APMR:Producţia de mobilă a scăzut mai mult decât în criza din 2008
Mobilier / 16 aprilie 2020
Industria mobilei a înregistrat un regres, anul trecut faţă de 2018, după cum ne-a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Conform domniei sale, din august 2018, producţia industrială a scăzut continuu, timp de 13 luni consecutiv, până în august 2019. Abia în septembrie 2019 producţia industrială a crescut cu 1,8% faţă de august 2018.
În primele zece luni ale anului trecut, volumul producţiei industriale a fost de 92,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În timp ce importul de mobilă a crescut cu 18,9%, exportul de mobilă a înregistrat o creştere de numai 5,2%, ceea ce demonstrează clar scăderea competitivităţii sectorului, ne-a transmis preşedintele APMR. Potrivit sursei citate, numărul muncitorilor din domeniul mobilei a scăzut, personalul necalificat migrând spre sectorul construcţiilor,
Perspectivele pentru anul în curs sunt sumbre, anticipa Aurica Sereny, chiar înainte de pandemia de COVID 19, apreciind: "Nici la criza de acum zece ani, din anii 2008-2009, producţia industrială de mobilă nu a scăzut atât de mult. Foarte multe societăţi comerciale au intrat în faliment sau înregistrează pierderi uriaşe. Lemnul prea scump, criza forţei de muncă, creşterea preţurilor la utilităţi, instabilitatea politică, concurenţa externă sunt doar câteva dintre cauze".
La acestea toate se vor adăuga şi efectele coronacrizei.
Producătorii de mobilă sunt la curent cu cerinţele clienţilor, atât cu cele de pe piaţa internă, cât şi cu cele de pe piaţa externă, ne-a mai transmis sursa citată. Acesta subliniază că, pentru ca producătorii din industrie să fie competitivi, sunt obligaţi să creeze permanent produse noi, cu design propriu, bine executate, în tendinţe şi adaptate zonelor de desfacere. Un factor important în cunoaşterea cerinţelor şi dezvoltarea gamelor de produse este şi prezenţa firmelor producatoare de mobilă la târgurile internaţionale de profil, cel puţin înaintea crizei coronavirusului.
"Pentru promovarea internă a industriei mobilei, dar şi pentru a face diferenţa pe piaţa internaţională, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România a creat Concursul Naţional de Design de Mobilier, concurs care anul acesta a ajuns la a XVIII-a ediţie. Proiectul aduce beneficii mari industriei noastre, pentru că încurajează tinerele talente, creativitatea, facilitează mediul de întâlnire dintre design, arhitectură şi producţie", ne-a spus Aurica Sereny.
Conform domniei sale, consumatori tineri preferă mobila minimalistă, formele simple, volumele închise sau total deschise. Clienţii de peste 30 de ani se orientează către mobila modernă, nu neapărat foarte simplă ca linie, dar nici foarte încărcată ca ornamentaţie, pe cât posibil din lemn masiv, cu sau fără elemente metalice.
Bugetul alocat pentru mobilarea locuinţei depinde de dimensiunea locuinţei, necesităţile imperioase şi veniturile consumatorilor.
În România, ca urmare a faptului că lemnul este prea scump, din cauza crizei forţei de muncă, a creşterii preţurilor utilităţilor, a instabilităţii politice, preţurile produselor de mobilier au crescut de la o perioadă la alta.
Raportul cerere/ofertă este echilibrat, potrivit sursei citate, care subliniază că există ofertă pentru toate cererile, de la stil şi materiale, la preţuri şi calitate.
Piaţa internă de mobilă se ridică la peste 1 miliard de euro, anual, valoarea importurilor de mobilă cifrându-se la 755 milioane euro în primele zece luni ale anului 2019.
Datele statistice arată că 90% din producţie merge la export, principalele ţări în care se exportă mobila fiind Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Cehia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Polonia, Suedia, Austria, S.U.A., Federaţia Rusă.
Tendinţe pe piaţa mobilei
Consumatorii s-au educat prin discuţiile cu producătorii sau comercianţii de mobilă, prin consultarea surselor de pe internet, prin vizionarea emisiunilor televizate de profil.
Oamenii se gândesc tot mai mult la impactul asupra mediului, ceea ce face ca orietările lor în domeniul mobilei să se îndrepte către către obiectele de mobilier realizate din materiale durabile, cum ar fi pânzeturile, răchita şi lemnul recuperat.
Revin în atenţia noastră materiale naturale precum piatra, lemnul, împletiturile şi plantele de interior. De asemenea, covoarele din împletituri şi ţesături naturale sunt în trend. Totodată, lumina este unul dintre punctele cheie în amenajările interioare, iar experţii din sector acordă o atenţie deosebită luminii naturale, prin alegerea perdelelor şi draperiilor potrivite.
În acelaşi timp, mobilierul cu mai multe utilizări se anunţă a fi în trend în acest an. Astfel, mesele cu sertare pentru depozitare pot fi făcute astfel încât să aibă o funcţionalitate dublă - spaţiu de luat masa şi spaţiu de lucru. La fel, paturile cu sertare, care pot avea şi rol de comode. Piesele vintage de decor sau corpuri de iluminat şi micul mobilier sunt în trend, anul acesta, în materie de design interior.
O tendinţă pe piaţa de profil o reprezintă modelele geometrice, conform specialiştilor din domeniu. În trend va rămâne şi mobila din catifea, care aduce o strălucire elegantă locuinţei. Eperţii afirmă că, în acest an, vom vedea obiecte de mobilier din catifea în tonuri de pietre preţioase, precum mov, rubin, verde şi albastru liniştit
Accentele aurii au fost o tendinţă majoră de-a lungul anilor, dar vor fi şi mai populare în 2020, arată specialiştii citaţi, care estimează că vom avea accente de aur pe mesele de cafea, pe corpurile de iluminat, pe picioarele canapelei etc.
În ceea ce priveşte texturile, este de remarcat că sunt apreciate cu precădere cele naturale.
În acest an, culorile de bază ocupă un loc important în recomandările specialiştilor - se observă o aplecare către nuanţele pământii şi lemnoase, pentru tonurile de verde sau pentru o cromatică pastel menită să eficientizeze lumina naturală. Negrul şi tonurile de gri rămân soluţii perfecte pentru interioarele elegante.
Putem amenaja camere întregi doar cu o nuanţă, acum purtându-se mult nuanţele foarte fade sau pudrate de roz, somon şi grej. Anul trecut, nuanţa predominantă a fost Living coral (coralul viu), pentru viitor previziunile fiind către nuanţe mai reci, marine, precum albastru şi verde, dar aducând în centrul atenţiei natura şi atmosfera relaxantă pe care acestea o pot oferi.
După o perioadă îndelungată în care bucătăriile au avut culoarea alb şi nuanţe cât mai deschise, în acest an trendul este de negru, pentru mobilierul de bucătărie. Pentru echilibrarea aspectului general al încăperii, este indicat să combinăm mobila neagră cu accente din metal şi elemente naturale.
Lemnul pare să fie materialul anului 2020, designul interior al acestui an bazându-se pe naturaleţe. Astfel, un living modern include un mobilier din lemn, parchet în tonuri deschise şi decoraţiuni din acelaşi material.
Conform tendinţelor actuale, pe lângă lemn este indicat să avem în camere si elemente din fibre naturale, cum ar fi răchita şi iuta.
În 2020, tapetul reprezintă un trend imens, indiferent desptre ce cameră a locuinţei vorbim, imprimeurile fiind cu elemente din natură - detalii florale şi culori de pământ. Tapetului i se pot adăuga tablourile cu aceleaşi motive, pictate în stil acuarelă.
În întreaga lume se vorbeşte despre trendul "hygge", care presuoune "linişte sufletească, fericire şi confort", presupunând crearea unor spaţii intime şi comode, care să ofere fericire şi relaxare familiei.