Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Vrancea: Peste 20 milioane de lei alocate pentru reabilitarea monumentelor istorice

F.A. Investiţii /

Mausoleul de la Mărăşeşti

Mausoleul de la Mărăşeşti

Consiliul Judeţean Vrancea desfăşoară un proiect, în valoare de 21,2 milioane lei, ce are ca scop restaurarea, reabilitarea a patru mausolee şi introducerea în circuitul turistic a unor monumente de o importantă factură istorică, informează domnul Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Proiectul este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare 2007-2013 şi prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 5, restaurarea şi valorificarea patrimoniului istoric şi cultural, crearea şi modernizarea infrastructurii conexe.

Din valoarea totală a proiectului, suma aferentă cheltuielilor eligibile se ridică la 17,12 milioane lei, iar cheltuielile neeligibile se ridică la 759 mii lei, la care se adaugă TVA în valoare de 3,3 milioane lei. Contribuţia Consiliului Judeţean Vrancea la cheltuielile eligibile este de 530 mii lei.

Durata de implementare este de 44 luni de la data de 3 iunie 2009, când a fost semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar.

Astfel, vor fi reabilitate cele patru mausolee ale eroilor din Focşani, Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja şi vor fi reintroduse în circuitul turistic monumente precum Monumentul eroilor pănceni căzuţi în timpul primului război mondial şi cimitirul ostaşilor germani căzuţi în timpul primului război mondial, aflat în apropierea oraşului Panciu, monumentul Ecaterina Teodoroiu - Străoane, Monumentul frăţiei de arme româno-franceze 1916-1919 - Varniţa, Cimitirul ostaşilor germani - Soveja.

Pe lângă reabilitarea mausoleelor propriu-zise proiectul cuprinde şi lucrările necesare reparării şi modernizării construcţiilor anexe, amenajările exterioare (drumuri, alei, parcaje, spaţii verzi) şi completarea cu dotările necesare.

Execuţia lucrărilor va fi realizată de Asociaţia SC Dedal Bahamat SRL, SC NS Consart 96 SRL, SC AG Grup Instal SRL cu subcontractantul SC Romlotus SRL.

Finanţare pierdută

Consiliul Judeţean Vrancea intenţionează să implementeze un proiect de dezvoltare a turismului în Munţii Vrancei. Astfel, în 2004 a iniţiat elaborarea documentaţiei pentru proiectul "Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona Tulnici-Lepsa-Gresu-Soveja", cu o valoare totală de 35,3 milioane lei.

Proiectul presupune amenajarea Pârtiei de schi "Vârful Mesteacănului", realizarea clădirii staţiei de telescaun, a instalaţiei de transport prin cablu, a instalaţiei de înzăpezire artificială şi a clădirii "Servicii de Urgenţă". Pentru realizarea investiţiei se preconizează o durată 18 luni.

Acest proiect urma să fie finanţat prin PHARE 2003, program pentru care trecuse toate etapele de evaluare, dar întrucât Ministerul Dezvoltării Regionale nu a organizat licitaţia internaţională în termenul stabilit, finanţarea a fost pierdută. La momentul actual Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice a început revizuirea proiectului pentru a răspunde noilor reguli de finanţare din fonduri structurale.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional