Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

EDUARD UZUNOV, REGATTA: "Teama de inflaţie generează plasamente imobiliare"

Piaţa Imobiliară /

"Acum suntem în pragul celui de-al doilea lockdown, iar acest lucru îngrozeşte lumea, că va trebui să stea iar în apartamente. Noi venim cu variante de oferte de vile şi atunci lockdown va fi mai uşor".

"Acum suntem în pragul celui de-al doilea lockdown, iar acest lucru îngrozeşte lumea, că va trebui să stea iar în apartamente. Noi venim cu variante de oferte de vile şi atunci lockdown va fi mai uşor".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Imobilele, alături de aur, reprezintă o investiţie sigură pe timp de criză, aşa cum ne-a declarat Eduard Uzunov, preşedintele şi fondatorul companiei de imobiliare Regatta.

    Domnia sa consideră că teama de inflaţie generează plasamente imobiliare, iar o investiţie într-o construcţie de bună calitate în această perioadă îşi poate dubla valoarea câţiva ani.

    Totodată, Eduard Uzunov a atras atenţia asupra riscurilor din sectorul spaţiilor de birouri, care a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus care a mutat activitatea din birouri în online. Fondatorul Regatta consideră că este nevoie de un plan de reconversie a spaţiilor de birou pentru că altfel acestea riscă să rămână goale pe termen mediu şi lung.

    Domnia sa ne-a vorbit într-un interviu şi despre ce a însemnat pentru piaţa imobiliară programul "Noua Casă, despre cum s-au schimbat preferinţele cumpărătorilor în actualul context, dar şi despre proprietăţile unice din piaţă care atrag atenţia investitorilor.

    "Trebuie să ne gândim serios la reconversia spaţiilor de birouri în spitale, în locuinţe, în orice, pentru a începe să producă, altfel vor fi spaţii goale pe termen mediu şi lung"

    Reporter: Ce impact a avut pandemia de coronavirus asupra pieţei imobiliare?

    Eduard Uzunov: Imediat după data de 15 martie s-a oprit totul, dar ulterior pe sectorul nostrum a revenit mai abitir. Acest lucru se datorează faptului că lumea este interesată să plaseze nişte bani, mai ales pe piaţa de lux, pentru că teama de inflaţie generează plasamente imobiliare. Imobiliarul, alături de aur, este cea mai bună formă de a scăpa de inflaţie. După cum s-a observant, s-au tipărit foarte mulţi bani pentru ajutorarea companiilor. Această tipărire poate genera în imediata perioadă următoare inflaţie. Cel puţin pe piaţa pe care Regatta activează, res­pectiv zona de lux, avem vânzări în mod incontestabil. Să ne punem în pielea unei persoane care are 3 - 5 - 10 milioane în bancă. Ce poate face? Dacă îi ţine în bancă se devalorizează, dobânzile sunt extrem de mici, poate chiar pe minus şi atunci plasamentul în imobiliar este o variantă extraordinară. Acesta poate genera randamente bune sau mai mici, dar sigure pentru că, după cum ştim, cel mai important lucru în imobiliar înseamnă locaţie. Cineva care este sfătuit bine scapă de orice du­rere de cap adusă de pandemie.

    Reporter: Tot mai multe companii au descoperit beneficiile telemuncii. În ce măsură va fi afectat segementul de spaţii de birouri şi ce perspective de revenire aveţi pentru aceasta?

    Eduard Uzunov: Dacă înainte o clădire de birouri era ocupată 100%, acum este 20%, ceea ce, pe termen scurt şi mediu, este o afectare teribilă. Piaţa de birouri este într-adevăr cel mai afectat segment din domeniul imobiliar. Noi lucrăm, mai mutăm companii sau negociem cu proprietarii sau renegociem chirii, facem tot felul de acţiuni, dar cred că în curând trebuie să ne gândim serios la reconversia acestor spaţii de birouri în spitale, în locuinţe, în orice, pentru a începe să producă pentru că vor fi spaţii goale pe termen mediu şi lung. Se schimbă comportamentul. Eu nu prea cred în telemuncă, dar în acelaşi timp mă feresc de spaţiile înghesuite. Telemunca a devenit, însă, deja o obişninţă şi este, cred, o variant care va dura. Pandemia sigur se va finaliza poate odată cu apariţia vaccinului, dar comportamentul oamenilor este ireversibil modificat. Faptul că nu o să ne mai îm­brăţişăm, nu o să mai dăm mâna cu acelaşi drag cu prietenii cu care ne întânim şi distanţarea aceasta social, toate vor genera alte tipuri de comportament. Purtatrea măştii va deveni o obişnuinţă.

    Reporter: Cum s-au schimbat preferinţele cumpărătorilor în ceea ce priveşte sectorul rezidenţial?

    Eduard Uzunov: În timpul lock­down-ului mă sunau toţi prietenii şi îmi cereau case la Snagov sau la curte să se mute pentru că nu mai puteau să stea în bloc. În plus, exis­ta teama de interacţiune cu vecinii, de a pune mâna pe butoane, teama de a intra în lift. La început eram toţi foarte temători, ulterior am luat-o mai lejer şi iată că acum s-a ajuns la peste 10.000 de cazuri de infectări pe zi. Acum suntem în pragul celui de-al doilea lock­down, iar acest lucru îngrozeşte lumea, că va trebui să stea iar în apartamente. Noi venim cu variante de oferte de vile şi atunci lockdown va fi mai uşor.

    Reporter: Investiţiile în imobiliare sunt considerate sigure în perioadele de criză. Există tranzacţii în piaţă doar din această persectivă?

    Eduard Uzunov: Marea majoritate a celor care cumpără pe piaţa de lux, cumpăra nu neapărat să se mute, ci să plaseze nişte bani. Investitorii nu ştiu exact ce se va întâmpla cu respectivul imobil, fie că se vor muta ei, că vor închiria, important este să facă plasamentul acum pentru că nu se ştie ce va urma. Sunt convins, în schimb, că plasând acum un milion de euro pe un produs de calitate extraordinară cum sunt apartamentele pe care le propun în proiectul din Parcul Verdi sau anumite pent­house-uri la One Developments, produse cu unicitate, apartamentele de pe Kiseleff care sunt doar 5 la vânzare, în următorii un an-doi, va valora dublu cel puţin. Produsele noastre reprezintă un plasament sigur şi avantajos mai ales că ne ocupăm şi de închirierea imediată sau plasarea imediată achiziţiei.

    Reporter: Aţi amintit de imobile cu unicitate. Au revenit casele vechi în atenţia investitorilor în ultimul timp? Sunt acestea mai căutate?

    Eduard Uzunov: Într-adevăr, lumea s-a deşteptat şi a început să vadă cât de oportun este să cumpere şi ce valori reprezintă casele vechi, prin prisma artei şi unicităţii ,astfel că au început să-şi îndrepte atenţia către acesteam, numai că mai sunt foarte puţine pe piaţă. În prezent, avem la vânzare un astfel de imobil unic. Este vorba de Conacul Reginei Maria din 1 Decembrie, conac construit de Paul Paul Gottereau şi care a intrat în posesia Principesei Maria, care ulterior a devenit Regina Maria. Sunt, desigur, şi alte proprietăţi şi îmi place să mă interesez tot timpul serios când am nişte case speciale sau apartamente în imobile deosebite, ca să le cunosc valoarea.

    Reporter: Şi-a pus actuala pandemie amprenta şi asupra preţurilor din piaţa imobiliară?

    Eduard Uzunov: Eu nu am putut să cred că startul l-au dat băncile. Când am revenit din lock­down am sunat anumite bănci care aveau portofolii de vânzare la noi şi crescuseră deja preţurile cu 10-15%. Ulterior, şi interesul tot mai mare în sectorul imobiliar pentru plasarea banilor a dus la o creştere a preţurilor. Culmea, eu mă aşteptam să se blocheze totul şi preţurile să scadă. Într-adevăr, vorbim totuşi de piaţa de investiţii şi vorbim de nivelul cel mai înalt al pieţei imobiliare.

    Reporter: Cum a fost primit de piaţa imobiliară programul guvernamental Noua Casă?

    Eduard Uzunov: Încă nu sunt chiar toate normele şi nu se ştie totul. Este puţin o nebuloasă. În schimb, suma este limitată, şi este excepţional fapul că TVA-ul este 5% până la valoarea de 130.000 de euro. Pe lângă faptul că este un program electoral, Noua Casă este un program salutabil, este un lucru nemaipomenit pentru piaţa imobiliară. Consider că în piaţa imobiliară TVA-ul ar trebui să scadă la 5% şi până la suma de 5 milioane de euro, dar este un început. Sper ca în viitor guvernanţii să se aplece mai mult asupra pieţei imobiliare, să înţeleagă că este un sector foarte important şi un motor al economiei, generând locuri de muncă şi având industrii conexe pe care le ajută. Piaţa imobiliară eormeză, practic, un lanţ benefic pentru economia orcărei ţări.

    Reporter: Ce aşteptări financiare aveţi pentru anul în curs?

    Eduard Uzunov: Iniţial am crezut că vom scădea obiectivul cifrei de afaceri pe care ni l-am propus la început de 2020, dar mai sunt două luni din anul acesta şi pare că vom păstra sau chiar vom creşte. Obiectivul era pe la 1 - 1,5 milioane de euro.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional