Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Emanuel Poştoacă, NORDIS:"Tranzacţiile cele mai numeroase cu locuinţe de lux vor fi în Herăstrău, Băneasa şi Dorobanţi"

Piaţa Imobiliară /

"Tranzacţiile cele mai numeroase cu locuinţe de lux vor fi în Herăstrău, Băneasa şi Dorobanţi"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Volumul tranzacţiilor rezidenţiale de lux este pe un trend pozitiv, cu o creştere moderată a cererii, iar cartierele care vor înregistra cele mai multe tranzacţii de acest fel sunt Herăstrău - Şoseaua Nordului, Băneasa, dar şi Floreasca - Dorobanţi, consideră Emanuel Poştoacă, directorul general al grupului de firme imobiliare Nordis.

    Domnia sa ne-a declarat, într-un interviu, că trendul este crescător în toată piaţa rezidenţială, dar că "sunt câteva aspecte care mai temperează optimismul, respectiv Legea dării în plată şi cum vor reacţiona băncile la aplicarea acesteia, dar şi faptul că suntem într-un an electoral".

    Potrivit sursei citate, chiar dacă există dorinţa şi nevoia de cumpărare, va veni o perioadă de adaptare pentru bănci, cu o majorare a avansului solicitat pentru un credit ipotecar, care se va reflecta într-o reducere a numărului creditelor ipotecare.

    Reporter: Ce aşteptări aveţi în ceea ce priveşte vânzarea locuinţelor pe care le promovaţi în zonele Herăstrău-Şoseaua Nordului, Kiseleff-Aviatorilor, respectiv zonele Băneasa şi Pipera?

    Emanuel Poştoacă: Interesul pentru zona de nord a Bucureştiului, în ceea ce priveşte achiziţia unei proprietăţi, a fost mai mare în primul trimestru din 2016 decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Până la sfârşitul anului ne aşteptăm la o creştere moderată a cererii.

    Reporter: Cum au evoluat vânzările Nordis, în primele trei luni faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut?

    Emanuel Poştoacă: Vânzările noastre au crescut cu circa 15% în primul trimestru din 2016 faţă de perioada similară din 2015.

    Reporter: Care sunt cele mai căutate locuinţe din portofoliul Nordis, în acest moment, în ceea ce priveşte ofertele de vânzare? Dar în ceea ce priveşte ofertele de închiriere?

    Emanuel Poştoacă: În primul trimestru din 2016, cererea cea mai mare pentru vânzare a fost pentru apartamentele de trei camere, iar bugetele medii pentru acest tip de locuinţe s-au situat în intervalul 200.000-230.000 euro. Pentru închiriere, cererea cea mai mare a fost pentru apartamente cu 3 şi 4 camere, bugetele fiind de 1.100-1.500 euro.

    Reporter: Cum vedeţi evoluţia volumului de tranzacţii rezidenţiale de lux în acest an? Ce proiecte rezidenţiale de lux vor fi demarate în 2016?

    Emanuel Poştoacă: Evoluţia este una pozitivă, creşterea cererii fiind moderată, dar relativ constantă. Sunt anunţate câteva proiecte rezidenţiale de lux, în zona Herăstrău, Aviatorilor, Băneasa sau Pipera. Cartierele care vor înregistra cele mai multe tranzacţii cu locuinţe de lux sunt Herăstrău - Şoseaua Nordului, Băneasa, dar şi Floreasca - Dorobanţi.

    Reporter: Care sunt aşteptările dumneavoastră în legătură cu evoluţia pieţei rezidenţiale în 2016?

    Emanuel Poştoacă: Trendul este crescător în toată piaţa rezidenţială, dar sunt câteva aspecte care mai temperează optimismul, respectiv Legea dării în plată şi cum vor reacţiona băncile la aplicarea acesteia, dar şi faptul că suntem într-un an electoral.

    Reporter: Ce impact credeţi că va avea Legea dării în plată asupra pieţei imobiliare?

    Emanuel Poştoacă: Principalul impact negativ se referă la restricţia accesului la creditare a potenţialilor cumpărători. Astfel, chiar dacă există dorinţa şi nevoia de cumpărare, va veni o perioadă de adaptare pentru bănci, cu o majorare a avansului solicitat pentru un credit ipotecar, care se va reflecta într-o reducere a numărului creditelor ipotecare. Având în vedere ultimele amendamente aduse aceste legi, respectiv plafonul maxim şi scoaterea programului Prima Casă din incidenţă, credem că efectele negative sunt mai uşor de absorbit de piaţa imobiliară, mai ales că acum există optimism şi trend crescător.

    Reporter: Care consideraţi că sunt factorii care impulsionează cererea de locuinţe şi care atrag investiţii noi în domeniu?

    Emanuel Poştoacă: În ceea ce priveşte cererea, economia României, în general, prezintă semne pozitive, consumul este pe creştere, fapt ce impulsionează cererea de locuinţe, iar în ceea ce priveşte oferta, investiţiile noi în domeniu sunt determinate de nivelul scăzut al dobânzilor bancare şi al existenţei de lichiditate în piaţă, dar şi a randamentelor bune din piaţa imobiliară.

    Reporter: Cum credeţi că vor evolua preţurile locuinţelor noi în acest an?

    Emanuel Poştoacă: Tendinţa naturală ar fi de uşoară creştere, urmând trendul ascendent din 2015. Trebuie însă avută în vedere Legea dării în plată. Impactul direct al Legii DIP asupra segmentului rezidenţial premium va fi semnificativ mai redus decât în cazul imobilelor mass market, deoarece peste 75% dintre clienţii care achiziţionează proprietăţi de lux o fac cu surse proprii şi nu apelează la credit bancar. Totuşi, impactul indirect, legat de afectarea sectorului imobiliar şi al construcţiilor per ansamblu, va fi resimţit şi pe segmentul proprietăţilor premium. Pe de altă parte, unii dintre clienţii care doresc apartamente sau vile de lux realizează un upgrade de la proprietăţi de valori mai mici, pe care le lichidează în vederea realizării noilor achiziţii. Legea dării în plată va îngreuna pentru aceşti clienţi atât procesul de vânzare a vechii locuinţe, prin restrângerea accesului la creditare a potenţialilor cumpărători, cât şi achiziţia noii proprietăţi din gama premium.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional