Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Turismul balnearStaţiunile noastre balneare încep, încet - încet, să se modernize şi să se echipeze

F.A. Investiţii /

Staţiunile noastre balneare încep, încet - încet, să se modernize şi să se echipeze

Au fost atrase atât investiţii private, cât şi din fonduri publice

Anul 2009 a marcat o creştere importantă a investiţiilor în domeniul balnear. Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear a României (OPTBR), ne-a declarat: "Motivez declaraţia prin numărul mare de modernizări şi investiţii precum echipamente sau instalaţii noi. Le spun invizibile pentru că , cum ar fi centrale termice, schimbări de instalaţii de apă şi canalizare, de aclimatizare, echipamente de bucătărie, echipamente în zonele de tratamente balneare etc. Adaug la acestea construcţii noi, nu neapărat hoteluri mari, ci mai ales pensiuni sau mici hoteluri, multe cu mici baze de wellness sau tratament. Aş menţiona aici investiţiile făcute în staţiunile Buziaş, Moneasa, Băile Felix, Pucioasa, Saturn sau Eforie Nord".

Domnia sa ne-a precizat că un volum important de lucrări a fost efectuat, anul trecut, şi de către investitori privaţi, mai ales în hoteluri şi baze de tratament. Nicu Rădulescu ne-a dat ca exemplu investiţiile făcute de SIF Transilvania în hotelul Cleopatra, redeschis în vara lui 2009 la o nouă categorie de confort de 4 stele, cu piscină şi o bază de tratament modernă. Alte investiţii s-au derulat la bazele de tratament de la hotelul Paradiso din Mangalia, la cea de la hotelul Parc din Amara sau din staţiunea Pucioasa. O investiţie semnificativă a reprezentat-o şi construirea piscinei şi a bazei de tratament de la Buziaş, la care se adaugă investiţii în construirea unor pensiuni în staţiunile Băile Olăneşti, Praid, Tuşnad.

Autorităţile locale investesc în infrastructura staţiunilor

Anul trecut, au fost realizate sau demarate investiţii şi la nivel de staţiune, prin proiecte ale autorităţilor locale din Călimăneşti-Căciulata, Ocna Sibiului, Sovata, Ocnele Mari. "Din păcate, aceste investiţii sunt insuficiente şi sperăm că, în acest an, prin proiecte de investiţii în cadrul Programului de dezvoltare regională, numărul acestora va creşte. La capitolul infrastructură, ne-am dori să intensificăm colaborarea cu autorităţile locale şi factorii decidenţi pentru a putea creşte gradul de accesibilitate în staţiuni, aspectul acestora, iluminatul public etc.", a adăugat preşedintele OPTBR.

Recent, la comanda Ministerului Dezvoltării şi Turismului, a fost realizată o strategie de dezvoltare a turismului balnear, care subliniază potenţialul uriaş de care dispune ţara noastră şi în care ar trebui investit. Ministerul lucrează la un brand turistic şi, în cadrul studiilor efectuate cu acest prilej, turismul balnear s-a situat pe locul 3-4 în ordinea interesului şi importanţei în opinia specialiştilor, dar şi a cererii turiştilor.

Rodica Pencea, secretarul general al OPTBR, ne-a declarat: "Staţiunile balneare nu sunt uitate de turişti. În aceste staţiuni, vin în primul rând oameni care îşi îngrijesc sănătatea, fie bolnavi, fie doar interesaţi să-şi menţină starea de sănătate. Staţiunile balneoclimaterice nu sunt uitate. Din păcate, predomină încă numărul celor sosiţi prin bilete de tratament subvenţionate din fondurile de asigurări sociale, care, în ultimii ani, s-au tot redus. Creşte, însă, în ultima perioadă, numărul celor care vin pentru o vacanţă de sănătate".

Domnia sa a subliniat că turismul, ca şi orice altă activitate economică, a fost şi este influenţat de scriză. "Suntem într-o perioadă mai dificilă, iar numărul călătoriilor va avea de suferit. Cu toate aces­tea, apreciez că scăderile de sosiri care se preconizează vor fi mici, datorită investiţiilor făcute în staţiuni"; ne-a explicat doamna Pencea.

Ministerul Dezvoltării şi Turismului realizează o serie de activităţi în favoarea turismului în general şi a celui balnear în special, cum ar fi campanii de promovare naţionale şi internaţionale, tipărituri, vizite documentare etc. OPTBR realizează, la rândul ei, acţiuni cu caracter intern sau internaţional, pentru cunoaşterea potenţialului şi ofertelor staţiunilor balenare. Dar, este nevoie, încă în mare măsură, de promovarea pe care fiecare staţiune balneară o face, fie prin autorităţile locale, asociaţii de promovare locale, fie prin societăţi şi firme de turism balnear, apreciază conducerea OPTBR

Investitorii privaţi nu se înghesuie, încă, să valorifice potenţialul balnear

Din păcate, investitorii nu cunosc destul potenţialul nostru balnear. Nicu Rădulescu ne-a declarat: "Avem, totuşi, investitori din alte domenii care au semnalat valoarea potenţialului balnear şi s-au decis să plaseze bani în acest sector. Ce ar trebui făcut? Cred că mai multe proiecte, mai multă promovare", a conchis domnia sa

În domeniul balnear, ţara noastră a moştenit o uriaşă infrastructură, construită prin anii "60-"70. Aşa că oricât s-a investit după Revoluţie, încă este insuficient, apreciază, la rândul său, Rodica Pencea. Este cunoscut că recuperarea investiţiilor în acest sector se face mai lent, şi, deci, şi investiţiile făcute în diferite staţiuni, nu sunt suficient de cunoscute, mai spune doamna Pencea. Dar membrii OPTBR sunt optimişti că valoarea potenţialului balnear va fi recunoscută şi va atrage investitori nu doar din ţară, ci şi din străinătate.

Gradul de ocupare a hotelurilor din staţiunile balneare a scăzut cu 20% în primele patru luni ale acestui an, pe fondul reducerii numărului de turişti care vin prin Ministerul Muncii, dar şi a celor străini, potrivit preşedintelui Organizaţiei Patronatelor din Turismul Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu. La scăderea din acest an a contribuit şi reticenţa agenţiilor de turism de a contracta un număr mare de locuri în staţiunile balneare. Domnul Rădulescu susţine că, anul trecut, cele mai multe dintre companiile din domeniu au amânat investiţiile pe care le programaseră, astfel încât, dintr-o valoare estimată a investiţiilor de circa 100 milioane de euro la nivel naţional, s-a realizat abia jumătate.

Staţiunile balneare au fost apreciate de turiştii străini. Ei vin, încă, la tratamente în multe staţiuni precum Băile Felix, Tuşnad, Mangalia, Eforie Nord, Saturn, Călimăneşti-Căciulata, Vatra Dornei, Covasna etc. Din păcate, numărul lor este, încă, redus, apreciază conducerea OPTBR, care speră ca, în baza investiţiilor făcute şi a eforturilor agenţiilor de turism, numărul celor care vin în staţiuni să crească. De altfel, în luna mai, au revenit "nordicele" pe litoralul nostru, ca să se trateze. Un început timid, dar bun, ne-au mai spus reprezentanţii OPTBR.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional