Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

HUNEDOARATranzacţiile cu apartamente vechi au scăzut cu o treime

F.A. Piaţa Imobiliară /

Tranzacţiile cu apartamente vechi au scăzut cu o treime

Preţuri mai mici decât în Deva

Oraşul Hunedoara se confruntă cu o lipsă acută de locuinţe noi, ceea ce face ca preţurile apartamentelor vechi să se menţină la valori destul de ridicate. Gheorghe Şerban, reprezentantul agenţiei imobiliare "Terra Mia" Hunedoa-ra, susţine că, după 1990, s-au construit doar două blocuri noi. Pe piaţa imobiliară locală, există o cerere foarte mare de locuinţe, dar nu şi o ofertă pe măsură. Din acest motiv, volumul tranzacţiilor imobiliare din prima jumătate a anului a scăzut cu 20-30 % comparativ cu anul trecut. Întrucât majoritatea celor care achiziţionează o locuinţă apelează la credite imobiliare, iar condiţiile de acordare a creditelor s-au înăsprit, puterea de cumpărare s-a diminuat considerabil faţă de anul trecut, ne-a explicat domnul Şerban.

Chiar şi comportamentul cumpărătorilor s-a schimbat. Dacă anul trecut aceştia se mulţumeau să vadă două - trei locaţii şi se hotărau repede, acum cei care cumpără vor să vadă mult mai multe locaţii şi nu toţi sunt eligibili pentru contractarea unui credit ipotecar. Specialiştii imobiliari hunedoreni estimează că preţurile vor scădea în cazul construcţiilor vechi, pentru că se aşteaptă, totuşi, noi investiţii în locuinţe.

Preţuri mai mici decât în Deva

Preţurile din oraşul Hunedoara sunt mult mai mici comparativ cu Deva, sus-ţine Gheorghe Şerban. Dacă un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 50 mp costa, în Deva, la finele lunii august, circa 130.000 de lei, în Hunedoara o astfel de locuinţă ajunge la 95 - 98.000 de lei.

Potrivit reprezentanţilor agenţiei imobiliare "Multi Concept", în Hunedoara, cel mai bine se tranzacţionează garsonierele şi apartamentele cu două camere, dar şi cele cu trei camere. În funcţie de etaj, o garsonieră costa, în perioada menţionată, între 55.000 de lei (fără îmbunătăţiri) şi 60 - 70.000 de lei (dacă are îmbunătăţiri şi este situată într-o zonă bună), dar ajungea şi la 85 -90.000 de lei.

Un apartament cu două camere situat într-o zonă periferică, precum Micro 6, avea un preţ de minim 40.000 de lei. În zonele Micro 2, 3 şi 4, un apartament cu două camere semi-decomandat costa între 80.000 şi 95.000 de lei. Preţul unui apartament cu două camere decomandat, situat într-o zonă centrală, ajungea, la finele lunii august, chiar şi la 135.000 de lei.

Preţurile unui apartament cu trei camere porneau de la 50 - 70.000 de lei într-o zonă periferică a Hunedoarei, şi ajungeau la 200.000 de lei în zone centrale. Un apartament cu patru camere, în funcţie de zonă, costa între 100.000 şi 220.000 de lei.

Cele mai căutate zone pentru achiziţia de apartamente sunt Teatrului şi Ion Creangă, dar şi cele din apropierea Kauf-land, Cora, Libertăţii sau Hotel Rusca.

Locuinţele de la periferie s-au mai ieftinit

Dacă garsonierele şi apartamentele din zonele periferice s-au mai ieftinit comparativ cu anul trecut, cele din centru îşi menţin preţurile foarte ridicate, în ciuda blocajului înregistrat pe piaţa imobiliară locală în vara acestui an.

Reprezentanţii agenţiei imobiliare "Terra Mia" susţin că majoritatea celor care cumpără locuinţe sunt localnici care fac credite ipotecare, dar mai sunt şi cumpărători care dispun de banii necesari achiziţionării unui apartament din fonduri proprii, în special cei care lucrează în străinătate. Preţurile mai mici de pe piaţa imobiliară din Hunedoara îi determină pe unii deveni să-şi vândă apartamentele din Deva şi să-şi cumpere altele în Hunedoara.

Cerere mare pentru imobilele de închiriat

Agenţii imobiliari din Hunedoara susţin că nu fac faţă cererii mari pentru închirierea de apartamente. Fie că este vorba despre persoane fizice, fie că este vorba despre diverse firme care închiriază garsoniere şi apartamente pentru angajaţi, cererea din sectorul chiriilor a crescut considerabil.

O garsonieră situată într-o zonă periferică putea fi închiriată, la finele lunii august, cu 50 - 60 de euro/lună iar una situată într-o zonă centrală, mobilată şi utilată - cu 100 - 120 euro/lună. În func-ţie de zonă, un apartament cu două camere costa 150 - 200 de euro/lună, iar unul cu trei camere - între 180 şi 250 de euro/lună sau chiar 300 de euro/lună dacă dispune de dotări ultramoderne. Chiria unei case varia între 300 şi 500 de euro/lună.

Chirii mari pentru spaţii comerciale

Cele mai multe spaţii comerciale din Hunedoara sunt închiriate. Prea puţine sunt scoase la vânzare. Chiria depinde foarte mult de zonă. Florin Răduţ, reprezentantul agenţiei "ProStars Triumf", ne-a declarat că preţurile de închiriere a spaţiilor comerciale sunt foarte mari comparativ cu alte ţări. Dacă în Germania chiria unui spaţiu comercial de 180 mp amplasat într-o zonă centrală este de 1.000 - 1.200 de euro/lună, în Hunedoara chiria unui spaţiu de aceleaşi dimensiuni, situat într-o zonă centrală a oraşului, poate ajunge şi la 4000 de euro, ne-a precizat sursa citată.

Ofertă variată de terenuri în vecinătatea oraşului Hunedoara

Cei ce doresc să achiziţioneze terenuri în oraşul Hunedoara nu prea au de unde alege. În schimb, pentru cei ce doresc să cumpere teren în afara oraşului, oferta este bogată. La Pestişu Mic, un metru pătrat de teren putea fi cumpărat, la finele lunii august, cu 10 până la 50 de euro în funcţie de zonă şi acces. În Cristur, preţul varia între 15 euro/mp şi 50 - 60 de euro/mp. În Valea Borşului, zonă de agrement, preţurile variau între 7 şi 15 euro/mp de teren, dar în zona lacului Cinciş, unde se construiesc foarte multe vile, terenurile aveau, în perioada menţionată, preţuri cuprinse între 10 şi 50 de euro/mp.

Preţurile terenurilor vor continua să crească

Reprezentanţii agenţiei imobiliare "Terra Mia" preconizează o creştere a preţurilor proprietăţilor din Hunedoara în perioada următoare. La finele lunii august, preţurile de pe piaţa imobiliară din Hunedoara erau sub nivelul celor din Deva, dar şi sub nivelul celor din Haţeg, Orăştie sau Simeria.

Agenţii imobiliari locali se aşteaptă ca promisiunea electorală a Partidului Naţional Liberal de a realiza o zonă metropolitană Deva - Simeria - Hunedoara să prindă contur în curând, mai ales că atât primarii din cele trei oraşe şi preşedintele Consiliului Judeţean fac parte din partidul amintit. Prin această unire administrativă, autorităţile urmăresc atât o dezvoltare a zonei, cât şi accesarea unor fonduri europene ce vor fi folosite pentru ecologizarea Combinatului Siderurgic Hunedoara.

În acest sens, potrivit agenţilor imobiliari locali, Consiliul Judeţean Hunedoara a lărgit deja autostrada ce leagă Deva de Hunedoara de la două la patru benzi şi i-a asigurat şi un sistem de iluminare stradală chiar până la intrarea în Hunedoara, pe o porţiune de 16 km. Preţurile terenurilor au început deja să crească, potrivit agenţilor imobiliari, mai ales în zona Sântuhalm, unde este proiectat centrul viitoarei Zone Metropolitane.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional