Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

2012 este anul stabilităţii pentru chiriile la rezidenţiale

F.A. Piaţa Imobiliară /

2012 este anul stabilităţii pentru chiriile la rezidenţiale
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Toamna reprezintă în fiecare an sezonul reaşezării chiriilor pentru apartamente. În Bucureşti, chiriaşii par să fie influenţaţi cu precădere de preţ, în sensul obţinerii unei chirii cât mai mici. Prin urmare, cel mai mare succes la închiriere îl au locuinţele vechi, construite înainte de anul 1990 în marile cartiere. Explicaţia este simplă, acestea sunt mai accesibile comparativ cu locuinţele noi sau amplasate în zona centrală, precizează Cătălin Şerbănescu, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

    În general, cele mai multe tranzacţii de închiriere sunt efectuate pe segmentul apartamentelor de două camere şi garsoniere, dar aceasta nu înseamnă că nu se închiriază şi apartamentele mai mari sau casele. O locuinţă este atractivă în raport cu dimensiunea familiei chiriaşului, veniturile sale şi zonele pe care le vizează, argumentează Mihai Bezdedeanu, consultant imobiliar la Galaxy Imob.

    În ceea ce priveşte segmentul apartamentelor de lux din Bucureşti, cel mai mare succes îl au locuinţele cu două-trei camere din imobile noi, amplasate în zone precum Primăverii şi Şoseaua Nordului. Un criteriu important este şi disponibilitatea locului de parcare, menţionează Andrei Rusu, general manager al agenţiei imobiliare Vission House.

    Apartamentele de lux sunt închiriate în proporţie de peste 50% de străinii care lucrează în România, la care se adaugă persoane cu venituri peste medie, completează domnul Rusu.

    Toamna aduce mai multe tranzacţii

    Numărul ofertelor pe segmentul închirierilor rezidenţiale nu a înregistrat evoluţii semnificative pe parcursul ultimului an. Cu toate acestea, începutul toamnei şi al anului universitar va aduce, ca în fiecare an, o creştere a numărului de oferte pe piaţă, menţionează reprezentantul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

    O uşoară tendinţă de creştere a volumului tranzacţiilor la venirea toamnei este remarcată şi de consultantul Galaxy Imob.

    Chiar dacă volumul tranzacţiilor a fost constant şi la un nivel acceptabil, se poate şi mai bine, mărturiseşte în schimb managerul agenţiei Vission House.

    Chirii constante până la sfârşitul anului

    Nivelul chiriilor a fost relativ constant pe parcursul anului curent, exceptând sezonalitatea dată de anul universitar. Uşoarele fluctuaţii s-au situat într-o marjă normală, de 1-3%, fie în plus sau în minus.

    Negocierea chiriei este un fenomen frecvent întâlnit, însă nu influenţează foarte mult nivelul iniţial. În gene­ral, cererea şi oferta reuşesc să se întâlnească.

    În opinia domnului Bezdedeanu, s-a menţinut discrepanţa între dorinţa proprietarului de a obţine o chirie cât mai mare şi cea a chiriaşului de a plăti o chirie mai mică. Negocierile se poartă mai mult în lunile de vară şi mai puţin toamna. 2012 are şansa să fie diferit faţă de anii precedenţi. Din cauza numărului redus de studenţi, chiriile nu vor creşte în această toamnă, ci ar putea chiar să scadă uşor până la sfârşitul anului, pe măsură ce tot mai mulţi proprietari vor intra în panică deoarece nu vor găsi chiriaşi.

    Pe de altă parte, domnul Şerbănescu nu se aşteaptă la modificări semnificative ale chiriilor în perioada următoare, în acest sens, influenţa majoră fiind dată de contextul macroeconomic şi nivelul general de încredere al populaţiei.

    Pe segmentul apartamentelor de lux, Andrei Rusu se aşteaptă la menţinerea nivelului actual al chiriilor până la sfârşitul anului.

    În prezent, pe segmentul accesibil publicului larg, o garsonieră se închiriază în Capitală în medie cu 180 - 200 de euro pe lună, un apartament cu două camere cu 280 - 320 de euro, iar unul cu trei camere pe la 370-420 euro. În funcţie de zonă şi facilităţile locuinţei, fluctuaţiile de preţ pornesc de la 20% şi pot urca până la 50%, precizează Cătălin Şerbănescu.

    În zona de nord a Capitalei, în cartierul 1 Mai, chiriile solicitate pentru garsoniere sunt de 270 - 350 euro pe lună, în timp ce apartamentele cu două camere sunt oferite la 350 - 400 de euro. Chiriile sunt uşor mai mari în cartierele Băneasa şi Aviaţiei, respectiv 300 - 350 de euro pentru garsoniere şi 350 - 500 de euro pentru locuinţe cu două camere, estimează domnul Bezdedeanu.

    Chiriile sunt considerabil mai mari în cazul locuinţelor de lux din zona de nord. Astfel, pentru apartamentele noi cu două camere din zona Herăstrău chiriile se situează între 700 şi 1.200 euro pe lună. La apartamentele cu trei camere, chiria porneşte de la 1.000 de euro şi ajunge până la 1.500 de euro.

    În centrul oraşului, în zona Unirii, chiria pentru apartamente cu două camere este de 400 - 600 de euro pe lună, iar la trei camere de 500 - 800 de euro, spune Andrei Rusu.

    Închirierea apartamentelor este mai rentabilă decât vânzarea

    Fondul de investiţii Benevo, unul dintre cei mai mari investitori în apartamente situate în ansambluri rezidenţiale noi din Bucureşti, şi-a creat o platformă integrată pentru închirierea stocului de apartamente deţinut.

    "Restructurarea şi orientarea afacerii de la exclusiv vânzare, spre preponderent închiriere, s-a dovedit o mişcare inspirată. Mai mult decât o soluţie de a susţine un portofoliu important într-o perioadă dificilă, aceasta a creat şi oportunitatea de a dezvolta serviciile de închiriere pe termen lung în România", ne-a declarat Oana Ivan, director general Benevo.

    Prin platforma Benevo chiriaşul beneficiază de un pachet de servicii care include: centralizarea facturilor, siguranţa unei chirii fixe pe durata contractului, servicii de intervenţie în caz de urgenţă şi reparaţii, adaptarea pachetului de mobilă la dorinţa sa, servicii de curăţenie, transport şi mutare.

    În ultima perioadă s-a remarcat preferinţa chiriaşilor pentru apartamente mai mici, în care primează funcţionalitatea, de exemplu apartamente cu două camere cu o suprafaţă construită de 56 mp şi garsoniere între 40 şi 45 mp construiţi, cu spaţii de depozitare şi terase mai mici în favoarea spaţiului de locuit, precizează doamna Ivan.

    În contextul fluctuaţiilor de curs valutar şi instabilităţii politice, chiriile practicate de companie au fost reduse faţă de începutul anului cu 7-10%, raportat în euro.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional