Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 2 / 2025

BOTOŞANIMulte ansambluri de locuinţe noi la marginea oraşului

F.A. Piaţa Imobiliară /

Imagine din Botoşani

Imagine din Botoşani

Vilele se vând mai bine decât apartamentele

Construcţia de vile a luat amploare în zonele limitrofe ale Botoşaniului, la ieşirea din oraş spre Iaşi, spre Dorohoi, în localitatea Cătămăreşti, spre Suceava, în zona Baista şi la ieşirea spre Roman, în Doboşari.

Dacă în centrul oraşului s-au construit imobile de apartamente, zonele mărginaşe au fost acaparate de ansamblurile rezidenţiale de vile. Acest lucru s-a întâmplat din cauza lipsei de spaţiu din interiorul oraşului, ne-a declarat Maricel Maxim, reprezentantul agenţiei imobiliare "Credit Imob" Botoşani. Domnia sa preconizează o menţinere a preţului crescut al terenurilor, pentru că nu mai există zone de extindere a oraşului şi pentru că cererea de locuinţe este mare. Locuitorii Botoşaniului vor să-şi vândă apartamentele din blocurile vechi pentru a-şi achiziţiona o casă "la roşu".

Bogdan Barbă, reprezentant al agenţiei imobiliare "Venus", ne-a spus: "În Doboşari, datorită extinderii infrastructurii de către autorităţi, preţurile vilelor au crescut în anul curent. În această zonă, au fost construite şi blocuri, dar predomină locuinţele individuale. O casă la cheie de 136 mp, cu un regim de înălţime parter şi etaj, la care se adaugă un teren de 500 mp, costă 93.000 de euro".

Cei care au investit în construcţia de case noi sunt atât dezvoltatori, cât şi persoane fizice, ne-au declarat agenţii imobiliari botoşăneni. În zona Baista, cele mai multe locuinţe sunt construcţii particulare, în timp ce la ieşirea din oraş, spre Iaşi, s-a ridicat cel mai mare ansamblu rezidenţial de vile din oraş, în zona Alfa Land.

Oficialii agenţiei imobiliare "Land" ne-au declarat că, în Alfa Land, unde locuinţele se află în stadiul "la roşu", o casă costă între 139.000 şi 160.000 de euro, fără TVA. Potrivit agenţiei "Venus", preţul pe metrul pătrat de teren, valabil la finele lunii septembrie, în Alfa Land, ajunsese la 35 de euro/mp. Ei mai susţin că, în Doboşari, terenurile scoase la vânzare aveau preţuri între 15 şi 40 de euro/mp, în funcţie de acces şi utilităţi.

Preţurile au crescut în ultimul an, deşi nu a existat o cerere foarte mare, apoi au înregistrat o uşoară scădere, mai afirmă reprezentanţii "Venus": "În această toamnă, credem că preţurile terenurilor vor rămâne la nivelul din septembrie. Rămâne de văzut cum vor influenţa noile condiţii de creditare ritmul de tranzacţionare a terenurilor".

Vilele se vând mai bine decât apartamentele

Apartamentele din ansamblurile rezidenţiale de blocuri nu se vând aşa de bine ca şi vilele noi. Cel mai mare ansamblu rezidenţial de blocuri este "Anotimpuri", care are ca dezvoltator pe "Moldova Construct". Îi urmează apoi "Semnal Botoşani", cu "MBB" ca dezvoltator şi zona rezidenţială construită de "Victor Construct", ne-a menţionat Maricel Maxim.

Preţul pentru un apartament la cheie din ansamblul "Anotimpuri" era, la finele lunii septembrie, de 1.000 de euro/mp, cu TVA inclus. Anul trecut, aceste apartamente aveau un preţ de 1.100 euro/mp, însă valoarea lor a scăzut uşor în 2008, investitorii fiind nevoiţi să lase din preţ în condiţiile în care pe piaţa locală nu a existat suficientă cerere. Preţurile locuinţelor din restul de două ansambluri sus-menţionate erau tot în jurul sumei de 1.000 de euro/mp.

Puterea de cumpărare a apartamentelor noi este foarte scăzută. Cei care ajung să achiziţioneze o astfel de locuinţă sunt, de obicei, angajaţi ai băncilor şi oameni de afaceri din Botoşani, susţine reprezentantul agenţiei "Credit Imob". Din cauza cererii scăzute de apartamente, nu se mai construiesc blocuri noi. În cartierul "Anotimpuri", au fost scoase la vânzare circa 90 de apartamente, iar în complexurile dezvoltate de "MBB" şi "Victor Construct" - câte 50-60 de unităţi locative. Situaţia vânzărilor de apartamente noi este total diferită de cea a vilelor din Alfa Land, care s-au vândut în proporţie de 90%, a declarat Maricel Maxim.

Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 10-15%

Deşi apartamentele vechi din Botoşani au suferit ieftiniri cu 10 - 15 procente în cursul acestui an, cererea a scăzut considerabil. Cauza principală este legată de puterea de cumpărare scăzută a locuitorilor oraşului. În zonele semicentrale şi centrale, s-au încheiat foarte puţine tranzacţii cu apartamente vechi. Acestea sunt căutate în special pentru amenajarea de spaţii comerciale sau de birouri, susţine reprezentantul "Credit Imob".

Dacă un apartament vechi cu patru camere, cu o suprafaţă de 80 mp, ajungea, anul trecut, la un preţ de 110.000 de euro, în 2008, acesta nu sare peste 92.000 de euro. Pentru un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 65 mp, fără îmbunătăţiri, cumpărătorii trebuie să scoată din buzunare în jur de 50.000 de euro, faţă de anul trecut, când o proprietate similară valora 65.000 de euro. Un apartament cu două camere de 44 mp valora, la finele lunii septembrie, în jur de 40.000 de euro.

Agenţii imobiliari din Botoşani se aşteaptă ca, până la finele anului, apartamentele să mai cunoască ieftiniri. Bogdan Barbă, reprezentantul agenţiei "Venus", este de părere că tranzacţiile cu apartamente vechi oferă o soluţie celor care doresc să achiziţioneze locuinţe la preţuri mai mici. Domnia sa este de părere că preţurile apartamentelor vechi vor continua să scadă.

Cerere slabă pentru închirierea de birouri

Reprezentantul "Credit Imob" ne-a declarat: "În acest an, avem o cerere foarte scăzută pentru închirieri de birouri. În prezent, sunt date în folosinţă doar încăperile din fostele centre cooperative meşteşugăreşti scoase la vânzare. Nu se mai construiesc spaţii destinate exclusiv închirierii. Rămâne la latitudinea proprietarilor de imobile dacă preferă să vândă sau să ofere spre închiriere un apartament la parterul unui bloc, ce poate fi folosit ca sediu de firmă".

În zona ultracentrală, pe strada Teatrului, este în curs de finalizare un imobil cu birouri, care a fost scos la închiriere. Fiecare etaj se întinde pe o suprafaţă de 230 mp. La finele lunii septembrie, doar un etaj era închiriat, ne-a declarat reprezentantul agenţiei "Venus".

Cele mai cunoscute zone comerciale din Botoşani sunt Griviţa, Piaţa Mare, Piaţa Mică, Piaţa Primăverii, toate localizate în zona centrală. Potrivit agenţilor imobiliari locali, preţurile de închiriere variază între 10 şi 35 de euro/mp/lună.

În Botoşani, nu mai există zone indus-triale active. Activitatea industrială s-a redus la aproximativ 20%, în comparaţie cu situaţia de dinainte de 1990, cu o concentrare pe zonele Dorohoi şi Cătămărăşti.

La ieşirea din oraş spre Suceava a fost construit, recent, depozitul de construcţii Dedeman, motiv pentru care preţurile terenurilor au crescut la 25 de euro/mp, în această zonă, deşi există doar curent electric, fără alte utilităţi.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional