Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Un fermier din Buzău şi-a construit propriul laborator pentru testarea fructelor şi a legumelor

Investiţii /

Un fermier din Buzău şi-a construit propriul laborator pentru testarea fructelor şi a legumelor

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Marian Tudor deţine una dintre cele mai mari plantaţii de fructe şi de pomi fructiferi din Buzău. Cum fructele în stare proaspătă erau foarte greu de vândut, în 2016 buzoianul a trecut la pasul următor: procesarea fructelor. Cu fonduri europene, dar şi din credite bancare a ridicat cea mai nouă fabrică din judeţ. Totuşi, problemele au continuat să apară, iar de data aceasta antreprenorul s-a lovit de perioada prea lungă pentru testarea fructelor pe care le procesa în fabrică. Marian Tudor a continuat investiţiile, iar anul acesta a finalizat construcţia propriului laborator de analize pentru fructe şi legume.

    Povestea Fermei Tudor de la Verneşti a început acum 11 ani, când Marian Tudor, inginer metalug la momentul respectiv, a renunţat la tot ce avea şi s-a mutat de la Capitală în comuna buzoiană. A cumpărat un teren pe care iniţial a crezut că va dezvolta o afacere în domeniul imobiliar, însă planurile s-au schimbat când a văzut analiza solului. Atunci, antreprenorul a decis să-şi încerce norocul în agricultură. A înfiinţat cea mai mare plantaţie mixtă de mure şi zmeură din Buzău. În timp, a adăugat soiuri noi de fructe, unele aduse din străinătate, cum ar fi aronia, coacăze, tayberry, agrişe. Alături a înfiinţat şi o plantaţie de sute de pomi fructiferi. În total, la ferma de la Verneşti au fost produse chiar şi o sută de tone de fructe pe an, adică mai mult decât se vindea în stare proaspătă.

    În plus, Marian Tudor a văzut că aceasta era problema cu care se confruntau şi alţi cultivatori din zonă care se plângeau că li se strică fructele pentru că nu au unde să le vândă. În 2016, buzoianul a decis să construiască propria fabrică de procesare fructe şi legume. Drumul nu a fost deloc uşor. A accesat un credit de 2 milioane de euro. Birocraţia l-a ţinut pe loc o perioadă, iar când au început lucrările a venit pandemia. Preţurile materialelor de construcţii au explodat, astfel că valoarea investiţiei a crescut cu încă un milion de euro.

    Fabrica a fost gata anul trecut. Acum a ajuns să producă 2500 de borcane de dulceaţă şi conserve din legume pe zi, adică o producţie dublă faţă de prima lună în care a pus fabrica în funcţiune. Toate produsele sunt naturale, fără aditivi şi după reţete proprii. În plus, linia tehnologică pe care o are îi permite să folosească totul din fruct. Gama sa de produse este diversificată. Momentan are la vânzare dulceţuri, gemuri, sucuri de fructe, dar şi zacuscă, murături, mâncărică de fasole şi buzoianul vrea să extindă producţia la fructe uscate şi batoane cu ciocolată şi fructe.

    Are deja marfă pe stoc de 2,5 milioane de lei, iar desfacerea o face atât prin magazine proprii, cât şi direct din fabrică sau prin magazinul Unirea. În total are 38 de angajaţi, dintre care 28 doar în fabrică, restul pe plantaţie, la cules de fructe sau alte munci agricole. Totuşi, mai are o problemă: testarea legumelor şi fructelor pe care le foloseşte în conserve.

    Laborator de 1,6 milioane de euro, prin IMM Invest

    Marian Tudor a explicat că acest proces era de lungă durată şi pentru fiecare buletin de analiză aştepta prea mult. Asta l-a determinat pe antreprenor să se gândească serios să investească şi într-un laborator de analize.

    "La noi, pentru o simplă semnătură trebuie să stai două luni. Vreau să vă spun că din acelaşi lucru am început şi noi să facem acest laborator. În primul rând ne luau foarte mult timp buletinele de analize, certificatele de analiză, dosarul pentru fiecare produs pe care îl facem la fabrică", a spus Marian Tudor.

    În urmă cu trei ani, fermierul din Verneşti a accesat un credit prin IMM Invest, iar acum laboratorul este aproape gata. Clădirea a fost ridicată în apropierea fabricii pe care o are, lângă plantaţia de fructe, iar acum este în derulare etapa de dotare. Majoritatea aparatelor au fost achiziţionate, însă mai sunt detalii de pus la punct.

    "Acest laborator l-am făcut printr-un credit, prin IMM Invest, pe o perioadă de şapte ani, garantat de statul român. Dar noi am pornit să facem acest laborator pentru fabrică, pentru a crea produse sănătoase care să reflecte beneficiile fructelor pe care le cultivăm. Şi mereu ne-am confruntat cu această problemă: durata prea mare de obţinere a buletinelor de analize", a spus Marian Tudor, în cadrul unei emisiuni televizate.

    Fermierul speră să termine cât mai repede dotarea laboratorului şi apoi va începe acreditarea, astfel încât din octombrie să poată face analize inclusiv pentru fermierii care doresc să dovedească faptul că au legume şi fructe sănătoase.

    "Mai avem nevoie de câteva aparate pe care sperăm să le cumpărăm în două - maxim patru luni. Imediat după ce terminăm dotarea trebuie să ne autorizăm. Cred că primele analize le putem face în octombrie", a explicat Tudor.

    Volumul de analize depinde însă şi de personalul calificat pe care îl va găsi. Deocamdată, are doi cercetători de la Bucureşti şi un laborant. Însă, spune Marian Tudor, va aduce personal pentru că are planuri mari cu acest laborator şi centru de cercetare.

    "Vrem să facem nişte produse care să facă bine din punct de vedere nutriţional pentru sănătate. Un exemplu, dacă te toare capul noi vom face o pastă din fructe care să ajute în ameliorarea durerilor. Adică vrem să facem produse tonice şi fortifiante, sub formă de gel şi creme, pe care că le iei cu plăcere, de la copil până la bătrân. Să facem nişte produse de prevenţie pentru diabet, sub formă de cremă, cu îndulcitori", a mai spus Marian Tudor.

    Investiţia de la Verneşti s-a ridicat la 1,6 milioane de euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional