Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

AJUNS LA CIRCA 360 MILIOANE EURO, ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUIVolumul investiţiilor imobiliare - unul dintre cele mai ridicate din ultimii şase ani

Piaţa Imobiliară /

Volumul investiţiilor imobiliare - unul dintre cele mai ridicate din ultimii şase ani
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Volumul investiţiilor imobiliare în prima jumătate a acestui an a ajuns la 359 de milioane de euro, unul din cele mai ridicate niveluri în ultimii şase ani, potrivit celui mai recent raport CBRE România privind investiţiile imobiliare. Doar în primul semestru al lui 2014, investiţiile au depăşit acest nivel, ajungând la aproximativ 400 de milioane de euro, potrivit companiei. Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, când au fost investiţi 107 milioane de euro, volumul investiţional din primul semestru al acestui an este de peste trei ori mai mare.

    Proprietăţile din retail şi din sectorul birouri au fost cele mai tranzacţionate în primul semestru al lui 2016, cu o pondere de 88% din totalul investiţiilor, mai relevă raportul CBRE care mai punctează şi că investiţiile străine continuă să fie predominante pe piaţa de real estate din România, ponderea capitalului autohton fiind de doar 1% din totalul investiţiilor.

    "Mai multe tranzacţii substanţiale pe cale a fi finalizate în acest an arată că anul 2016 are un potenţial cert de a depăşi performanţele lui 2015, în timp ce volumul total de proprietăţi cu potenţial de tranzacţionare indică o creştere continuă a investiţiilor în real estate în următoarele 18 luni", apreciază Robert Paulson, Head of Investment Properties, CBRE România.

    Cele mai mari cinci tranzacţii înregistrate în prima jumătate a lui 2016 reprezintă peste 80% din volumul investiţional total. Raportul CBRE precizează şi că în acest an s-a înregistrat una din cele mai mari tranzacţii în afară Bucureştiului - achiziţia Sibiu Shopping Center din iunie, în valoare de 100 de milioane de euro.

    Ţara noastră continuă să atragă investitori imobiliari, pe fondul indicatorilor macroeconomici stabili şi cu perspective de îmbunătăţire şi în condiţiile unor randamente mai atractive faţă de alte pieţe din regiune, anunţă specialiştii din cadrul JLL.

    Aceştia menţionează că interesul pentru piaţa noastră imobiliară este crescut, în acest an, fiind prezenţi investitori noi, atraşi de randamentele atractive pe care le pot obţine comparativ cu alte pieţe din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

    Reprezentanţii DTZ Echinox notează că, în contextul fundamentelor macroeconomice favorabile de care se bucură România în prezent, există investitori noi care analizează piaţa noastră şi mulţi chiar înaintează oferte de achiziţie. Din păcate, încă există diferenţe privind aşteptările de preţ între vânzători şi cumpărători. Ca urmare a faptului că România oferă randamente mai ridicate decât ţările din regiune, mare parte din investitorii atraşi au un caracter oportunist care percep România ca un mediu investiţional cu un grad de risc încă ridicat.

    Piaţa a devenit din ce în de mai dinamică în ultimii ani, după ce în anii precedenţi singurii investitori activi erau Nepi şi Globalworth. În prezent, analizează piaţa şi fac oferte mult mai mulţi investitori, dintre care o parte au fost prezenţi în România şi înainte de criză. Ţara noastră oferă în continuare randmente mai ridicate comparativ cu pieţele din regiune, care atrag cei mai mulţi investitori (Cehia şi Polonia). Accesul la finanţare este mai dificil şi costurile pentru finanţare sunt mai ridicate, ceea ce reduce din atractivitatea randamentelor. Trendul general al yieldurilor este de uşoară compresie, însă evoluţia de la începutul anului până acum a fost oarecum liniară.

    JLL: "Segmentul rezidenţial - cel mai puţin transparent din piaţă"

    Piaţa rezidenţială este domeniul cel mai puţin transparent din întreg sectorul imobiliar, apreciază reprezentanţii companiei de consultanţă JLL. Aceştia au subliniat că investitorii din rezidenţial nu sunt mari, nu sunt listaţi pe piaţa de capital şi nu sunt transparenţi. Totodată, nu există nici predictibilitate în acest segment, au atras atenţia specialiştii JLL, apreciind că "nu se ştie de azi pe mâine ce apare": "Nu se ştie niciodată exact dacă programul Prima Casă continuă, nu se ştie care este cerere şi care este oferta, sunt o mulţime de mişcări ce împiedică investitorii să vină la noi".

    Sursele citate au menţionat, de asemenea, că, "la bănci este un haos total", adăugând că acestea întâi au majorat avansurile, apoi au început să le reducă. "Un avans de 5%, cum e la Prima Casă, nu este sănătos pe termen lung, este o anomalie. Un avans de 25% este unul normal, în cazul în care vrei să-şi cumperi o casă", au remarcat consultanţii de la JLL.

    Aceştia au precizat că toate locuinţele scumpe se vând. La preţuri cuprinse între 600 de euro şi 1.300 de euro pe metrul pătrat, există o ofertă bogată de locuinţe pentru clasa medie, au mai spus sursele citate.

    Reprezentanţii JLL au spus că investitorii din piaţa noastră imobiliară sunt izolaţi, poartă negocieri lungi şi caută investiţii cu randamente imediate. "Majoritatea investitorilor se uită la România pentru un câştig care să merite timpul alocat şi riscul de ţară", au apreciat aceştia, adăugând: "Investitorii ar dori să se uite către România, dar sunt deosebit de atenţi la modul în care îşi aleg proiectele. Sunt câţiva investitori mari, dar nu vedem niciunul din ţara noastră. Nici produse multe pe segmentul premium nu sunt, pentru că dacă ar apărea un astfel de produs în Bucureşti care să fie de vânzare, atunci ar exista investitori interesaţi".

    Conform specialiştilor citaţi, până acum 18-24 de luni nu se finanţa în România, pentru că băncile nu acordau credite. Acum, băncile finanţează, dar se uită foarte mult pe cine finanţează şi ce proiect.

    Acum, există 7-8 bănci care intră în competiţie pentru proiecte cu valori variind între 10 milioane euro şi 50 milioane euro.

    Volumul investiţiilor în sectorul imobiliar din ţara noastră a crescut cu peste 6% în primele nouă luni din 2016, până la circa 400 de milioane de euro, însă până la finalul lui 2016 nu vor depăşi valoarea totală atinsă în 2015, respectiv 700 de milioane de euro.

    Silviana Badea, director JLL, a declarat: "Randamentele din România sunt cu cel puţin 2,25 - 2,5% mai ridicate decât cele din Praga şi Varşovia. Cu toate acestea, mulţi investitori mari preferă Praga şi chiar Budapesta, în defavoarea Bucureştiului. Investitorii ar vrea să se uite mai atent la România, dar sunt deosebit de atenţi la felul în care îşi aleg proiectele şi, spre deosebire de 2007, când cumpărau cam orice la orice preţ, acum sunt foarte atenţi la competiţie. Nu atragem încă interesul pe care îl atrage Ungaria, dar consider că piaţa imobiliară din România este sănătoasă. La momentul în care investitorii se vor gândi că apetitul pentru Cehia sau Ungaria este mai degrabă unul venit din entuziasm, îşi vor îndrepta atenţia şi banii către România, ca zonă mai sustenabilă".

    Consultanţii JLL spun că suntem încă departe de condiţiile din alte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), mai ales în ceea ce priveşte amortizarea, dar şi costurile, iar băncile pun accent pe fundamentele proiectului şi pe credibilitatea celui care solicită împrumutul şi au devenit mult mai sofisticate în analiza acestor proiecte. Pe de altă parte, amortizarea şi marja influenţează nivelul randamentului unei achiziţii imobiliare şi, deci, al randamentelor din piaţă.

    Volum record de livrări pe piaţa birourilor

    Pe piaţa birourilor vor fi livrate 370.000 metri pătraţi de spaţii, până la sfârşitul anului, în creştere cu aproape 500% faţă de anul trecut, ajungându-se la un stoc total de 2,67 milioane de metri pătraţi, în creştere cu 16%, conform cifrelor JLL. Rata de neocupare estimată este de 15%, iar cererea brută va fi de 320.000 mp. Cererea netă în sectorul închirierilor şi relocărilor va fi de 160.000 mp, nivelul chiriilor solicitate pentru spaţiile premium rămânând la o medie de 18,5 euro/mp/lună, a precizat Marius Scuta, director JLL.

    Potrivit domniei sale, companiile din IT&C, Telecom şi outsourcing au fost cei mai activi chiriaşi în ultimele şase luni, Capitala continuând să fie o destinaţie atractivă pentru societăţile din aceste domenii.

    Conform JLL, Iaşiul a urcat pe locul al doilea, între cele mai importante oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov) şi are şanse să crească în continuare, însă potenţial de creştere au toate cele patru municipii menţionate.

    Proiectele noi sunt parţial pre-închiriate, în cele mai multe cazuri de companii care se relochează. Cererea netă nu va absorbi total oferta nouă, iar rata de neocupare va creşte până la sfârşitul anului 2016, chiriile menţinându-se constante.

    Cererea de spaţii de birouri a totalizat peste 230.000 de metri pătraţi, în creştere cu aproape 33%, în prima jumătate a anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2015, potrivit domnului Andrei Drosu, consultant în cadrul departamentului de Research de la JLL. Capitala rămâne destinaţia preferată pentru companii, cumulând mai mult de 80% din cererea totală, respectiv 190.000 de metri pătraţi.

    În primul semestru, au fost livraţi aproximativ 170.000 metri pătraţi, în principalele oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti. Comparativ cu acelaşi interval al anului trecut, oferta este semnificativ mai mare, în principal datorită creşterii exponenţiale a livrărilor din Bucureşti (de 2,5 ori).

    În ultimii trei ani, nivelul chiriei s-a menţinut constant, maximul de 18,5 euro/mp/lună fiind atins în Bucureşti.

    În zonele centrale, chiriile pentru spaţii de birouri de clasă A se încadrează între 15 şi 17 euro/mp/lună, în zonele semicentrale, între 12 şi 15 euro/mp/lună şi în zonele periferice - între 8 şi 11 euro/mp/lună, după cum ne-au spus reprezentanţii DTZ Echinox.

    Aceştia susţin că, în primul semestru al acestui an, aproximativ 64.000 mp de birouri au fost tranzacţionaţi, iar pentru întreg anul 2016 cererea de spaţii moderne de birouri localizate în Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov este prognozată să atingă o valoare record.

    La finalul primului semestru al acestui an, rata de neocupare pentru spaţiile de birouri moderne din principalele oraşe regionale era mai mică de 2% în Timisoara, 4% în Cluj Napoca, 5% în Iasi şi 6% în Brasov, conform DTZ.

    Piaţa de birouri a atins un vârf în anul 2009, din punct de vedere al livrărilor (circa 370.000 mp). După acest an, activitatea de dezvoltare a încetinit, atingând un minim în 2012 (47.000 mp). Începând cu 2013, dezvoltatorii au reluat investiţiile, însă cu precauţie. Datorită cererii record din 2013 şi 2014, dar şi a timpului de execuţie a unui proiect care se întinde pe o perioadă de circa doi ani, în condiţiile în care în 2015 şi 2016 au fost începute multe clădiri de birouri, până la finele anului 2017 am putea vedea un nou record de livrări, ne-a spus domnul Drosu, de la JLL.

    DTZ Echinox: Vânzările retailerilor din prima jumătate a anului au urmat trendul ascendent de anul trecut

    Piaţa de retail din România este extrem de animată, atât pe segmentul livrărilor de spaţii noi, cât şi din punct de vedere al cererii, sunt de părere reprezentanţii DTZ Echinox. Aceştia afirmă că, în prima jumătate a anului în curs, vânzările retailerilor au urmat trendul ascendent de anul trecut, înregistrând, în medie, o creştere de 15%, cu diferenţe semnificativ mai mari pentru retailerii de fashion.

    În zona de retail, dezvoltatorii au anunţat livrarea a aproape 190.000 de metri pătraţi pentru a doua jumătate a anului, din care 30% reprezintă extensii şi modernizări de proiecte existente, conform domnului Andrei Drosu.

    Două mari proiecte de retail au fost finalizate în prima jumătate a anului, ambele ţintind oraşe mari, dar cu stoc redus de spaţii comerciale moderne. NEPI a deschis Shopping City Timişoara, de 57.000 metri pătraţi, iar SIF Oltenia a terminat renovarea Mercur Craiova, de 20.000 de metri pătraţi, ne-a mai spus reprezentantul JLL.

    În aceeaşi perioadă, Anchor Grup a finalizat modernizarea celor două malluri pe care le deţine în Capitală - Bucureşti Mall şi Plaza România.

    Peste 50 de branduri noi de retail au intrat în România din 2014, iar printre cei care au deschis magazine în acest an se numără COS, Fossil, Chopard şi Cerruti 1881. În plus, alte nume noi, precum Lynne, Forever 21 şi Lanidor au anunţat extinderea în România. Pe lângă brandurile de modă şi lanţurile de supermarketuri şi hipermarketuri au continuat să se extindă agresiv, încurajaţi de creşterea record a consumului, potrivit JLL.

    Pentru întregul an este aşteptată livrarea unor centre comerciale noi, precum şi extinderi ale unor proiecte existente, suprafaţa ce urmează să fie livrată depăşind 230.000 de metri pătraţi, nivel în creştere cu aproximativ 30% faţă de livrările din 2015, ne-au precizat reprezentanţii DTZ.

    Chiriile în cele mai bune centre comerciale au crescut marginal, în ultima jumătate de an, la 65-75 de euro/mp/lună.

    Piaţa a atins un maxim istoric al livrărilor în anul 2008, când au fost finalizate proiecte totalizând 600.000 de metri pătraţi, o cincime din întregul stoc actual.

    În următorii ani, din ce în ce mai puţine proiecte au fost finalizate, astfel că în 2014 a fost atins pragul de jos al pieţei, cu 72.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale noi.

    Segmentul industrial este foarte efervescent

    Piaţa imobiliară din sectorul industrial este foarte efervescentă, fiind caracterizată printr-o cerere consolidată, reală, atât în Bucureşti cât şi în marile oraşe, spun specialiştii de la DTZ Echinox, apreciind: "Există un interes crescut al companiilor pentru a se extinde cu depozitele sau unităţile de producţie, sau de a intra pe piaţă. Deşi marii jucători sunt într-un număr relativ limitat, reuşesc să răspundă diverselor cerinţe şi să deschidă noi zone de logistică/producţie. Vorbim aici de marii jucători CTP, P3, WDP, Logicor, VGP şi Panattoni.

    Stocul total de spaţii industriale şi de logistică a ajuns, în acest an, la nivelul de 2,3 milioane de metri pătraţi, din care 155.000 metri pătraţi - livraţi în prima jumătate din 2016, suprafaţă comparabilă cu oferta nouă din întreg anul trecut.

    Cea mai mare parte a spaţiilor noi a fost livrată în Bucureşti (75%), alte zone de interes fiind Ploieşti, Râmnicu- Vâlcea şi Sibiu.

    Cererea a venit în special din partea companiilor din retail (53%) şi logistică (24%). În total, la nivel de ţară, suprafaţa de spaţii logistice şi industriale închiriată în primul semestru a fost de peste 230.000 metri pătraţi, dublu faţă de perioada similară a anului trecut. Şi din acest punct de vedere, Bucureştiul domină piaţa, generând 75% din cererea totală.

    Pe fondul unui echilibru dintre cerere şi ofertă, chiriile au rămas constante în ultimii patru ani, cele mai bune spaţii fiind închiriate cu aproximativ 4 euro/mp/lună.

    Stocul modern de spaţii industriale şi logistice din afara Capitalei a ajuns la 1,3 milioane de metri pătraţi, depăşindu-l pe cel din Bucureşti cu 30%, în primul semestru din acest an, potrivit DTZ Echinox.

    "La finalul S1 2016, stocul modern de spaţii industriale şi logistice din afara Capitalei a ajuns la 1,3 milioane de metri pătraţi, depăşind stocul din Bucureşti cu 30%. Regiunea cu cel mai mare stoc din afara Capitalei este zona de vest - 35%, urmată de sud (30%) şi nord-vest (18%). Oraşele cel mai bine reprezentate din punct de vedere al dezvoltărilor realizate sunt Timişoara (300.000 mp) şi Ploieşti (peste 250.000 mp), ambele cumulând aproximativ 50% din stocul naţional (excluzând Bucureşti). În ultimii doi ani şi jumătate, volumul spaţiilor tranzacţionate în afara Capitalei a fost de aproximativ 400.000 mp", arată DTZ Echinox.

    Rodica Târcavu, senior broker Industrial Agency DTZ Echinox, a declarat: "Există o efervescenţă a sectorului industrial - manifestată din perspectiva producătorilor, a retailerilor şi logisticienilor în căutare activă de spaţii. Acest optimism pentru piaţa din România vine ca răspuns la climatul economic pozitiv, forţa de muncă disponibilă şi calificată, precum şi la încrederea în dezvoltarea viitoare a ţării. În paralel, dezvoltatorii s-au remarcat printr-un interes crescut pentru achiziţii de terenuri în Bucureşti şi în celelalte oraşe, pentru a răspunde acestei cereri dinamice şi diversificate, având deschidere chiar şi proiecte speculative".

    Piaţa s-a dezvoltat puternic în perioada 2005-2008, dar odată cu venirea crizei, activitatea a îngheţat. Începând cu 2014, dezvoltatorii au reluat investiţiile, însă noile proiecte au fost construite în principal în baza unor contracte de preînchiriere, nu speculativ.

    Şi în segmentul industrial a fost înregistrat un nou record al cererii brute, respectiv 220.000 mp - dublul nivelului înregistrat anul trecut -, au spus specialiştii de la JLL, precizând că încep să crească timid dezvoltările speculative. Stocul total de spaţii industriale a crescut la 2,3 milioane mp, din care 1,06 milioane mp - în Bucureşti.

    Chiriile s-au menţinut stabile, cu o uşoară creştere, dar variază în funcţie de locaţie, termenul contractual şi de suprafaţa închiriată.

    Companiile din domeniul FMCG, de logistică şi automotive au fost cei mai activi jucători.

    "Cererea va atinge niveluri record, dacă economia continuă să performeze", apreciază specialiştii JLL, adăugând că majoritatea cererii noi va avea ca ţintă Bucureştiul, dar şi oraşele secundare din ţară. Aceştia mai spun că proiectele care urmează să fie livrate totalizează 257.000 mp, cu peste 100.000 mp în Bucureşti.

    MARIUS UZUNOV, REGATTA IMOBILIARE:

    "Peste doi - trei ani vor dispărea complet semnele crizei"

    Anul 2016 poate fi comparat, în materie de efervescenţă a pieţei imobiliare, cu 2005, ceea ce înseamnă că peste doi - trei ani vor dispărea complet semnele crizei, spune Marius Uzunov, preşedintele Regatta Imobiliare.

    Uzunov apreciază că România a rămas una dintre ţările cele mai sigure pentru investiţii, motiv pentru care se remarcă un trend ascendent în materie de vânzări imobiliare. "Creşte cererea pe toate tipurile de piaţă, ceea ce înseamnă că piaţa imobiliară se revigorează, chiar dacă în acest moment băncile sunt temperate. Numai în acest an au fost cel puţin trei modificări legislative care au schimbat modul de abordare a pieţei: legea fumatului în spaţiile publice, legea dării în plată şi prima casă. S-a spus că va fi abrogată această lege privind prima casă, dar nu este şi nu va fi aşa. Cel puţin timp de cinci ani de acum încolo vom avea această lege. Băncile creditează, temperat, dar creditează şi, încet - încet, piaţa imobiliară se revigorează. Acum ne putem compara, ca nivel de tranzacţii, cu anul 2005", a declarat Marius Uzunov.

    Semn că piaţa se revigorează este şi creşterea randamentelor: 4-7% la rezidenţiale, 6-10% pentru spaţii comerciale, 7-9 % pentru birouri, 11- 15 % pentru construcţii industriale. Un alt argument că peste doi - trei ani piaţa va fi la fel de prosperă ca aceea din 2008 este faptul că a crescut interesul cumpărătorilor străini pentru proprietăţile exclusiviste din România.

    Preţurile mici au dus la creşterea segmentului imobiliar de lux

    Vânzările locuinţelor de lux au crescut, în ultimii cinci ani, şi au ajuns să reprezinte 5 procente din totalul pieţei imobiliare, în condiţiile în care preţurile rămân semnificativ mai mici decât în 2008.

    Aproape un sfert dintre cei interesaţi să cumpere proprietăţi de lux sunt interesaţi, în principal, să investească în ele pentru a le creşte valoarea şi pentru a le revinde ulterior cu un preţ semnificativ mai mare, în contextul creşterii pieţei. "Există investitori care cumpără, să zicem, cu 600.000 de euro o casă, mai investesc în ea 500.000 de euro şi reuşesc să o vândă cu aproape 2 milioane de euro", explică Eduard Uzunov, preşedintele Regatta Real Estate.

    Preţurile rămân semnificativ mai mici decât în 2008 în acest segment. Astfel, în zona Primăverii, preţurile terenurilor variază între 2.000 şi 4.000 de euro pe metrul pătrat, iar apartamentele se vând cu preţuri cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro metrul pătrat. "În 2008, preţurile apartamentelor porneau de la circa 5.000 de euro metrul pătrat şi ajungeau la 8.000 de euro", precizează Uzunov. Astfel, preţul unui apartament situat în zona Primăverii porneşte în prezent, de regulă, de la 200.000 de euro în sus.

    Cea mai recentă tendinţă remarcată pe acest segment este dorinţa cumpărătorilor de a achiziţiona proprietăţi deja amenajate de arhitecţi şi designeri, pentru a se putea muta în noua locuinţă cât mai repede. De asemenea, în cazul proprietăţilor de patrimoniu şi al clădirilor istorice, sunt căutate imobilele consolidate şi renovate, în care detaliile şi finisajele originale sunt păstrate în stare cât mai bună. În timp ce clienţii care achiziţionează proprietăţi în Bucureşti sunt interesaţi fie de clădiri istorice, fie de clădiri moderne, dar situate în zonele centrale ale oraşului, clienţii care caută vile în afara Capitalei preferă proprietăţile situate pe malul unuia din lacurile din jurul Bucureştiului.

    _________________

    ADRIAN VASCU:

    "Doar 25% din tranzacţiile imobiliare din Cluj sunt finanţate de bănci"

    Piaţa imobiliară din Cluj Napoca s-a aflat pe o tendinţă de creştere în anul 2015, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca volum al acestora şi, nu în ultimul rând, ca evoluţie a preţului mediu pe metrul pătrat în segmentul apartamentelor, susţine Adrian Vascu, senior partner Veridio, care a realizat broşura "Tranzacţii imobiliare Cluj-Napoca 2015". Domnia sa ne-a declarat: "Am continuat proiectul de la Cluj, am ajuns la a treia ediţie şi vom merge mai departe. Sper să se contamineze şi alte municipii din România şi tonul să îl dea sectoarele din Bucureşti. Analiza este interesantă atât la nivel de informaţii anuale, cât şi ca analiză a tendinţelor. Merită comparat nivelul preţului din piaţă rezultat în urma analizei noastre cu cifrele existente în diversele analize de piaţă. Suma rezultată din analiza noastră provine din contractele de vânzare-cumpărare, iar celelate analize pornesc de la oferte. Cred că este demn de remarcat faptul că doar circa 25,7% din tranzacţii beneficiază de credite bancare. Restul tranzacţiilor sunt realizate din surse proprii".

    Anul trecut, au fost înregistrate 7007 tranzacţii imobiliare, cu o valoare totală de circa 358 milioane euro, în creştere valorică faţă de anul precedent cu aproximativ 26%.

    În segmentul apartamentelor, au avut loc 4.536 de tranzacţii, în valoare de 226 milioane euro, în creştere cu 21% faţă de numărul celor din 2014, respectiv cu 33,4% mai mult decât în anul anterior, ca valoare.

    Cele mai multe tranzacţii au avut ca obiect apartamente cu suprafaţa cuprinsă între 35 şi 55 metri pătraţi. Cele construite înainte de anul 2000 au o pondere de 53% din valoarea tranzacţionată. Cei care au cumpărat apartamente s-au finanţat din bugetul propriu în proporţie de 64%, preţul mediu fiind de 873 euro/mp.

    În ceea ce priveşte casele, tranzacţiile efectuate anul trecut au atins volumul de 432, cu 19% mai multe decât în 2014. Valoarea acestora s-a cifrat la 51,4 milioane euro, fiind mai mare cu 42,9% decât în anul precedent.

    Finanţarea a provenit din surse proprii, în proporţie de 85% din valoarea tranzacţiilor. Cea mai scumpă casă tranzacţionată în Cluj este localizată în cartierul Andrei Mureşanu, tranzactia fiind încheiată la puţin peste 1,2 milioane euro. Numărul tranzacţiilor cu terenuri a fost 410 (+7% versus 2014), valoarea acestora ajungând la 16milioane euro (+1,5% faţă de 2014).

    Cele mai multe şi mai valoroase tranzacţii au vizat terenuri cu suprafeţe de 500 până la 1.000 de metri pătraţi. Terenul cu cel mai mare preţ - puţin peste 600.000 de euro - a fost tranzacţionat în cartierul Între Lacuri. Cei mai mulţi cumpărători s-au finanţat din propriile surse, acestea acoperind o pondere de 94% din valoarea tranzacţiilor, iar cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată a fost de aproximativ 15.000 mp.

    Cel mai frecvent au fost tranzacţionate parcele de teren cu suprafeţe cuprinse între 500 şi 1.000 mp. La alte tipuri de proprietăţi tranzacţionate anul trecut în Cluj-Napoca regăsim persoanele juridice, spaţiile comerciale, de birouri, industriale şi office, mai arată broşura citată. Acestea au fost în număr de 1.629, valoarea tranzacţiilor ajungând la 64 milioane euro. Mănăştur a fost cartierul cu cele mai multe tranzacţii (1.194) şi cu cele mai valoroase operaţiuni (circa 49,9 milioane euro). Cele mai mari tranzacţii au fost realizate de persoane juridice şi includ o clădire tip office şi un supermarket.

    Top 10 cele mai valoroase tranzacţii PJ (persoane juridice) însumează peste 15,5 milioane euro, din cele aproximativ 56 milioane euro tranzactionate de persoanele juridice în 2015.

    În luna septembrie au fost înregistrate cele mai multe tranzacţii imobiliare, la nivelul municipiului.

    Conform noii broşuri referitoare la piaţa rezidenţială din Cluj-Napoca, Bună Ziua este atât strada cu cele mai multe tranzactii (235), cât şi strada cu cele mai valoroase tranzacţii (în jur de 13,8 milioane euro).

    Achiziţiile persoanelor juridice reprezintă 15,6% din valoarea tranzacţiilor imobiliare realizate anul trecut.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional