Cluj Senior Village - primul complex rezidenţial din România destinat exclusiv seniorilor
Piaţa Imobiliară / 15 iulie 2021
Valea Izvoarelor Senior Living investeşte 6 milioane de euro în Cluj Senior Village, primul complex rezidenţial din România destinat exclusiv persoanelor de peste 55 de ani. Complexul va fi inaugurat în 2022 si va oferi spre vânzare 64 de apartamente cu preţuri cuprinse între 41.000 euro şi 94.000 de euro.
Complexul se află în comuna Apahida, la 10 km de Cluj şi la 8 km de Aeroportul Avram Iancu. Acesta se întinde pe un teren privat de 11.000 mp, amenajat sub formă de parc.
Valea Izvoarelor Senior Living este o organizaţie lider în soluţii de viaţă destinate seniorilor, cu sediul în Târgu Mureş, care deţine o reţea de rezidenţe moderne pentru seniori. Grupul operează o rezidenţă pentru 120 de vârstnici în satul Valea Izvoarelor, comuna Sânpaul, jud. Mureş şi a început construcţia primului complex rezidenţial din România destinat seniorilor în comuna Apahida, la 10 km de Cluj Napoca, care va fi finalizat şi lansat în anul 2022. Din 2015 şi până în prezent, de serviciile Valea Izvoarelor Senior Living s-au bucurat peste 700 de seniori.
Despre investiţia de la Cluj destinată seniorilor ne-a vorbit Călin Sarchiz, fondatorul şi CEO Valea Izvoarelor Senior Living, într-un interviu.
(Interviu cu fondatorul şi CEO Valea Izvoarelor Senior Living, Călin Sarchiz)
Reporter: Cum a fost afectată piaţa imobiliară de pandemia de Covid 19?
Călin Sarchiz: Piaţa imobiliară nu face excepţie şi a suferit şi ea în urma crizei sanitare, însă efectele mai puternice se resimt pe zona business şi pe cea comercială, unde a apărut efectul de domino: telemunca şi restrângerea activităţii multor firme a pus presiune şi pe contractele de închiriere a spaţiilor imobiliare. Piaţa rezidenţială pare să îşi revină mai uşor. Faptul că am fost închişi în case atât de mult timp ne-a obligat să prioritizăm confortul locuinţei şi să căutăm soluţii ca să îl creştem, aşa că majoritatea proiectelor imobiliare rezidenţiale nu s-au blocat şi îşi găsesc cumpărători.
Reporter: Care sunt principalele efecte pe care le resimţiţi după mai bine de un an de criză sanitară?
Călin Sarchiz: Valea Izvoarelor Senior Living este dezvoltatorul imobiliar al proiectului Cluj Senior Village, dar în acelaşi timp un furnizor de servicii de îngrijire pentru seniori. Dacă vorbim despre piaţa serviciilor de îngrijire pentru seniori, pot să spun că, în acest moment, suntem într-o etapă de reconsolidare a încrederii clienţilor. Accesul seniorilor la vaccin şi scăderea incidenţei COVID-19 în ultimele luni a însemnat un val de optimism care se traduce în reluarea cererii pentru astfel de servicii, după un an în care decizia de cumpărare a fost amânată.
Nesiguranţa privind amploarea efectelor crizei COVID -19, atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi economic a condus la amânarea deciziei nu doar de cumpărare, ci şi de investiţii în ambele sectoare de interes pentru noi: cel imobiliar şi cel al îngrijirii seniorilor.
Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru a depăşi mai uşor perioada de pandemie?
Călin Sarchiz: Strategia noastră a fost să căutăm soluţii de diversificare a portofoliulului de business, să devenim creativi şi să ne concentrăm pe identificarea unor noi soluţii care să răspundă nevoilor, mereu în schimbare, pe care le are piaţa.
Reporter: Ce estimări aveţi pentru acest an, legate de piaţa de profil?
Călin Sarchiz: Suntem optimişti. Cred că piaţa s-a maturizat forţat în această criză şi va lua decizii după o analiză mai aprofundată, însă va exista deschidere pentru proiecte serioase, cu plus valoare.
Reporter: Care este noutatea proiectului Cluj Senior Village?
Călin Sarchiz: Cluj Senior Village este primul complex rezidenţial din România destinat exclusiv seniorilor. Ne dorim ca, odată cu dobândirea statutului de rezident proprietar, fiecare senior să se simtă independent şi să aibă cât mai multe opţiuni disponibile. Iar dacă va avea nevoie de îngrijire, mai multă sau mai puţină, pe termen scurt sau pe termen lung, noi suntem pregătiţi să îi ajutăm exact atât cât au nevoie, în noua lor casă.
Reporter: Care sunt caracteristicile acestui proiect? Cu ce vine specific pentru persoanele trecute de 55 de ani?
Călin Sarchiz: La Cluj Senior Village seniorii devin proprietarii unui apartament, în mijlocul unei comunităţi vibrante formate exclusiv din persoane cu vârsta peste 55 ani, cu stiluri de viaţă şi interese asemănătoare. Iar dacă au nevoie de ajutor cu întreţinerea locuinţei, activităţile zilnice sau o îngrijire medicală uşoară, toate aceste sunt disponibile, la cerere. În Cluj Senior Village deţii în continuare 100% controlul vieţii tale, având libertatea de a face exact ce îţi doreşti şi, totodată, posibilitatea de a te bucura de suport.
Reporter: Există servicii permanente de asistenţă sanitară în complex pentru locatarii acestuia şi dacă da, ce costuri presupun aceastea?
Călin Sarchiz: În Complex vor fi disponibile servicii de asistentă medicală. Echipa Cluj Senior Village va include atât asistente medicale, kinetoterapeut, cât şi un medic de familie cu care vom încheia un contract de colaborare. Medicul de familie nu va avea cabinetul în cadrul Complexului, însă rezidenţii vor putea fi transferaţi pe lista acestuia astfel încât să aibă acces facil la servicii de medicină de familie. Serviciile de asistenţă medicală vor fi incluse în cadrul pachetelor de servicii de îngrijire şi asistenţă medicală.
Reporter: Unităţile locative pot fi doar achiziţionate sau se pot şi închiria?
Călin Sarchiz: Apartamentul achiziţionat poate fi revândut sau închiriat oricând. În plus, în cazul în care cineva doreşte să achiziţioneze un apartament, dar nu vrea încă să se mute în el, noi suntem pregătiţi să îi facem o ofertă de închiriere avantajoasă.
Reporter: Cum este primit în piaţă acest tip de proiect? Aveţi deja cerere pentru noile locuinţe?
Călin Sarchiz: Este primul proiect de acest fel din România, însă pe piaţă am găsit acelaşi entuziasm cu care am îmbrăţişat şi noi acest proiect, tocmai pentru că iese din sfera strict imobiliară şi se adresează unei categorii tot mai mari a populaţiei, persoanelor de peste 55 de ani, ale căror nevoi şi dorinţe au fost neglijate de jucătorii de pe piaţă. Avem deja încheiate antecontracte de vânzare cumpărare pentru mai multe apartamente
Reporter: Care este termenul de predare a locuinţelor?
Călin Sarchiz: Locuinţele sunt deja puse în vânzare, iar termenul de predare este decembrie 2022.
Reporter: Care este valoarea investiţiei?
Călin Sarchiz: Valoarea investiţiei este de 6 milioane de euro.
Reporter: Intentionaţi să mai dezvoltaţi astfel de proiecte şi în ce zone?
Călin Sarchiz: Da, reacţia pieţei la acest prim proiect ne-a confirmat faptul că este nevoie de astfel de iniţiative în România. Ne dorim să oferim unui număr cât mai mare de seniori posibilitatea să locuiască în complexuri rezidenţiale dedicate lor, cu acces la servicii de menaj, îngrijire şi asistenţă medicală.
Reporter: Ce alte investiţii aveţi la noi?
Călin Sarchiz: Valea Izvoarelor Senior Living este furnizorul de servicii de îngrijire pentru seniori în cadrul Rezidenţei pentru vârstnici Sânpaul, în judeţul Mureş. Rezidenţa dispune de 120 de paturi în 70 de apartamente double şi single, fiecare cu baie proprie şi balcon, spaţii de socializare interioare de 2 x 100 mp, săli de mese, cabinet de kinetoterapie şi masaj, bibliotecă, situate pe un teren de 18.000 mp amenajat sub formă de parc.
Înainte de a pune bazele Valea Izvoarelor Senior Living, în 2014, am lansat şi condus timp de 14 ani companiile PEGAS Sisteme de Managament, URS Certificări, furnizori de servicii de consultanţă şi certificări în sisteme de management şi Happy Campus, furnizor de servicii de cazare pentru studenţi.
Reporter: Mulţumesc!
Cele 64 de unităţi locative din cadrul ansamblului Cluj Senior Village au suprafeţe cuprinse între 27 şi 56 mp, după cum urmează: 50 de apartamente de tip Studio de 27 de mp (o cameră, chicinetă, hol, baie), 10 apartamente tip Condo de 34 mp (două camere cu chicinetă, hol, baie) şi 4 apartamente tip Grand Condo de 57 mp (două camere cu chicinetă, hol, baie). Apartamentul achiziţionat poate fi revândut sau închiriat oricând. În complex vor locui aproximativ 100 de persoane de peste 55 de ani. Acestea vor avea acces gratuit la spaţii comune precum cofetărie, sală de mese, bibliotecă, salon, atelier de pictură, cabinet de kinetoterapie şi masaj, parc.
La cerere, seniorii proprietari pot beneficia de servicii de menaj, asistenţă şi îngrijire, precum pregătirea mesei, măsurarea parametrilor vitali de către un asistent medical calificat, procurarea şi administrarea medicamentelor, supraveghere de stare, asistenţă la activităţile zilnice, transport şi însoţire la destinaţii externe, tuns, coafor, manichiură etc.