"Criza Coronavirus va orienta cererea din imobiliare către casele accesibile ca preţ"
Piaţa Imobiliară / 13 mai 2020
Piaţa noastră imobiliară este una dintre cele mai atractive şi cu potenţial, oameni de afaceri de calibru internaţional fiind interesaţi să investească în ea, ne-a spus, într-un interviu, Walid Moussa, Preşedintele Mondial al Federaţiei Internaţionale Imobiliare (FIABCI). În opinia sa, criza prin care trecem pune acelaşi tip de probleme tuturor pieţelor imobiliare de la nivel global, chiar dacă, de obicei, acestea au puncte comune, dar şi problematici care le diferenţiază una de alta. Unul dintre efectele pandemiei de Covid 19 în sectorul de real estate, pe plan mondial, va fi cererea crescută în segmentul locuinţelor accesibile ca preţ, este de părere Walid Moussa - om de afaceri de prestigiu internaţional, care activează în domeniul imobiliar din întreaga lume. Preşedinte al Sindicatului Imobiliar din Liban (REAL) şi preşedintele fondator al FIABCI - Liga Ţărilor Arabe, Moussa are rolul de Ambasador Economic al Confederaţiei de Afaceri din Andorra (CEA), reprezentându-i interesele în Orientul Mijlociu.
Fondată în 1951, FIABCI este o organizaţie multidisciplinară, care include 40 de profesii din sfera imobiliară, fiind prezentă în peste 49 de ţări, de pe toate continentele.
(Interviu cu Walid Moussa, Preşedintele Mondial al Federaţiei Internaţionale Imobiliare)
Reporter: Cum a afectat noul Coronavirus sectorul imobiliar din întreaga lume?
Walid Moussa: Coronavirusul are efecte similare peste tot în lume, pe pieţele imobiliare. Cu siguranţă, deocamdată este vorba că nu se realizează tranzacţii, cu unele excepţii pentru cazurile urgent, iar acest lucru pentru că oamenii sunt acum preocupaţi de aspectele legate de sănătate şi nu să cumpere imobiliare. Deocamdată nici mişcări de preţuri nu se observă până la acest moment, însă considerăm că întreaga economie va fi afectată, implicit cererea pentru sectoarele imobiliare, în special în ceea ce priveşte segmentul spaţiilor comerciale.
Din cauza puterii reduse de cumpărare, care va rezulta în urma crizei, turismul, retailul şi sectorul comercial sunt principalele domenii care vor fi afectate.
Ne aşteptăm, totuşi, ca sectorul imobiliar să se dovedească unul relativ rezilient, comparativ cu alte sectoare, cum ar fi, de exemplu, piaţa de capital, unde vedem prăbuşiri de 30-35% şi nimeni nu ştie până unde se vor duce acestea.
Centrele de birouri vor fi afectate parţial, din cauza faptului că societăţile comerciale se vor obişnui cu lucrul de acasă şi o parte din angajaţi vor lucra de acasă. Toate companiile vor fi nevoite să taie din bugete, iar acest lucru va însemna o cerere mai redusă pentru spaţiile de birouri.
De asemenea, tot ceea ce este legat de casele de bătrâni va fi foarte afectat. Acestea va trebui să se adapteze în ceea ce priveşte locuirea în comun, să schimbe modul în care funcţionează, prin crearea de spaţii individuale pentru clienţii lor, iar statul într-o zonă comună va fi doar opţional.
Şi căminele studenţeşti vor fi afectate, pentru că nu ştim cum ne vom trimite copiii să împartă o cameră cu alţi trei străini.
Reporter: Cum vor evolua preţurile, pe piaţa imobiliară?
Walid Moussa: Cu iguranţă că preţurile vor scădea, dar sectorul imobiliar va fi mult mai rezilient şi vom dovedi din nou că acesta reprezintă un domeniu cu investiţii sigure pentru oamenii de afaceri. Încă este o necunoscută cât de jos vor ajunge preţurile în acest sector. Trebuie să vedem cât timp va trebui să stăm acasă şi cât de mare va fi criza economică. Odată ce vom şti cât durează această criză, vom putea face predicţii şi despre cum vor evolua preţurile.
Reporter: Ce strategie le sugeraţi oamenilor de afaceri din sector să adopte pentru a trece prin această criză păstrându-şi activitatea?
Walid Moussa: Dezvoltatorilor care nu şi-au început încă proiectele imobiliare, le propun să aştepte, pentru a vedea ce se întâmplă cu cererea şi ce tip de cerere va exista, pentru că există posibilitatea ca aceasta să se modifice după criză. În ceea ce priveşte proiectele în derulare, în contextul în care se va reduce puterea de cupărare, dezvoltatorii care au obligaţii financiare către bănci ar trebui să îşi reducă preţurile şi să vândă, pentru a-şi recupera investiţia. Cei care nu au obligaţii financiare pot decide să aştepte până când lucrurile se vor îmbunătăţi sau să le pună pe piaţa chiriilor şi să obţină venituri.
Acum, investitorii care oferă spaţii de închiriat acţionează diferit. Unii oferă posibilitatea amânării chiriilor lunare, alţii anulează complet plăţile în aceste luni. În cazul în care aceşti proprietari au obligaţii financiare, guvernul şi băncile ar trebui să ia măsuri pentru a-i sprijini.
Reporter: Ce credeţi că se va schimba după această criză sanitară, ce va fi urmată de una economică?
Walid Moussa: Pe piaţă va fi o întreagă procedură, pentru că, cel puţin pe partea comerţului, cererea se va muta pe online, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de multă logistică şi de depozite.
Astfel, va urma o cerere semnificativă pe segmentul spaţiilor de depozitare şi pe logistică. Ţările vor decide să fie mai independente şi, din acest motiv, vedem o dezvoltare pe partea de industrie, ceea ce înseamnă că segmentul de real estate va fi mai căutat, la fel şi partea de case accesibile ca preţ. După această criză, oamenii vor considera mai mult ca oricând că cel mai sigur loc este casa şi vor urmări să aibă o locuinţă, ceea ce înseamnă că acesta va fi cel mai puţin afectat sector. Problema va fi situaţia financiară şi, de aceea, vom vedea guvernele propunând programe pe partea de case ieftine şi noi politici din partea lor de a construi astfel de case în întreaga lume.
Ceea ce este clar este că această criză ne pune pe toţi în faţa aceloraşi tipuri de probleme, deşi pieţele imobiliare din lume sunt diferite de la o zonă la alta.
Reporter: Cum caracterizaţi sectorul imobiliar din România?
Walid Moussa: Ştiu că sectorul imobiliar din România s-a dezvoltat puternic în ultimul an şi are mult potenţial. După ce va trece această criză, cererea va fi puternic direcţionată şi aici înspre caselor accesibile ca preţ. Deja este o nevoie mare de astfel de case, în România, la fel şi pe partea segmentului comercial. Sectorul de real estate românesc este rezistent la şocuri, a trecut prin vremuri grele, dar a demonstrat că este un domeniu de investiţii important. Acum, cu criza economică internaţională, trebuie să aşteptăm să vedem cât de puternic va fi impactul, dar domeniul imobiliar din România rămâne un sector important al economiei.
Reporter: Sunt investitorii arabi interesaţi de piaţa noastră imobiliară?
Walid Moussa: Investitorii arabi întotdeauna sunt interesaţi de pieţe bune, cu potenţial, cum este cea din România - o piaţă interesantă. Sper ca atunci când va fi mai bine, să căutăm să facem investiţii arabe importante în piaţa românească, pentru că România este o ţară solicitată în multe domenii - atât din punct de vedere turistic, dar şi pe partea industrială şi comercială. România este o ţară care îndeplineşte toate criteriile unei ţări în care să se poată investi în sectorul imobiliar.
Reporter: Mulţumesc!