Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

FOCŞANIMajoritatea vilelor noi sunt concentrate în nordul oraşului

F.A. Piaţa Imobiliară /

Preţuri cuprinse între 1.100-1.300 de euro/mp pentru apartamentele noi

Tendinţa actuală a Focşaniului este de dezvoltare spre partea de nord, unde autorităţile au dispus efectuarea de lucrări de extindere a infrastructurii. Case noi au mai au fost construite în zonele Petreşti, Jorăşti, Vânători, Mara şi în zona dinspre Garoafele, sau Solar, aşa cum o numesc localnicii, ne-a declarat Costică Stelescu, reprezentantul agenţiei "Newland". Vile noi au fost ridicate şi în sudul oraşului, în zona Laminoru, ne-a spus Vasile Bucă, directorul agenţiei "Velas" Focşani.

Majoritatea proprietarilor de vile sunt persoane fizice. Au existat tentative de demarare a unor proiecte rezidenţiale mai mari, însă investitorii le-au amânat de frica unui posibil eşec. Ei se tem să promoveze investiţiile în contextul înăspririi condiţiilor de creditare şi a crizei financiare internaţionale.

Cumpărătorii se aşteaptă la o scădere a preţurilor la vile, după modelul american, dar acest lucru nu este posibil în condiţiile în care atât mâna de lucru, cât şi materialele de construcţii continuă să se scumpească, sunt de părere agenţii intervievaţi.

Agenţii imobiliari focşăneni ne-au mai spus că autorităţile au început lucrările de infrastructură în zonele învecinate ale oraşului. O dezvoltare mai accentuată se constată spre zona Mândreşti, unde sunt terenurile apropiate de autostrada care va lega Bucureşti de Suceava.

Focşaniul nu mai are terenuri viabilizate pe care se poate construi

Preţurile terenurilor din zonele centrale ale oraşului au ajuns, în luna septembrie, la 250 - 350 de euro/mp.

În nord, terenurile se vindeau, în perioada menţionată, cu 60 - 70 de euro/mp, susţine reprezentantul agenţiei "Newland". Dar preţurile terenurilor din nord pot ajunge şi până la 100 - 200 de euro/mp, ne-a spus Vasile Bucă.

În zona Laminoru, loturile se vindeau cu aproximativ 20-50 de euro/mp.

În 2008, faţă de 2007, preţurile pentru terenurile din împrejurimile oraşului au crescut cu 15 - 25%. Agenţii imobiliari se aşteaptă ca preţurile loturilor scoase la vânzare să crească în continuare, în special în zonele Petreşti - Vânători şi zona Şoselei de Centură, pentru că oraşul este înghesuit şi terenurile libere de construcţii nu sunt numeroase, ne-a mai precizat Vasile Bucă.

Cele mai multe tranzacţii cu terenuri au fost efectuate, în acest an, în zonele Laminoru şi în zona Petreşti - Vânători, unde preţurile variază între 50 şi 100 de euro/mp.

Atât pentru apartamente, cât şi pentru vile, preţul de vânzare era, la finele lunii septembrie, de 1.100 de euro/mp pentru locuinţele cu finisaj mediu, respectiv 1.300 de euro/mp pentru casele de lux.

Preţuri cuprinse între 1.100 - 1.300 de euro/mp pentru apartamentele noi

În Focşani, dezvoltatorii s-au implicat doar în construcţia de blocuri noi. Pe piaţa imobiliară focşăneană s-a remarcat societatea "Roşca", ce a dezvoltat un complex de imobile de 165 de locuinţe, în curs de finalizare la sfârşitul lunii septembrie, ne-a declarat Costică Stelescu. Apartamentele vor fi predate la cheie în intervalul octombrie - noiembrie al acestui an.

Un alt dezvoltator este omul de afaceri Florin Păltiniş, care a vândut 106 locuinţe într-un ansamblu nou.

Imobile cu apartamente noi au fost construite în zona Autogării şi pe strada Mărăşti, în nordul Focşaniului. Florin Păltiniş mai avea, la sfârşitul lunii septembrie, în curs de finalizare, complexul rezidenţial "Poieniţa", cu apartamente de lux, cu spaţii comerciale şi spaţii de birouri, ne-a declarat reprezentantul "Velas".

În blocurile noi, preţul de vânzare era de 1.100 de euro/mp la sfârşitul lunii septembrie. Excepţie face "Poieniţa", unde dotările superioare şi localizarea în zona centrală au ridicat preţul la 1.300 euro/mp. Locuinţele din "Poieniţa" au fost vândute în proporţie de 20% încă din faza "la roşu". Garsonierele şi apartamentele cu două camere s-au epuizat cel mai repede.

Vânzările de apartamente vechi merg prost

În acest an, ritmul de tranzacţionare a apartamentelor vechi a fost mult mai mic faţă de cel al apartamentelor noi, deşi preţurile sunt mai mici cu până la 10%. Apartamentele construite în anii "70 sunt căutate din ce în ce mai puţin, apreciază Costică Stelescu. Cel mai bine s-au vândut apartamentele vechi din zona centrală Piaţa Moldovei, datorită faptului că se află în imobile realizate după 1985.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi era cuprins, la finele lunii septembrie, între 900 şi 1.100 de euro/mp, în funcţie de zonă, etaj şi confort. Mai ieftine sunt apartamentele din zona Gării, vechi de 50 de ani, unde preţul unei locuinţe cu două camere poate să coboare până la 35.000 de euro, susţine Vasile Bucă.

Pentru locuinţele din zona Autogară - Longinescu, construite în anii "89-"91, cumpărătorii trebuie să plătească pentru o locuinţă cu două camere confort I între 50.000 - 55.000 de euro. Un apartament cu trei camere din aceeaşi zonă costă 65.000 - 72.000 de euro, iar unul de patru camere ajungea la 75.000 - 90.000 de euro.

Vânzările de apartamente vechi vor fi în continuă scădere. Cea mai bună perioadă pentru vânzarea apartamentelor din Focşani, fie ele vechi sau noi, este vara, datorită infuziei de capital adusă de românii care muncesc în străinătate, ne-a explicat reprezentantul agenţiei "Newland".

Vasile Bucă ne-a declarat: "Dupa luna iulie, preţurile s-au aflat în scădere, pentru că oferta a fost mare, iar cererea mică. Dacă în anii precedenţi apartamentele se scumpeau, în fiecare an, cu 10 - 15%, acum cine vrea să vândă trebuie să scadă din preţ. Valoarea apartamentelor, în acest an, se situează la nivelul din august 2007".

Zonele comerciale ale oraşului sunt bulevardul Unirii, bulevardul Independenţei şi bulevardul Republicii. Spaţiile comerciale stradale se închiriau, în septembrie, cu circa 40 de euro/mp/lună în zonele ultracentrale şi cu aproximativ 30 de euro/mp/lună în zonele centrale, susţine Costică Stelescu, reprezentantul agenţiei "Newland".

În luna septembrie, au fost inaugurate magazinele Carrefour, Bricostore şi Kaufland, iar în primăvară se va deschide un nou mall.

Zona industrială a oraşului era concentrată în platforma sudică. În prezent, cea mai mare parte a industriei din aceast zonă a eşuat. Au rămas, în schimb, spaţiile ce pot fi închiriate pentru depozitare la un preţ de 5-20 euro/mp/lună.

Clădire cu birouri premium în primăvara lui 2009

În prezent, în Focşani, se găsesc patru clădiri de birouri cu aproximativ 20 de spaţii ce pot fi închiriate cu 15 euro/mp/lună. Fiecare imobil dispune de aproximativ 1.500 mp fiecare, ne-a relatat reprezentantul agenţiei "Newland". Încă nu există o clădire de birouri premium în oraş. Această iniţiativă a fost luată, în acest an, de un investitor, care va finaliza proiectul anul viitor.

Spaţiile pentru birouri se închiriau, la sfârşitul lunii septembrie, pentru suma de 10 - 40 de euro/mp/lună, ne-au declarat reprezentanţii agenţiei "Velas". În Focşani, se construiesc puţine spaţii pentru birouri întrucât majoritatea societăţilor preferă să-şi cumpere apartamente pe care să le transforme apoi în birouri, ne-a declarat Vasile Bucă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional