Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Case în BucureştiCumpărătorii cer cât mai bun şi cât mai ieftin

F.A. Piaţa Imobiliară /

Cumpărătorii cer cât mai bun şi cât mai ieftin

Oferta de locuinţe individuale din cartierele bucureştene la început de an este destul de mare în general, dar limitată în cazul proprietăţilor de calitate. Potrivit agenţilor imobiliari, mulţi dintre proprietarii caselor bine poziţionate preferă să mai amâne vânzarea în speranţa unor condiţii mai bune pe viitor, decât să facă reduceri substanţiale de preţ. "Este penurie de imobile la standarde moderne. Sunt multe case care nu corespund aşteptărilor potenţialilor cumpărători", ne-a declarat Cos-tel Pîrvu, broker imobiliar "InterVila"

De asemenea sunt proprietari care şi-au retras ofertele cu adevărat bune, în ideea de a trece criza şi ulterior să obţină mai mult: "Proprietarii fie vând casele la preţuri similare celor de anul trecut, fie şi le retrag. Nu sunt oferte bune, la preţ rezonabil", precizează Mihaela Damian, director de vânzări rezidenţiale la "Galaxy Imob".

Doamna Nicoleta Stan, consultant imobiliar "Orfeas", vorbeşte despre o reticenţă a proprietarilor de a scoate la vânzare imobile în centrul oraşului.

Pe de altă parte, există ofertă mare pentru casele vechi, iar în cazul imobilelor noi cumpărătorii optează şi pentru varianta achiziţionării unui apartament în vilă, potrivit domnului Cristian Szegvari, agent imobiliar "Eurotop Invest"

Se vând proprietăţile cu reduceri semnificative de preţ

Cererea pe segmentul de locuinţe individuale este slabă şi axată mai ales pe proprietăţile cu reduceri semnificative de preţ, precum în cazurile proprietarilor presaţi să vândă. "Se vând casele al căror preţ nu depăşeşte costul construirii de la zero al unui imobil similar. Aceasta deoarece cumpărătorul vrea să câştige timp, nu să supravegheze constructorul sau să rezolve problemele birocratice. Se mai tranzacţionează proprietăţi de până în 1,2 - 1,3 milioane de euro, dar trebuie să reflecte calitatea. Cine este lovit de criză mai vinde", consideră domnul Pîrvu.

Problema rezidă în faptul că potenţialii cumpărători nu prea mai au resurse, iar proprietarii nu sunt dispuşi să lase la preţ la casele noi, deoarece au construit când materialele erau scumpe şi ar ieşi în pierdere. În consecinţă, tranzacţiile în Bucureşti sunt foarte rare, explică doamna Stan.

Pe de altă parte, domnul Cristian Szegvari susţine că, deşi foarte slabă cererea propriu-zisă pentru casele vechi, pentru terenul pe care sunt amplasate, poate trezi interesul cumpărătorilor. În cele mai multe cazuri beneficiarii preferă să le demoleze pentru a construi locuinţe noi. Oricum, potrivit aceleiaşi surse, cererea se axează pe proprietăţile sub 200.000 de euro. "S-a terminat cu investiţiile pentru câştig! Acum cei care cumpără îşi construiesc casă pentru a locui în ea. Înainte de criză în jur de 50% erau cei care achiziţionau în ideea de a face o investiţie. Acum sunt foarte rari", subliniază domnul Szegvari.

Domnul Andrei Tudorache, manager "Vertex Imobiliare", susţine că numărul redus de tranzacţii cu case se datorează şi faptului că mulţi cumpărători sunt interesaţi mai curând de posibilitatea achiziţionării unui apartament prin programul "Prima Casă". Domnia sa consideră că o creştere a numărului de tranzacţii cu case ar putea avea loc după reluarea construcţiilor, deoarece sunt mulţi dezvoltatori care au oprit lucrările din lipsă de finanţare.

Potenţialii cumpărători sunt din ce în ce mai exigenţi

Potenţialii cumpărători de case au devenit din ce în ce mai exigenţi când au de făcut o alegere. Sunt interesaţi de zone liniştite, cu toate utilităţile şi acces bun. Însă pentru aceste facilităţi solicită un preţ "rezonabil", care se traduce prin reduceri cât mai mari. "În primul rând, clientul nu calculează la metrul pătrat. Îl interesează proprietăţi moderne, în zone selecte precum nordul Capitalei şi Otopeni, de preferat cu acces la metrou şi spaţii comerciale. De asemenea, imobilul trebuie să aibă arhitectură deosebită, toate utilităţile, să fie complet finisat, cu interioare impecabile. Potenţialii cumpărători sunt foarte selectivi, însă dacă trag de timp pot să piardă ocazii", explică domnul Costel Pîrvu. Domnia sa adaugă că, deşi multe persoane vor să cumpere la un preţ de până în 200.000 de euro, nu găsesc la această valoare proprietăţi care să le convină. Mai mult, unii se aşteaptă să mai scadă preţurile, mai spune domnul Pîrvu.

Pe de altă parte, potenţialii cumpărători nu exclud nici varianta de a cumpăra o locuinţă pe care să o renoveze: "Caută fie o casă locuibilă, cu unele îmbunătăţiri, sau chiar sunt dispuşi să le facă ei. Sunt mulţi clienţi care vin cu 100.000 - 200.000 de euro. Cam jumătate dintre aceştia vin cu banii jos, iar cealaltă jumătate cu credite. Cu suma de care dispun pot să ia un teren cu casă, însă nu pentru locuit, ci doar în ideea de a avea acces la utilităţi", precizează doamna Mihaela Damian. Deşi, sunt disponibile case mai vechi, tip "vagon" sau care nu pot fi mansardate, acestea nu corespund cererii. Poate de la 300.000 de euro ar reuşi să cumpere o casă în zona Parcului Carol, completează doamna Damian.

Din altă perspectivă, domnului Cristian Szegvari ne-a declarat că în ultima jumătate de an cererea s-a axat mai mult pe case vechi, însă pentru terenul de sub ele, de maxim 200-350 de metri pătraţi, la un preţ de până în 200.000 de euro. Terenul trebuie să aibă deschidere de minim 10-12 metri, iar zona să fie liniştită.

Reduceri de preţ de 10-20%

Faţă de începutul anului trecut, preţurile caselor din Bucureşti au scăzut cu 10-20%, dar sunt şi proprietari care ţin în continuare preţuri ridicate. "Reducerile sunt de 10-15% faţă de acum un an. Însă oricând pot apărea case mai ieftine, sub preţul pieţei, datorită unor probleme ale proprietarilor", apreciază domnul Pîrvu.

Preţurile au scăzut cam la jumătate faţă de acum un an pentru casele vechi, în cartierul Bucureştii Noi chiar şi mai mult, estimează reprezentantul "Eurotop Invest".

Potrivit doamnei Stan, preţurile caselor au scăzut faţă de începutul anului trecut cu aproximativ 20%. Astfel, în Bucureşti casele au preţuri începând cu 200.000 de euro.

Pe de altă parte, managerul "Vertex Imobiliare" apreciază că preţul locuinţelor este acum similar celui înregistrat în 2007. Cel mai mult au scăzut preţurile caselor de la marginea Bucureştiului. În schimb, în Bucureşti nu au scăzut aşa mult deoarece proprietarii preferă să mai aştepte. În centrul Capitalei nici nu prea contează la stabilirea preţului dacă o clădire este veche sau nouă. Însă, în cartiere, casele noi pot fi mai scumpe cam cu 20% decât clădirile vechi asemănătoare. Sunt şi proprietari în dificultate care sunt dispuşi să mai reducă preţul dacă beneficiarii plătesc cash, mai spune domnul Tudorache.

Chiriile s-au redus cu o treime

În paralel cu reducerea preţurilor pentru casele din Bucureşti, s-au redus şi chiriile pentru case. Domnul Costel Pîrvu consideră că au ajuns să fie cu 30-40% mai mici faţă de apogeu, adică înainte de criză. Astfel o casă peste medie, de 3 - 4 camere, amplasată în cartiere precum Floreasca sau 1 Mai, poate fi închiriată pentru cel puţin 4.000 de euro pe lună. Sunt şi chirii care pornesc de la 900 de euro, însă pentru zone mai retrase. Proprietarii nu mai sunt nici atât de pretenţioşi în ceea ce priveşte alegerea chiriaşilor, susţine domnia sa.

Doamna Mihaela Damian ne precizează că o proprietate de 450 metri pătraţi în zona Kiseleff-Aviatorilor, de la o chirie de 6.000 de euro pe lună, cât se cerea în septembrie 2009, a ajuns la 4.000 euro pe lună. Mulţi au redus chiriile pe parcursul ultimelor luni. Scăderea a fost uşoară din septembrie până în decembrie. Faţă de începutul lui 2009, chiriile au scăzut cam cu o treime, subliniază sursa citată.

Preţurile nu vor mai scădea în 2010, estimează agenţii imobiliari

Domnul Costel Pîrvu este de părere că vânzările care se vor face în 2010 vor viza segmentul rezidenţial, pentru uz propriu. Din ce în ce mai mult, tranzacţiile imobiliare se vor face cu programare: "Clienţii vor lua legătura cu agentul din timp dacă vor să obţină proprietatea dorită. Poate că nu vor găsi o proprietate pe plac la un moment dat, deci vor trebui să aştepte, poate chiar ani de zile. Deja termenul a ajuns de ordinul lunilor", explică domnul Pîrvu.

Pe de altă parte, doamna Mihaela Damian ne-a declarat: "Nu întrevăd modificări semnificative de preţ, nici în minus, nici în plus. Preţurile nu au cum să scadă prea mult, deoarece unii proprietari deja preferă să nu mai vândă. Poate doar să apară anumite ocazii în care preţul sa fie scăzut. Acum este momentul de cumpărare", conchide doamna Damian.

Nici domnul Cristian Szegvari nu crede că preţurile vor mai scădea în 2010. Însă, piaţa va începe să se mişte datorită reducerii dobânzilor la credite.

Exemple de preţuri ale caselor din Bucureşti, la finele lunii februarie

1 Mai, Parcul Carol

Preţul de vânzare al caselor noi este în jur de 2.000 de euro pe metru pătrat. Potenţialii beneficiari caută în aceste zone mai ales locuinţele construite în ultimii 5 ani. Casele vechi, cu amplasament şi suprafeţe comparabile sunt disponibile la aproximativ 1.500 euro pe metru pătrat, dacă sunt bine întreţinute.

Băneasa

Casele la standard ridicat pot fi achiziţionate începând cu 500.000-600.000 de euro. Marja de negociere pentru o proprietate de 1,5 milioane de euro ar putea să fie de 100-300.000 de euro. Preţul mediu pentru o casă de aproximativ 260 de metri pătraţi construiţi, cu toate utilităţile şi finisajele, într-un amplasament bun, construită în ultimii ani, este de aproximativ 375.000 de euro. Raportat la metrul pătrat construit, costul mediu este de circa 1.400 de euro.

Bucureştii Noi

Preţurile pentru vile noi încep de la 175.000 de euro. Dar, suprafaţa utilă este de până în 200 metri pătraţi, cu dispunere de 80-90 metri pătraţi pe nivel, pe terenuri nu mai mari de 200 de metri pătraţi.

Pentru casele vechi demolabile, preţul este între 300-400 de euro pe metru pătrat, chiar mai mic în zona Laminorului, respectiv la 300-350 euro pe metru pătrat.

Brâncoveanu

Terenurile cu case vechi sunt disponibile la 500-700 euro pe metru pătrat (de teren).

Cişmigiu

Costuri pentru achiziţionarea unei parcele ocupate de un imobil vechi sunt de cel puţin 1.000 euro pe metru pătrat.

Colentina

Parcelele pe care sunt amplasate construcţii vechi costă 300-400 euro pe metru pătrat (de teren)

Cotroceni

Proprietarii de locuinţe vechi solicită şi 2.000 de euro pe metru pătrat de teren aferent.

Dămăroaia

Cu 400.000 de euro poate fi achiziţionată o vilă nouă de 300 de metri pătraţi utili sau chiar mai mult, pe un teren de aproximativ 400 metri pătraţi. În această zonă sunt şi oferte mai accesibile, de exemplu 225.000 de euro pentru o vilă dispusă pe parter+etaj+mansardă, cu suprafaţa utilă puţin peste 200 de metri pătraţi, dar pe teren de doar 153 metri pătraţi. La polul opus, se află o vilă la 700.000 de euro, cu parter+două etaje, de 400 de metri pătraţi construiţi, pe un teren de 408 metri pătraţi.

Cumpărătorii mai pot alege şi să achiziţioneze un teren ocupat de o casă veche, demolabilă. Evaluarea în acest caz se face în funcţie de suprafaţa terenului. În cartierul Dămăroaia, o astfel de proprietate poate fi achiziţionată cu 400-500 de euro pe metru pătrat de teren.

Drumul Sării (lângă Cotroceni)

Pentru o reşedinţă în această zonă, beneficiarul trebuie să fie dispus să plăteas-că între 950-1.000 euro pe metru pătrat (de teren), dacă optează pentru o parcelă veche.

Gara de Nord

Preţurile pentru proprietăţile vechi încep de la 1.000 euro pe metru pătrat de teren.

Splaiul Unirii

O locuinţă individuală cu regim de înălţime parter+etaj, amprentă de 80-100 metri pătraţi, pe un teren de până în 200 metri pătraţi, era ofertată la 400.000-500.000 de euro.

Vitan şi Berceni

Oferte pentru case de aproximativ 120 de metri pătraţi utili, amplasate pe un teren de 200 de metri pătraţi, la aproximativ 200.000 de euro.

(sursa: agenţi imobiliari din Bucureşti, intervievaţi la finele lunii februarie)

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional