Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Închirierea apartamentelorChiriile din Capitală ajung din urmă rata la bancă

F.A. Piaţa Imobiliară /

Chiriile din Capitală ajung din urmă rata la bancă

Rata de recuperare din chirii a investiţiilor făcute în apartamente va scădea considerabil în perioada următoare

Chiriile din Capitală au ajuns cât o rată pentru creditul imobiliar necesar achiziţionării unui apartament în blocurile vechi. Din acest motiv, mulţi chiriaşi s-au transformat în proprietari, în special în cursul anului trecut, când euro scăzuse dramatic în raport cu moneda naţională şi când Banca Naţională a relaxat politica de creditare. Între timp, euro s-a apreciat puternic în raport cu leul, iar creditele ipotecare s-au scumpit semnificativ.

Agenţii imobiliari bucureşteni au semnalat nivelul foarte ridicat al chiriilor de la finele lunii martie, solicitate pentru apartamentele vechi. Ei spun că foarte mulţi chiriaşi nu îşi mai permit să plătească sumele cerute de proprietari şi că tranzacţiile se încheie greu în anumite zone. Chiriile sunt prea mari în comparaţie cu veniturile potenţialilor clienţi. În medie, preţul unei camere a ajuns la minim 200 de euro/lună.

Ion Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), ne-a declarat: "Deşi nu pare, iar achiziţia şi închirierea de apartamente în Capitală este un tip de afacere extrem de populară, piaţa de chirii este foarte mică. Având în vedere procentul covârşitor de proprietari, de circa 92%, teoretic numai 8% din fondul locativ este disponibil pentru închiriere. Pieţele mici, cum este cea a chiriilor, se destabilizează repede. De unde şi unele preţuri aberante şi fluctuaţiile vară - toamnă".

Principalii clienţi sunt studenţii, dar şi tinerii care şi-au găsit loc de muncă în Capitală. În general, aceştia stau mai mulţi într-un apartament pentru a împărţi preţul chiriei. Din acest motiv, chiriile mai scad înspre vară, când scade şi interesul pentru această piaţă, şi cresc puternic în toamnă, când începe anul universitar. Peste aceste evenimente s-a suprapus şi creşterea preţurilor de vânzare a apartamentelor vechi. Proprietarii care închiriază au urcat, în mod corespunzător, chiriile.

În opinia domnului Zilişteanu, puţini tineri sau familii tinere au reuşit, în ultima vreme, să se transforme din chiriaşi în proprietari, chiar dacă politica de creditare a fost flexibilă. Acum preţurile apartamentelor sunt foarte mari, creditarea s-a scumpit, iar salariile nu au crescut cu un procent semnificativ. Astfel că tinerii sunt condamnaţi să plătească, în continuare, chirii piperate, întrucât nu se califică la contractarea unui credit ipotecar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ARAI, investiţia în apartamente vechi se recuperează în circa 8-12 ani prin închiriere. În Occident, un plasament similar se recuperează în 15-25 de ani. Din cauza preţurilor prea mari la achiziţie şi din cauza faptului că proprietarii nu pot cere chirii mult peste puterea de cumpărare a beneficiarilor, rata de recuperare a acestor investiţii va scădea considerabil în perioada următoare.

Pe piaţa noastră imobiliară nu sunt investitori care să construiască apartamente exclusiv pentru a le închiria. Cadrul legislativ nu este favorabil, iar statisticile arată că românilor le place să fie proprietari. Lucru ce este foarte descurajant pentru investitori. În plus, profitul obţinut din tranzacţiile cu terenuri şi din vânzarea de apartamente noi este încă semnificativ. Astfel că interesului investitorilor pentru segmentul de închirieri este foarte scăzut.

Profesorul de gestiune imobiliară Artur Silvestri a atras atenţia, în repetate rânduri, că mulţi investitori locali au ales să cumpere apartamente noi din cartierele rezidenţiale cu scopul de a le închiria la preţuri exorbitante către străini. Domnia sa consideră acest tip de plasament foarte riscant, întrucât numărul chiriaşilor de lux este limitat. Aceşti proprietari fie rămân cu apartamentele goale şi, deci, cu rata neplătită la băncile unde le-au ipotecat, fie închiriază către tineri, la preţuri mai decente.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional