Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ADRIAN MITROI, PROFESOR DE FINANŢE COMPORTAMENTALE:"Balanţa riscurilor este favorabilă imobiliarelor, ca investiţie"

Piaţa Imobiliară /

ADRIAN MITROI

ADRIAN MITROI

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Mitroi: "În deficitul cronic de alte oportunităţi investiţionale, banul greu câştigat al clasei mijlocii caută cu aceeaşi seriozitate dintotdeauna eventuale plasamente profitabile"

    Sectorul construcţiilor inginereşti şi imobilelor nerezidenţiale este direct corelat cu intenţia statului de investiţie, atrage atenţia Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale. Domnia sa arată că restrângerea domeniului cu 5% este în linie cu scăderea alocării investiţiilor guvernamentale în acest sector. Pentru 2018, lucrările în construcţii nu mai scad, dar vor creşte într-un ritm lent, tot în corelaţie cu fondurile prevăzute să fie investite de stat, ne-a precizat Adrian Mitroi.

    În acelaşi timp, specialistul menţionează că sectorul rezidenţial este bine corelat cu sentimentul general relativ optimist din economie. În acest context, domnia sa consideră că, în ceea ce priveşte opţiunile de investiţii, balanţa riscurilor este în continuare favorabilă imobiliarelor: "În deficitul cronic de alte oportunităţi investiţionale, banul greu câştigat al clasei mijlocii caută cu aceeaşi seriozitate dintotdeauna eventuale plasamente profitabile. Această pătură de mijloc - noua clasă ambiţioasă, bine informată, pretenţioasă - îşi doreşte confort şi socializare, pentru că locuinţele noi, «smart», pe care le poţi scoate la vizionare prietenilor tăi sunt la mare căutare. În acelaşi timp, femeia modernă, decidentul critic în plasamentul imobiliare, are o nouă ordine a priorităţilor. Femeia modernă este independentă financiar, ambiţioasă şi determinată spre succes profesional şi personal. Spre deosebire generaţiile imediat istorice, realizarea socială a unei doamne începe cu cea profesională şi doar apoi se împleteşte cu cea personală. Femeia modernă se aşteaptă să fie plătită perfect egal pentru aceleaşi responsabilităţi profesionale ase­meni colegilor/competitorilor săi bărbaţi. Doamnele moderne sunt în temă din punct de vedere financiar şi economic, îşi construiesc cu disciplină si determinare independenţa profesională şi financiară, autonom de partener sau de un parteneriat matrimonial. Doamnele sunt atente la evoluţiile economice, politice şi sociale, sunt foarte serioase şi preocupate când este vorba de finanţele şi averea personală, ataşează stabilităţii lor economice şi alte aspecte non-monetare de soliditate afectivă şi confort emoţional, de acceptare şi recunoaştere socială şi, cel mai important, de o calitate a vieţii mai ridicată, atât la nivel individual, cât şi al familiei".

    Adrian Mitroi ne-a explicat: "Deşi pare un argument îndepărtat cultural, exemplul im-balansului de gen în societatea chineză este interesant. Deficitul asiatic de femei este o forţă implacabilă de antreprenorial economic care va pune presiune în mod continuu pentru balansul de putere în favoarea naţiunilor asiatice. Un bărbat tânăr în căutare de soţie (în China, raportul este de 20 de băieţi la o fată) este o forţă economică de neoprit, pentru că singura modalitate de a câştiga mâna unei fete este doar prin performanţă economică superioară. Mai mult, fetele corporatiste de la oraş, cu cei peste 1.000 de euro pe lună, nu mai doresc mariaj, ci doar un job multinaţional. Şi ce va face acest personaj de succes profesional cu banii săi? Evident, după alocarea spre distracţie, spre activele curente (pe care bărbatul «ignoramus» le înţelege doar aproximativ), doamna de succes îşi va dori propria locuinţă".

    Ţara noastră va suferi semnificativ din deficitul cronic al forţei de muncă, este de părere specialistul. Mai mult de jumătate din costurile variabile ale unei construcţii cu rol de locuinţă sunt date de cele cu forţa de muncă, apreciază domnia sa, evidenţiind accentuarea migraţiei spre polii magnetici de oportunităţi economice şi sociale. Deficitul de infrastructură împiedică mobilitatea forţei de muncă, iar imobiliarele locale din oraşele atractive economic vor fi oricând atractive investiţional, atât timp cât sunt bine ancorate în realitatea economică şi financiară prezentă, dar mai ales viitoare, apreciază Adrian Mitroi.

    Profesorul de finanţe comportamentale ne-a mai spus: "În ceea ce priveşte preţul activelor imobiliare, economia comportamentală evaluează cel mai bine valoarea acestora şi cu siguranţă nu reuşeşte să pună un preţ al lor. Aceste valori esenţiale ale avuţiei românului nu sunt în zona de supraevaluare. Valoarea imobilelor rezidenţiale şi de business va creşte mai ales în oraşele mari, în proximitatea nodurilor de infrastructură reală şi socială. Programul de suport guvernamental pentru locuinţele tinerilor se va adresa doar celor cu venituri mici. Pentru debitorii din clasa de mijloc, creditele ipotecare vor rămâne la modă, fiindcă bonitatea clientului nu depinde doar de calitatea garanţiei, ci de soliditatea locului de muncă şi de păstrarea integrală a puterii de cumpărare a veniturilor debitorului de-a lungul creditului".

    Ca un activ investiţional, chiar dacă este rezidenţa familiei, plasamentul imobiliar al unei persoane sau familii poate însemna peste 90% din activul şi pasivul acesteia, conform domnului Mitroi. Acesta arată că grija cu care trebuie finanţat, întreţinut, protejat acest activ este fundamentală pentru un nivel de trai mai bun.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional