Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Constanţa: Cumpărătorii s-au orientat spre programul "Prima Casă"

F.A. Piaţa Imobiliară /

Tranzacţiile imobiliare din Constanţa sunt destul de puţine, dar în privinţa locuinţelor s-a resimţit influenţa programului "Prima Casă". "Sunt mulţi proprietari care vând, însă, deşi piaţa este mult mai accesibilă, puţini cumpără. Singura cerere este pentru locuinţe prin programul Prima Casă. Am făcut tranzacţii inclusiv pe Prima Casă II, în general până în 60.000 de euro, dar şi de 70.000 de euro. De asemenea, au mai mers închirierile", ne-a declarat domnul Leonard Budeşcan, administratorul agenţiei Euroclas.

Piaţa închirierilor este funcţională, mai mult, sunt închiriate locuinţe şi la peste 1.000 de euro pe lună, chiar 1.400 de euro. "Tinerii preferă să suporte chirii mari, decât să cumpere", precizează domnul Viorel Stroe, consultant investiţii imobiliare în cadrul Domus Grup Imobiliare. În rest, tranzacţiile merg foarte greu, eventual cu terenuri mici intravilane. "Cumpărătorii nu prea mai vor apartamente noi dacă nu cunosc constructorul, altfel nu au încredere, chiar dacă preţurile au scăzut şi pe acest segment. Clienţii preferă apartamente construite între 1980-1990, care sunt percepute mai sigure în ceea ce priveşte rezistenţa la seisme. În plus, deşi ar vrea să cumpere, oamenii încă aşteaptă să mai scadă preţurile. Tranzacţiile cu apartamente se fac doar sub 800 euro pe mp", apreciază domnul Stroe. În opinia domniei sale, mediatizarea excesivă a crizei economice a lovit foarte mult în dorinţa tinerilor de a cumpăra prin programul "Prima Casă". De asemenea, nici băncile nu se grăbesc să crediteze.

Din punctul de vedere al doamnei Laura Iordache, reprezentant Euro Travel Imobiliare, deoarece apartamentele noi sunt puţine şi amplasate spre periferie, clienţii cer mai ales apartamente vechi, cu 2-3 camere. Se fac tranzacţii prin programul "Prima Casă", mai ales cu apartamente de două camere, completează sursa citată.

Tendinţă de uniformizare a preţurilor pe mp, la apartamente

Toţi reprezentanţii companiilor imobiliare chestionaţi au semnalat reducerea preţurilor proprietăţilor imobiliare în ultimul an. De asemenea, s-au estompat diferenţele de preţ dintre apartamentele noi şi cele vechi, precum şi între diferitele zone din oraş, raportat la costul per metru pătrat.

Faţă de acum un an, preţurile apartamentelor vechi au scăzut în medie cam cu 25%, în timp ce reducerile la apartamentele noi au fost de maxim 10%. În schimb, dezvoltatorii au venit cu oferte precum loc de parcare inclus în preţ sau plata eşalonată, cu rate la dezvoltator, dar pe termen scurt, precizează domnul Budeşcan.

În privinţa apartamentelor pentru care proprietarii cereau şi 2.000 de euro pe mp înainte de criza economică, domnul Stroe ne precizează că acum ei cer doar 1.000 de euro pe mp.

Sunt şi zone în care preţurile nu au scăzut în ultimul an, de exemplu în zona Peninsula. Preţurile sunt în general similare la apartamentele vechi şi cele noi. Sun puţini clienţi pentru locuinţe individuale şi nu sunt dispuşi să plăteas­că decât până în 1.000 euro/mp, mai spune domnul Stroe.

Doamna Laura Iordache menţionează că nu sunt diferenţe mari de preţ pe mp în funcţie de zone, ci mai mult în funcţie de suprafaţă şi dotări. Astfel, un apartament de 50 mp este în jur de 50.000 de euro.

În ceea ce priveşte politica de preţuri a dezvoltatorilor imobiliari, doamna Iordache remarcă două categorii: cei care au menţinut preţurile, astfel încât un apartament de două camere costă 75.000 - 85.000 de euro şi cei care au preferat să reducă preţurile, un apartament de două camere la aceştia din urmă putând fi achiziţionat cu 55.000 - 65.000 de euro.

Potrivit afirmaţiilor domnului Budeşcan, cel mai mic preţ pentru un apartament nou este de 650 euro pe mp, dar este "la gri". Pentru apartamentele vechi, preţurile sunt cuprinse între 800 - 1.000 euro pe mp şi peste 1.000 euro pe mp în zona ultracentrală.

Preţurile locuinţelor individuale au scăzut faţă de acum un an cu aproximativ 25%, similar şi cu preţurile la terenuri, dar chiar şi aşa nu se vând, menţionează administratorul Euroclas Invest.

Sunt disponibile parcele la periferie, dar neavând utilităţi, nu mai au clienţi potenţiali în contextul actual. O variantă pentru a ridica o locuinţă nouă este achiziţionarea unor terenuri cu locuinţe demolabile. În zona centrală aceste terenuri pot fi cumpărate cu 600-700 euro pe mp. În 2009 proprietarii cereau 900-1000 euro pe mp.

În opina doamnei Iordache, nu este cerere pentru terenuri destinate construirii unei case, deşi pot fi achiziţionate mai ieftin de 100 euro pe mp sau între 110-150 euro pe mp.

Reduceri mari la achiziţionarea unităţilor de cazare turistică

Investitorii care doresc să achiziţioneze o pensiune sau un hotel pe litoral pot beneficia de reduceri substanţiale în această perioadă. Astfel, la sud de Constanţa, în Eforie, sunt de vânzare pensiuni la 200.000-300.000 de euro, în funcţie de suprafaţă şi amplasament. "Deşi au mai scăzut preţurile faţă de anul trecut, nu este cerere", apreciază doamna Laura Iordache, reprezentantul Euro Travel Imobiliare.

Consultantul Domus Grup oferă ca exemplu un motel amplasat în Costineşti, cu 15-20 de camere mobilate, restaurant, şi teren de 1.500 mp, la 1 milion de euro, pentru care înainte de criză se cereau 2 milioane de euro.

Potenţialilor cumpărători ce doresc să achiziţioneze un hotel, administratorul Euroclas le recomandă un hotel de 3 stele, cu 62 de camere cu baie, 1.000 mp suprafaţă desfăşurată şi teren de 2.000 mp. Preţul este de 1,8 milioane de euro, discutabil, faţă de 2,2 milioane de euro, cât se cerea iniţial.

Nivelul chiriilor la apartamente a stagnat

Chiriile percepute pentru apartamentele din Constanţa au stagnat pe parcursul ultimului an, proprietarii "ţinând" la preţ. Cu toate acestea, ne spune domnul Viorel Stroe, sunt clienţi dispuşi să închirieze şi la 1.500 euro pe lună, dar proprietăţi cu dotări deosebite şi finisaje de lux, eventual apartamente noi şi oricum în calitate de persoană juridică.

Pe de altă parte, doamna Laura Iordache apreciază că, după o uşoară scădere, chiriile au început să crească puţin, pe fondul sezonului estival.

Chiria la apartamente de două camere este între 250-300 euro (dacă este mobilată modern, cu mobilă de cel mult 4 ani vechime) şi doar în condiţii deosebite peste 300 de euro. De asemenea, chiriile la garsoniere sunt similare celor ale apartamentelor de două camere, deoarece sunt puţine disponibile, sunt amplasate în zone bune şi au suprafeţe mari, de peste 30 de mp.

Domnul Leonard Budeşcan subliniază că nu prea s-au modificat chiriile practicate pe termen lung. În privinţa chiriilor pentru locuinţe individuale, domnia sa oferă ca exemplu o vilă nouă în cartierul Boreal (construită acum 2-3 ani), cu regim de înălţime parter+mansardă, ce poate fi închiriată cu 700 euro pe lună.

Chiriaşii pentru spaţiile comerciale se lasă aşteptaţi

În Constanţa sunt multe spaţii comerciale libere care îşi aşteaptă chiriaşii, în contextul în care concesiile făcute de proprietari nu s-au dovedit a fi suficiente. Spaţiile comerciale nu pot fi închiriate la mai mult de 7 - 10 euro pe mp (inclusiv TVA) pe lună, după ce au scăzut de la 35 de euro/mp. Însă "mulţi proprietari preferă să mai aştepte şi nu lasă preţul", completează domnul Viorel Stroe, consultant investiţii imobiliare în cadrul Domus Grup Imobiliare.

Chiria pentru spaţiile comerciale de până în 100 mp este de 300-400 euro pe lună, dar sunt şi proprietari care nu renunţă în a cere şi 600 euro pe lună, spune doamna Laura Iordache, reprezentant Euro Travel Imobiliare.

Spaţiile comerciale (atât magazine cât şi birouri) sunt goale pe Strada Ştefan cel Mare, una dintre principalele artere ale oraşului. Domnul Leonard Budeşcan, administratorul agenţiei Euroclas, precizează că aici chiriile sunt între 7-20 de euro pe mp. La 20 de euro pe mp sunt clădiri de birouri încadrate în clasa A.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional