Moraru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România (ANSTR)

Valoarea investiţiilor în infrastructura turistică realizate, anul trecut, cu finanţare de la bugetul de stat a fost de aproximativ 60 milioane de euro, ne-a declarat Victor Moraru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România (ANSTR). Domnia sa ne-a precizat: "Investiţiile în staţiunile turistice au evoluat pozitiv în 2009 comparativ cu anii precedenţi, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Turistice din România salutând iniţiativa Ministerului Turismului de a cofinanţa investiţiile autorităţilor locale în infrastructura turistică, prin transferul unor sume de la bugetul aces­tui minister către primării. Astfel, cea mai mare pondere în totalul investiţiilor realizate în staţiuni o deţine sectorul public, respective lucrările realizate de primării, cu spijinul Ministerului Turismului".

În cursul anului 2009, în mai multe staţiuni turistice au fost realizate reabilitări de drumuri, amenajări de parcuri, refaceri ale reţelelor de iluminat public, dar şi reabilitări şi extinderi de reţele publice (apă, gaz, canalizare).

Ca de fiecare dată, şi în acest an ANSTR a înaintat Minis­terului Dezvoltării Regionale şi Turismului o listă cu obiectivele asociaţiei, care să conducă la susţinerea turismului din ţara noastră. Printre obiectivele transmise administraţiei centrale, Victor Moraru ne-a menţionat continuarea programului naţional de finanţare a proiectelor din infrastructura turistică pentru următorii patru ani şi finanţarea, de la bugetul de stat, a proiectelor noi privind investiţiile în infrastructură în localităţile cu statut de staţiuni turistice şi balneoclimaterice, care nu au beneficiat, până acum, de astfel de finanţări.

Asociaţia a mai cerut ministerului includerea localităţilor care au statut de oraşe şi staţiuni turistice în programul de finanţare prin care se realizează baze sportive, întrucât, în prezent, construcţia acestora este finanţată din bugetul de stat doar în localităţile cu statut de comună.

Staţiunile nu au fost uitate de turişti, dar lipsa promovării şi a investiţiilor le-a făcut neatractive

Staţiunile noastre nu au fost uitate de turişti, consideră Victor Moraru. "Din punctul nostru de vedere, nu poate fi vorba despre faptul că staţiunile turistice au fost uitate, ci mai degrabă putem vorbi despre criza actuală cu care şi ţara noastră se confruntă, acesta fiind şi unul din motivele pentru care a scăzut şi numărul turiştilor din staţiuni. Un alt motiv pentru scăderea numărului turiştilor este şi faptul că multe din staţiunile turistice au fost lăsate în paragină, instituţiile statului neimplicându-se cât ar fi trebuit în dezvoltarea şi promovarea acestora, până în anul 2009", apreciază domnia sa.

Începând cu anul 2009, lucrurile s-au schimbat, în sensul că Ministerul Turismului s-a aplecat cu precădere asupra problemelor din staţiuni, declarând că acestea sunt o prioritate naţională, mai spune preşedintele ANSTR.

Promovarea staţiunilor, o prioritate pentru Ministerul Turismului abia din 2008-2009

După o lungă perioadă de timp, în care staţiunile turis­tice au fost lăsate de izbelişte, în prezent Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se ocupă intens de promovarea staţiunilor turistice, atât pe plan naţional cât şi internaţional, ne-a declarat Victor Moraru.

Referitor la fondurile alocate de la bugetul de stat, membrii ANSTR consideră că sunt insuficiente având în vedere problemele cu care turismul nostru se confruntă în prezent. "Problemele sunt generate, în mare măsură, de infrastructura jalnică a staţiunilor turistice, însă avem convingerea că pe viitor fondurile alocate staţiunilor noastre vor creşte", ne-a menţionat preşedintele ANSTR.

Staţiunile nu prezintă interes pentru investitorii privaţi

Din păcate, în prezent, staţiunile noastre turistice nu prezintă un interes pentru investitorii privaţi. ANSTR apreciază că un parteneriat public-privat ar fi benefic pentru dezvoltarea staţiunilor prin proiecte de reabilitare şi consolidare a mai multor obiective care sunt proprietate publică, fapt ce ar ajuta la modernizarea zonelor turistice.

Victor Moraru ne-a declarat: "Asociaţia consideră că o dezvoltare a parteneriatelor public-private nu se va putea realiza fără o modificare din temelii a legislaţiei, în prezent plină de lacune. Astfel că susţinem modificarea legislaţiei, care să permită atragerea investitorilor privaţi".

Fond de împrumut pentru co-finanţarea proiectelor europene

Victor Moraru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Staţiunilor Turistice din România (ANSTR), a subliniat importanţa creării, la nivel naţional, a unui fond de împrumut pentru administraţiile publice locale în vederea asigurării pre-finanţărilor pentru proiectele europene. Primarii din asociaţie doresc finanţarea programelor naţionale pentru bazine de înot, terenuri multifuncţionale, terenuri de fotbal, cu prioritate în staţiunile turistice, indiferent de statutul lor administrativ.

Domnul Moraru a adăugat: "Am mai solicitat ministerului modificarea legislaţiei actuale cu privire la resursele minerale şi încasarea directă de către autorităţile publice locale a unui procent de 50% din redevenţa plătită de către operatori către Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale. Această măsură ar face ca o parte din staţiunile turistice să nu mai solicite sume de la bugetul de stat. Sumele încasate din redevenţe de către autorităţile locale ar putea fi folosite cu destinaţie specială în infrastructura de turism".

ANSTR a propus şi modificarea Legii Finanţelor Publice Locale nr. 273/2006 şi includerea în formula de calcul privind repartizarea bugetului către autorităţile publice locale şi a numărului de turişti care vin în staţiune, nu numai a populaţiei stabile. Asociaţia a mai solicitat încheierea unui protocol între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, autorităţi publice locale şi agenţi economici în vederea pregătirii personalului care acţionează în domeniul turismului (bucătari, barmani, recepţioneri, cameriste, ospătari etc.).

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional