Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

AURICA SERENY, PREŞEDINTELE APMR:"În condiţiile pandemiei, piaţa mobilei a evoluat destul de bine"

Mobilier /

Aurica Sereny

Aurica Sereny

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cel puţin 90% din producţia românească de mobilă merge la export

    În condiţiile pandemiei de Coronavirus, piaţa mobilei a evoluat destul de bine, este de părere Aurica Sereny, Preşedintele Asociaţei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

    Conform domniei sale, din cauza restricţiilor impuse de lockdown, în anul 2020, industria mobilei a scăzut cu 16,3%, în timp ce industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de doar 10,3%. La 11 luni din anul 2021, conform datelor statistice, producţia industrială de mobilă a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2020, în timp ce industria prelucrătoare a crescut cu doar 7,2%. În aceeaşi perioadă, exportul de mobilă a crescut cu 10,7%, prin comparaţie cu anul 2020. Însă cererea pe piaţa internă a fost mult mai mare, în primele 11 luni ale anului trecut, întrucât consumul aparent a crescut cu 19%, fiind de circa 907 de milioane de euro, iar importul a crescut cu 22,8%. Aurica Sereny ne-a spus că cel puţin 90% din producţia românească de mobilă se exportă: "Dacă analizăm datele statistice, rezultă că exportul este mai mare decât producţia, dar asta se datorează şi faptului că o parte din importuri sunt completări la colecţii şi sunt reexportate".

    Numărul de salariaţi din industrie a fost constant, de 55.100 de persoane, şi încă se înregistrează o mare fluctuaţie de personal, iar industria se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, ne-a mai spus domnia sa. Preşedintele APMR evidenţiază faptul că cererea este mai mare decât oferta, dar că firmele s-au confruntat şi se confruntă, mai ales acum, cu mari probleme de încadrare în costuri, din cauza creşterii preţurilor la materia primă lemnoasă de peste 2,5 ori, creşteri la utilităţi şi la celelalte materiale folosite pentru producţia de mobilă: lacuri, vopsele, accesorii, precum şi la transport. Este vorba despre creşteri în lanţ, care determină majorarea preţurilor mobilei cu 30-40%, potrivit sursei citate.

    Mobila produsă în România este exportată în Europa, SUA, Asia, Australia.

    "În Statele Unite ale Americii am avut o creştere mare a exportului, în această perioadă, respectiv de 46,3% în primele 11 luni ale anului 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, ceea ce reprezintă 3% din exportul de mobilă românească.

    Creşteri mari s-au înregistrat şi în alte ţări: Elveţia 39,4%, Portugalia 115,8%, Grecia 38,3%, Danemarca 33,7%, Ungaria 24,9%, Franţa 22,7%, Olanda 19,1%, Italia 18,1%", ne-a mai spus Aurica Sereny, care estimează că, pe piaţa internă, consumul de mobilier se ridică la peste 1 miliard de euro, în anul 2021.

    O mare parte din cererea de mobilier, pe piaţa românească, este acoperită din importuri, în special din Polonia, China, Bulgaria, Turcia, Italia, Germania, Ungaria, Serbia, Moldova, Ucraina.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional