Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ANTREPRENORII SPANIOLI: Piaţa rezidenţială din Bucureşti - cerere mult mai ridicată decât oferta

Piaţa Imobiliară /

Tomas Manjon, Diego Stuyck şi David Tortosa, fondatori ai Homing Properties, membră a Grupului Mantor

Tomas Manjon, Diego Stuyck şi David Tortosa, fondatori ai Homing Properties, membră a Grupului Mantor

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Nivelul cererii pe segmentul rezidenţial este foarte mare faţă de ofertă, la nivelul pieţei imobiliare din Bucureşti, consideră antreprenorii spanioli Tomas Manjon, Diego Stuyck şi David Tortosa, fondatori ai Homing Properties, membră a Grupului Mantor.

    Potrivit acestora, în ultimi 30 de ani, în Capitală au fost livrate mult mai puţine locuinţe faţă de cererea existentă în piaţă.

    Cei trei antreprenori spanioli ne-au spus: "Oamenii au tendinţa să considere că se construieşte mult, dar numărul locuinţelor livrate pe an este foarte mic, pentru un oraş cu aproape trei milioane de locuitori, tot ceea ce se oferă la un preţ potrivit ar fi trebuit să fie vândut. Problema ţine, însă, de finanţare - accesarea finanţărilor este mult mai grea comparativ cu Spania şi există o vulnerablitate mult prea mare a băncilor în raport cu legislaţia, cu măsurile politice, etc. Ar trebui să fie luate măsuri, astfel încât să existe o mai mare stabilitate a finanţării bancare".

    Din Grupul Mantor fac parte companiile Homing Properties, Facilitec şi Mantor, toate activând în sectorul construcţiilor.

    Cei trei antreprenori au luat decizia de a investi în România în anul 2015, după opt ani petrecuţi în piaţa de la noi, lucrând pentru terţi.

    "Un factor important a fost, evident, faptul că noi cunoşteam piaţa destul de bine, după o experienţă de atâţia ani. Totodată, ritmul de creştere previzionat pentru România în următorii ani, lipsa în piaţă a produsului pe care noi îl oferim în raport cu cererea, siguranţa juridică şi stabilitatea, care este, totuşi, mult mai mare comparativ cu alte state din afara Uniunii Europene, în ciuda faptului că ne plâgem cu toţii mereu de acest aspect, au fost alte aspecte care au condus la această decizie", au mai adăugat aceştia, precizând că, deocamdată firmele pe care le reprezintă activează doar la noi în ţară, cu menţiune că au intenţia de a investi şi în Spania în viitor.

    În ceea ce priveşte cifrele aferente anului 2018, fondatorii Homing Properties au afirmat că cifra de afaceri a firmei Mantor a fost de aproximativ 4 milioane de euro, cea a companiei Homing de circa 6 milioane de euro, iar cea a Facilitec s-a situat în jurul valorii de 1,5 milioane de euro.

    Totodată, antreprenorii au mai precizat că toate cele trei firme sunt într-o periodă de creştere permanentă, în ultimii ani, adăugând că tendinţa aceasta se va continua şi pe parcursul anului curent.

    De asemenea, întrucât cifrele de afaceri ale companiilor Mantor şi Facilitec creşte - Homing Properties fiind recent înfiinţată - iar numărul angajaţilor la fel, aceştia preconizează şi o majorare a profitului.

    Conform afirmaţiilor fondatorilor Homing Properties lucrează, în prezent, la două complexe rezidenţiale, Trastevere şi Triana, pe care le ridică în zona de nord a Capitalei, aceştia adăugând că la finele anului trecut au mai achiziţionat un teren în centrul Bucureştiului şi poartă negocieri pentru alte două terenuri.

    Nu în ultimul rând, antreprenorii spanioli ne-au mai spus că au "cochetat" şi cu un proiect de birouri, de tip "boutique", însă acesta ar fi doar un proiect de natură punctuală, nu o nouă linie de afaceri.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional