Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

VoestalpineÎn iulie încep lucrările la noua unitate de producţie oţel a Voestalpine în România

F.A. Investiţii /

Stefan Einfalt, Managing Director "Voestalpine Steel Service Center România

Stefan Einfalt, Managing Director "Voestalpine Steel Service Center România

Noua unitate de producţie de la Giurgiu a "Voestalpine Steel Service Center România" presupune o investiţie de 20 milioane euro, din care 15 milioane euro reprezintă contribuţia Voestalpine, iar aproximativ 5 milioane euro constă în finanţare nerambursabilă obţinută prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).

"Am aplicat pentru finanţare în octombrie 2008. Proiectul nostru a primit 96,6 puncte şi ni s-a acordat suma maximă disponibilă pentru finanţare", ne-a declarat domnul Stefan Einfalt, Managing Director "Voestalpine Steel Service Center România".

Potrivit sursei citate, lucrările ar trebui să înceapă în cursul lunii iulie şi să se finalizeze în termen de 12 luni.

Capacitatea totală de producţie a unităţii va fi de 130.000 tone de produse din oţel pe an. Producţia estimată pentru 2011 este de 20.000 tone, urmând să fie atinsă capacitatea maximă de producţie până în anul 2015. Cea mai mare parte a producţiei va fi destinată pieţei locale, iar aproximativ 30% va merge spre export, către ţările învecinate. Produsele sunt destinate clienţilor din industria auto, de produse electrocasnice şi construcţii, a adăugat domnul Einfalt.

Soluţii constructive speciale pentru necesităţi speciale

Construcţia va fi realizată pe o suprafaţă de peste 8.500 mp din totalul de 4 hectare de teren achiziţionate de Voestalpine la Giurgiu. Proiectul va cuprinde, pe lângă o hală de producţie şi o hală de depozitare a materiei prime, o clădire de birouri multi-etajată, o clădire socială, precum şi infrastructura pentru o cale ferată.

Având în vedere că pardoseala halelor va trebui să suporte forţe foarte mari, de 250 kN/mp în cazul halei de depozitare a materiei prime, respectiv 100 kN/mp în hala de producţie, construcţia halelor este bazată pe o soluţie de fundaţie adâncă făcută cu stâlpi de beton, având până la 11 metri adâncime, iar pardoseala va fi realizată din ciment. Faţadele halelor vor fi acoperite cu 6.135 mp de panouri termoizolante, iar porţile vor fi cu deschidere rapidă, explică domnul Stefan Einfalt.

Nu este exclusă extinderea capacităţii de producţie din România

"Voestalpine Steel Service Center Româ­nia" a ales ca locaţie Giurgiu pentru noua unitate datorită posibilităţii de a aduce materia primă pe Dunăre, în principal de la oţelăria firmei-mamă din Linz, fapt ce implică o reducere de cos­turi. În plus, poziţia facilitează exportul, de exemplu în Bulgaria, argumentează domnul Einfalt.

În ceea ce priveşte perspectiva extinderii activităţii din România a Voestalpine Steel Service Center, domnul Stefan Einfalt precizează: "Am putea lua în considerare extinderea capacităţii de producţie a unităţii pe care o construim la Giurgiu. Proiectul permite dublarea capacităţii de producţie, dacă piaţa va cere acest lucru. Având în vedere că afacerea noastră este foarte mult axată pe client, unul dintre motivele pentru a pune bazele unităţii din România la Giurgiu, a fost acela de a deservi clienţii noştri care îşi transferă afacerile din Europa de vest în Europa de est. În plus, piaţa românească de produse plate din oţel are mare potenţial. Înainte de criza economică, piaţa a avut una dintre cele mai dinamice tendinţe de dezvoltare şi ne aşteptăm ca acest trend să revină".

Voestalpine Steel Service Center Romania SRL este parte a Voestalpine Steel Service Center Group, care face parte, la rândul său, din divizia de oţel a Grupului austriac Voestalpine.

Contractul pentru realizarea fabricii "Voestalpine" de la Giurgiu a fost atribuit societăţii "Cominco" SA, din Bucureşti. Valoarea totală este de 10 milioane de euro, inclusiv TVA, ne-a declarat domnul Florin Cămăraşu, director general "Cominco" SA.

În opinia domniei sale, câştigarea contractului s-a datorat seriozităţii, strategiei eficiente şi colectivului companiei implicat în ofertare. Nu în ultimul rând, a contat şi capacitatea companiei de a executa lucrări de anvergură.

Potrivit domnului Cămăraşu, contractul presupune realizarea a două hale pe structură metalică, de aproximativ 8.000 mp, cu deschidere de 40 m şi înălţime de 19 m şi o basă la 15 m adâncime. Printre lucrările tehnice ale proiectului este inclusă şi consolidarea terenului prin fundare cu piloni injectaţi.

Alte lucrări reprezentative pentru Cominco SA aflate în derulare la nivel naţional vizează realizarea pieţei agroalimentare Amzei, din Bucureşti, a ansamblului rezidenţial Pallady Towers (Bucureşti), modernizarea vămii Naidăş (judeţul Caraş-Severin), drumul Panaci- Vatra Dornei (judeţul Suceava), pârtia de schi Suceviţa şi groapa ecologică din Suceava.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional