Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

AURICA SERENY, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI PRODUCĂTORILOR DE MOBILĂ DIN ROMÂNIA:"Industria mobilei a avut un şoc la începutul pandemiei"

Mobilier /

Aurica Sereny

Aurica Sereny

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Producţia industrială în sectorul mobilei a scăzut, anul trecut faţă de 2019, cu 16,3%, iar exportul de obiecte de mobilier a fost mai mic cu 16,2%"

    "Neparticiparea la târgurile internaţionale ar fi un dezastru pentru sectorul nostru"

    Producţia industrială în sectorul mobilei a scăzut, anul trecut faţă de 2019, cu 16,3%, iar exportul de obiecte de mobilier a fost mai mic cu 16,2%, ne-a spus Aurica Sereny, preşedinte Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), citând datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

    Conform domniei sale, industria de profil a avut un şoc în lunile aprilie şi mai ale anului trecut. Aurica Sereny ne-a declarat: "În luna aprilie 2020, producţia industrială a fost de 29% faţă de aprilie 2019. Însă, odată cu ridicarea restricţiilor, lucrurile au început să se mişte, firmele s-au adaptat la noua situaţie, a crescut consumul intern, care, per total 2020, a avut o scădere de doar 1,4% faţă de anul anterior. În partea a doua a anului trecut, firmele au început să aibă tot mai multe comenzi, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru export". Ajută foarte mult faptul că a fost înregistrată creştere pe zona construcţiilor rezidenţiale din România, subliniază preşedintele APMR, care ne-a spus că a crescut atât numărul de case noi, cât şi suprafeţa construită. În contextul actual, piaţa cere locuinţe mai spaţioase.

    Printre altele, Aurica Sereny ne-a mai spus: "Sunt încă greutăţi în aprovizionarea cu materii prime, mai ales privind achiziţionarea accesoriilor şi elementelor folosite în procesul de fabricaţie, dar şi cu asigurarea forţei de muncă. De asemenea, transportul materialelor, inclusiv al produselor finite de mobilier, reprezintă o provocare a acestor timpuri. Preţul lemnului este în continuare în creştere în România, fiind mult mai mare decât în alte ţări, cu cel puţin 10-15%. Iar în ultima perioadă au fost greutăţi în aprovizionarea cu lemn din ţară, din cauza introducerii SUMAL 2.0 şi a lipsei de transportatori autorizaţi, ceea ce a generat şi o creştere a costurilor".

    Consumul intern de mobilă se ridică la circa 800 milioane euro

    Consumul intern de mobilă se ridică la circa 800 de milioane de euro, potrivit doamnei Sereny, care ne-a precizat că producătorii români au exportat, anul trecut, produse de mobilier în valoare de 2,025 miliarde euro: "Pentru anul în curs însă, firmele care lucrează pentru export, nu au destule comenzi din cauza anulării târgurilor internaţionale. Unele firme s-au înscris şi au participat la târguri virtuale, însă rezultatele sunt incomparabile faţă de participarea la expoziţiile organizate în formatul tradiţional, cu participarea fizică a expozanţilor şi a produselor, dar şi a specialiştilor, retailerilor, arhitecţilor, designerilor şi a publicului cumpărător. Din nefericire, ne confruntăm şi cu oprirea finanţării Programului de Promovare a Exporturilor, prin legea bugetului de stat, la propunerea ministrului Economiei. Neparticiparea la târgurile internaţionale, care s-ar putea organiza în acest an în partea a doua a anului, în perioada septembrie-noiembrie, precum Salone del Mobile Milano, MEBEL Moscova, ICFF New York şi expoziţia de la Bruxelles ar fi un dezastru pentru sectorul nostru. Ar genera pierderea a numeroase locuri de muncă atât din industria mobilei, cât şi din sectoarele conexe (tehnologie, materiale, accesorii, lacuri, vopseluri, stofe, transporturi, cercetare), scăderea producţiei industriale şi a exportului, dar şi a contribuţiei industriei mobilei la bugetul de stat al României prin taxele şi impozitele plătite de către companii, care se vor reflecta toate în creşterea deficitului balanţei comerciale. Blocarea acestui program de promovare a exporturilor înseamnă să pui în pericol securitatea economiei româneşti".

    Specialiştii consideră că tendinţele sunt influenţate de criza sanitară

    Oamenii au început să aprecieze calitatea spaţiului în care trăiesc şi să aducă îmbunătăţiri semnificative propriilor locuinţe, opinează sursa citată. Mai mult, unele spaţii de acasă sunt folosite şi ca birou, de aceea producătorii de mobilă trebuie să realizeze produse care să ţină cont de noile nevoi şi să se adapteze acestor situaţii, arată aceasta, menţionând că, într-adevăr, comerţul electronic a crescut, dar mai ales pentru documentare. Oamenii, în continuare, doresc să vadă fizic şi să pipăie mobila, înainte să o achiziţioneze, conchide Aurica Sereny. Preşedintele asociaţiei de profil subliniază: "Din întrebările care mi se pun din rândul membrilor, constat cu bucurie că firmele noastre sunt deschise să colaboreze tot mai bine între ele, pentru a nu pierde comenzile externe sau participările la licitaţii internaţionale. Le recomand să rămână unite, pentru că numai astfel ne menţinem locul câştigat pe piaţa internaţională. De asemenea, consider că, pentru a se menţine în piaţă, producătorii de mobilă trebuie să fie la curent cu evoluţiile tehnologice, să le utilizeze pentru reducerea costurilor. Şi îi invit să fie creativi, inovativi, să arate că industria românească de mobilă este capabilă să depăşească şi această criză economică declanşată de criza sanitară".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional