Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Două clădiri de la reşedinţa lui Marghiloman, reabilitate de Primăria Buzău

Investiţii /

Domeniul Marghiloman din Buzău a fost unul din cele mai cunos­cute în epocă, prin reputaţia proprietarilor şi prin multiplele evenimente politice şi sociale care au adus aici nume celebre ale istoriei naţionale, inclusiv ale Casei Regale a României.

Domeniul Marghiloman din Buzău a fost unul din cele mai cunos­cute în epocă, prin reputaţia proprietarilor şi prin multiplele evenimente politice şi sociale care au adus aici nume celebre ale istoriei naţionale, inclusiv ale Casei Regale a României.


  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Casa în care locuiau grădinarii ce se ocupau de domeniul lui Alexandru Marghiloman şi grajdurile în care îşi ţinea caii fostul prim-ministru al României (nr. anul 1918), abandonate de zeci de ani şi aproape de prăbuşire, au fost reabilitate de Primăria Buzău, iar în această primăvară urmează să fie redate buzoienilor. În toamna anului 2022, consilierii locali din municipiul Buzău au aprobat proiectele privind modernizarea celor două obiective istorice. Paşii următori au fost demaraţi imediat, iar constructorul a avut la dispoziţie 24 de luni pentru realizarea lucrărilor.

    "Suntem binecuvântaţi la Buzău cu Parcul Marghiloman şi cu construcţiile sale, care au fost loc de întâlnire pentru multe evenimente şi personalităţi istorice ale Ro­mâniei şi nu numai. S-a reabilitat Vila Albatros, înainte de 2016, iar acum suntem în reabilitare avansată cu Casa de Oaspeţi, Grajdurile şi Casa Grădinarului. Este de datoria noastră să redăm comunităţii şi românilor o parte din istoria Buzăului şi a ţării! Casa de Oaspeţi a fost gazdă pentru membrii familiei regale a României, iar celebrele Grajduri ale lui Alexandru Marghiloman adăposteau caii pur sânge englez ce participau şi câştigau competiţii naţionale şi internaţionale, aducând renume atât familiei Marghiloman, dar şi Buzăului. Sper ca până în luna mai să recepţionăm lucrările de refacere totală a acestor două clădiri şi a Casei Grădinarului şi să le redăm buzoienilor. Sunt convins că prin aceste investiţii mai facem un pas spre atingerea Viziunii de dezvoltare a oraşului nostru, respectiv Buzău - oraş magnet până în 2030, viziune pe care am început s-o punem în practică din 2017", a spus primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

    Casa Grădinarului, proiect de peste 900.000 de euro

    Domeniul Marghiloman din Buzău a fost unul din cele mai cunos­cute în epocă, prin reputaţia proprietarilor şi prin multiplele evenimente politice şi sociale care au adus aici nume celebre ale istoriei naţionale, inclusiv ale Casei Regale a României. Pe lângă crescătoria de cai de rasă, care a făcut faima hipismului românesc, familia Marghiloman se mândrea şi cu parcul din jurul vilei, croit şi îngrijit permanent de grădinari talentaţi, a căror casă se afla în colţul nord-estic al parcului. Zeci de ani la rând casa a fost abandonată şi se afla în pericol de prăbuşire.

    "Clădirea, realizată la sfârşitul secolului al XIX-lea, are structura din zidărie portantă de cărămidă şi se desfăşoară pe subsol şi parter. Planşeul subsolului este din boltişoare de cărămidă pe grinzi (profile l) metalice transversale, iar planşeul peste parter este din lemn. Acoperirea se face cu şarpant din lemn, cu învelitoare din tablă. Starea de conservare este destul de proastă: există fisuri în zidăria zonei de acces (în special la frontonul de deasupra intrării); acoperişul este foarte degradat şi există infiltraţii de ape meteorice, la partea superioară a zidurilor; lipsa de intreţinere şi ridicarea cotei terenului a produs igrasie la partea inferioră a zidurilor. Tâmplăria de lemn şi tencuielile sunt foarte degradate. De asemenea, finisajele interioare şi exterioare sunt în stare avansă de degradare", subliniau arhitecţii la scrierea proiectului.

    În ultimii doi ani, clădirea a prins din nou viaţă, iar în luna mai 2024 se aşteaptă să fie inaugurată şi redată buzoienilor, însă cu o altă des­tinaţie.

    "Noua destinaţie a casei va fi de centru educaţional pentru copii şi va fi integrată programului Şcoala în parc. Centrul educaţional îşi propune familiarizarea copiilor cu specificul activităţilor legate de permacultură, în acest scop find refuncţionalizată clădirea existentă, construită o seră - grădină de iarnă, pe latura de est a casei şi amenajată o grădină în spatiul exterior, cu multiple posibilităţi de culturi, plantări, creştere de animale mici şi păsări de curte, cu scop educaţional", spun reprezentanţii Primăriei Buzău.

    Astfel, la zona de intrare a parterului se vor afla un mic spatiu de recepţie şi un vestiar, iar în încăperile laterale vor fi două săli de activitati. În subsol va fi amenajat un spaţiu multifunctional pentru activităţi de prelucrare a materialului vegetal, cultivat în seră şi în spaţiul exterior.

    Seră în stil victorian, la Casa Grădinarului

    Partea centrală a proiectului este reprezentată de o seră, în stil victorian. Aceasta va fi construită spre est şi va fi legată de Casa Grădinarului.

    "Sera va deservi activităţilor de plantare/creştere a plantelor şi răsadurilor pe toată perioada unui an calendaristic. Ea este concepută ca un spaţiu central, cu posibilitatea unor amenajări interioare flexibile, în funcţie de anotimp si de tipurile de culturi propuse. Din seră se poate accede, prin câte un pachet de trepte, atât în spaţiul parterului, prin zona de vestiar, cât şi la subsolul clădirii, în spaţiul de prelucrare/preparare a materialului vegetal. Volumul piramidal al serei va asigura, din punct de vedere urbanistic, un cap de perspectivă şi un reper specific interesant pentru parc şi amenajarile sale, din unghiul străzilor Luceafărului şi Horticolei", spun iniţiatorii proiectului.

    La exterior, terenul din jurul Casei Grădinarului se va amenaja pentru a primi o micro-fermă didactică cu specific de permacultură. De asemenea, acolo va fi amenajată o mică oglindă de apă, cu suprafaţa de circa 32 mp, pentru raţe şi gâşte. Aleile de circulaţie vor fi cu pietriş compactat, iar spaţiile fără destinaţie specificată pentru culturi vegetale se vor înierba.

    Complexul hipic, o investiţie de 19 milioane de lei

    Complexul hipic de altădată, alcătuit din casa de oaspeţi şi grajdurile cailor pur sânge, va fi transformat într-o zonă de servit masa, la parterul clădirii, iar la etaj vor fi unităţi de cazare. Lucrările vor costa peste 19 milioane de lei.

    "Fosta casă de oaspeţi are un regim de înăltime P+1 şi, după finalizarea lucrărilor, se va adauga şi mansarda, suprafaţa desfăşurată propusă fiind de aproape 650 de mp. Clădirea va avea ca funcţiuni noi următoarele: la parter - cafenea şi recepţie unitate de cazare, spaţii de servire mic dejun, anexe bucătărie şi depozitări; la etaj şi mansardă vor fi realizate şase unităti de cazare în regim hotelier de 4 stele. În schimb, foste grajduri ale hergheliei Marghiloman, regim de înăltime parter, vor avea destinaţia de spaţii de expoziţie şi muzeale. Corpul central va fi restaurat sub forma sa iniţială şi va avea posibilitatea de găzduire ocazională a unor exemplare cabaline pentru expoziţii sau curse în Parcul Marghiloman. Suprafaţa desfăsurată a celor trei clădiri va fi de peste 850 mp. Spaţiul din jurul clădirilor se va amenaja cu dale de piatră, alei pietruite sau de pământ şi spaţiu gazonat, racordându-se la amenajările deja existente ale parcului şi scuarului vilei Albatros", se arată în proiect.

    Finanţarea obiectivelor de in­vestiţii se va face din fondurile bugetului local.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional