Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

DEŞI SUNT ATRAŞI DE PIAŢA NOASTRĂInvestitorii imobiliari, puşi în expectativă de condiţiile externe

Piaţa Imobiliară /

Investitorii imobiliari, puşi în expectativă de condiţiile externe
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Tranzacţiile cu proiecte imobiliare, în creştere cu 30%, în primul trimestru al anului

    Ţara noastră continuă să atragă investitori imobiliari, pe fondul indicatorilor macroeconomici stabili şi cu perspective de îmbunătăţire şi în condiţiile unor randamente mai atractive faţă de alte pieţe din regiune, anunţă specialiştii din cadrul JLL.

    Aceştia menţionează că interesul pentru piaţa noastră imobiliară este crescut, în acest an, fiind prezenţi investitori noi, atraşi de randamentele atractive pe care le pot obţine comparativ cu alte pieţe din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria.

    Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director JLL, ne-a declarat: "România continuă să fie campionul Europei şi al Regiunii în ceea ce priveşte creşterea economică, în condiţiile în care Polonia şi Ungaria au avut creştere economică negativă în primul trimestru al acestui an. Regional, acest lucru ne pune într-o lumină mai bună în faţa investitorilor. Pe de altă parte, întreaga piaţă de investiţii din Europa se uită şi aşteaptă votul din Marea Britanie, vizavi de ieşirea din Uniunea Europeană. În acest context, deşi România este bine poziţionată din punct de vedere macroeconomic, investitorii sunt în expectativă din cauza factorilor externi".

    Sursele citate apreciază că valoarea tranzacţiilor imobiliare efectuate pe piaţa autohtonă în primul trimestru al acestui an totalizează 180 de milioane de euro, peste jumătate din această sumă, respectiv 96 milioane euro, reprezentând vânzări de proiecte de birouri realizate în Bucureşti.

    Proiectele industriale şi logistice au rămas şi în acest an în atenţia investitorilor, atrăgând peste o treime din tranzacţiile cu active imobiliare din primul trimestru, în sumă de 57 milioane de euro, mai spun sursele citate.

    Tranzacţiile cu spaţii de retail au totalizat 28 de milioane de euro.

    Comparativ cu perioada similară a lui 2015, tranzacţiile cu proprietăţi comerciale - birouri, spaţii industriale, logistice şi de retail, au crescut, în primul trimestru din acest an, cu peste 30%.

    Acest an a marcat intrarea în România a unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, Blackstone, prin platforma europeană Logicor.

    Tranzacţia Logicor-Immofinanz este una dintre cele mai mari încheiate în primul trimestru. Alte achiziţii importante au fost preluarea integrală de la fondul Bluehouse a proiectului de birouri City Gate de către GTC şi achiziţia de către Alpha Bank a clădirii de birouri Cubic Center, deţinută de Adval Asset Management.

    Silviana Badea, head of Capital Markets JLL România, a precizat: "JLL a reprezentat Logicor la preluarea portofoliul Immofinanz de proiecte logistice şi industriale din România, într-o tranzacţie pan-europeană, care a implicat şi active din Germania şi Ungaria. Ne concentram pe atragerea de noi investitori din multiple geografii pentru că avem convingerea că România reprezintă o oportunitate neexplotatată în contextul actual din Europa Centrală şi de Est. Ne bucurăm să vedem că alături GLL, alţi investitori cu istoric şi expunere în România, precum GTC, au reluat achiziţiile. Este încă o dovadă că România reprezintă în acest moment o oportunitatea de investiţii".

    Randamentele prime pe piaţa locală s-au redus, în primul trimestru, cu 25 de puncte de bază şi se situează la 7,5% pe piaţa de birouri şi la 9% pentru proiectele industriale. Pentru următoarea perioadă nu este estimată o scădere semnificativă a randamentelor.

    Perspectivele pentru acest an sunt pozitive, având în vedere creşterea economică, previzionată a fi una dintre cele mai mari din Europa, şi, de asemenea, pe fondul disponibilităţii proiectelor de calitate şi a menţinerii unor diferenţe semnificative dintre randamentele din România şi cele din Polonia sau Cehia.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional