Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Hoteluri Investiţiile în hoteluri noi s-au cifrat, anul trecut, la circa 150 milioane de euro

F.A. Piaţa Imobiliară /

Interior Golden Tulip, reţea hotelieră Louvre

Interior Golden Tulip, reţea hotelieră Louvre

Anul acesta vor fi demarate puţine proiecte noi

Piaţa investiţiilor în hoteluri noi s-a cifrat, anul trecut, la 70 - 80 milioane de euro la nivelul Capitalei, rezultând aproximativ 800 de camere noi. Mircea Drăghici, MBA Project Manager în cadrul departamentului Hoteluri al companiei imobiliare "CB Richard Ellis" (CBRE), ne-a declarat că, în restul ţării, au fost realizate, anul trecut, 700 camere noi în hoteluri, în urma unor investiţii de 60-70 milioane de euro.

Criza a afectat, începând din 2009, piaţa hotelurilor prin micşorarea gradului de ocupare, dar şi prin amânarea multor investiţii. Domnul Drăghici ne-a spus că, din proiectele mari de unităţi de cazare cu peste 120 camere fiecare, sunt 7-8 investiţii în hoteluri noi, în oraşe ca Timişoara, Cluj sau Bucureşti care au fost blocate din lipsă de finanţare. Anul trecut localităţile preferate de investitori pentru realizarea de noi hoteluri au fost Bucuresti, Cluj, Sibiu şi alte câteva mari oraşe.

Reprezentantul CBRE apreciază: "În acest an, vor continua unele proiecte începute în ultimii doi ani, iar cele noi vor fi puţine. Tendinţa va fi către hotelurile de 2-3 stele, cu 80-120 camere, care necesită bugete de dezvoltare mai mici, cu şanse reale de finanţare."

Potrivit lui Mircea Drăghici, cele mai mari investiţii de pe piaţa hotelieră în curs de execuţie sunt proiectul de la Oradea - Doubletree by Hilton de 15 milioane de euro, dar şi proiectele din Bucureşti - Europa Royale de 9-10 milioane euro, Ramada Encore de 9-10 milioane euro, Carol I de 7- 8 milioane euro.

Un alt proiect important este în Braşov - Hampton by Hilton de 4-5 milioane de euro, dar şi Ramada Piteşti şi Ramada Oradea.

Pentru Bucureşti, în primele patru luni ale acestui an, gradul de ocupare mediu pentru piaţa de 3-5 stele a fost situat în intervalul 50-55%, ne-a mai spus domnul Drăghici.

Investiţii anunţate

Anul 2010 a debutat cu redeschiderea "Grand Hotel Continental" din centrul Capitalei, după o investiţie de 8,5 milioane euro. Lucrările au durat patru ani, timp în care hotelul a fost restaurat, modernizat şi reclasificat, trecând de la 4 la 5 stele. Unitatea se adresează în proporţie de 75-80% turiştilor de afaceri (segmentul corporate).

Conducerea "Continental Hotels", lanţ din care face partea "Grand Hotel Continental", a declarat, cu ocazia redeschiderii acestei unităţi, că pe fondul crizei economice, a întrerupt lucrările la hotelurile din Timişoara şi Sibiu.

În primăvară, oficialii lanţului hotelier "Louvre" au anunţat că vor să des­chidă 22 de hoteluri în ţara noastră, în următorii 3-4 ani, astfel încât să ajungă la 30 de proprietăţi, împreună cu unităţile "Golden Tulip". Hotelurile vor fi de tip "budget & economy", de două şi trei stele, unităţi de care ţara noastră duce lipsă.

Lanţul francez "Louvre" vrea să deschidă, anul viitor, în parteneriat cu "Golden Tulip", trei hoteluri de două şi trei stele în Târgu Mureş, Arad şi Iaşi, iar investiţia totală ar putea ajunge la 15 milioane de euro. Planurile grupului în România vizează construirea de unităţi şi în Bucureşti, însă nu mai devreme de 2012.

În prezent, "Golden Tulip" are şapte hoteluri afiliate deschise în România - trei în Bucureşti, două unităţi la Cluj-Napoca şi câte o proprietate la Sibiu şi Mamaia.

În urma unei investiţii de şase milioane de euro, Hotelul City Plaza din Cluj, şi-a dublat capacitatea prin construirea unui nou corp de clădire. Acesta are 44 de camere, un centru de conferinţe multifuncţional cu 250 de locuri, şi este clasificat la cinci stele. "Transilvania Development", firma care deţine hotelul, a anunţat că noua aripă a hotelului are şi trei restaurante, dintre care unul asiatic, şi o nouă zonă de relaxare, cu spa şi piscină.

Şi conducerea "Romstrade" a anunţat, tot în această primăvară, că va investi patru milioane de euro pentru construcţia unui hotel în localitatea Adunaţii Copăceni. Decizia a avut legătură, pe de-o parte, cu viitorul aeroport, cât şi cu faptul că, acolo, este o zonă de tranzit. La sud de Bucureşti nu sunt hoteluri, sus­ţine conducerea "Romstrade". Hotelul va fi finalizat până la sfârşitul verii, va avea patru stele, o capacitate de 60 de locuri şi va include şi un restaurant. Lucrările de construcţie au fost lansate în iulie 2009.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional