Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

JLL: Extinderea programului Noua Casă - un real ajutor pentru jucătorii din rezidenţial

Piaţa Imobiliară /

JLL: Extinderea programului Noua Casă - un real ajutor pentru jucătorii din rezidenţial
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    La acesta se adaugă majorarea plafonului de aplicabiliate a cotei reduse de TVA

    Impactul pandemiei asupra pieţei rezidenţiale va fi diferit pentru fiecare categorie de cumpărători în parte, corelat cu preţul de vânzare al proprietăţilor, cel mai afectat fiind segmentul care se adresează cumpărătorilor interesati de proprietăţi cu preţuri sub 1.300 euro/mp, apreciază JLL International. Această categorie reprezintă cea mai mare parte a ofertei de locuinţe noi din Bucureşti, respectiv 64% din total. În aceste condiţii, măsuri guvernamentale precum programul Prima Casă sau cota redusă de TVA vor continua să susţină dinamica pieţei în aceste momente de incertitudine, mai subliniază aceştia.

    Andreea Hamza, Senior Director Living Department JLL Romania, transmite: "Creşterea ratei şomajului va afecta preponderent acest segment de piaţă. Unul din efectele pe termen scurt va fi scăderea eligibilităţii potenţialilor cumpărători din această categorie, pentru care va fi mai dificil procesul de calificare în vederea obţinerii unui credit ipotecar. Volumul tranzacţiilor pe acest segment s-ar putea diminua, cel puţin pe termen scurt sau mediu şi, prin urmare, preţurile de vânzare ar putea urma aceeaşi tendinţă".

    Segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preţuri 1.300-2.000 euro/mp, reprezentând aproximativ 30% din numărul total de unităţi din Bucuresti şi Ilfov, va resimţi mai puţin eventualele fluctuaţii din piaţă. Această categorie de cumpărători beneficiază de venituri mai stabile şi au o rezistenţă mai mare în faţa instabilităţii economice, conform sursei citate.

    Aceasta arată că, aşteptând momentul oportun pentru achiziţii în proiecte aflate în dificultate, cumpărătorii oportunişti vor rămâne motivaţi şi în această perioadă: "Cel mai puţin afectat va fi segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de preturi de peste 2.000 de euro/mp, reprezentând aproximativ 6% din numărul total de unităţi de pe piaţă. Acest segment s-a dovedit a fi cel mai rezistent în perioade dificile. Nu preconizăm o schimbare a apetitului potenţialilor cumpărători de proprietăţi rezidenţiale din categoria high-end, astfel că cererea va rămâne stabilă pe această nişă.

    Nivelul tranzacţiilor cu locuinţe noi în primul semestru din 2020 a fost de aproximativ 8.000 de unităţi pentru Bucureşti şi 3.000 de unităţi pentru Ilfov, presupunând că 60% din tranzacţiile realizate în Capitală şi înregistrate oficial de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au fost încheiate pentru unităţi noi, în timp ce pentru Ilfov noile vânzări sunt estimate la 90% din totalul tranzacţiilor. Faţă de semestrul întâi din 2019, nivelul tranzacţiilor ascăzut cu 7%.

    "Considerăm că volumul tranzacţiilor va fi încetinit în acest an de creşterea preconizată a ratei şomajului în condiţiile unei scă­deri a economiei. De aceea, măsurile guvernamentale de susţinere a segmentului imobiliar, precum extinderea programului Noua Casă sau mărirea plafonului de aplicabiliate a cotei reduse de TVA, pot fi un real ajutor pentru dezvoltatori şi cumpărători. Dacă programul Noua Casă a fost deja prelungit si optimizat, măsura mult aşteptată acum este mărirea plafonului maxim pentru care se aplică TVA-ul de 5%", a adăugat Andreea Hamza, Senior Director Living Departmant JLL Romania.

    În ceea ce priveşte oferta nouă din 2020, specialiştii citaţi esti­mea­ză că aceasta va fi cu cel puţin 10% mai mică decât în 2019, ajungând la circa 12.900 unităţi, tinând cont şi de potenţialele întârzieri ale termenilor de livrare.

    Mai mult decât atât, scăderea ar putea fi mai mare în 2021, în condiţiile în care efectele crizei actuale vor fi mai clare pe termen lung, iar impactul asupra proiectelor aflate în faza de planificare nu poate fi evalut încă.

    JLL se aşteaptă ca dezvoltatorii să fie mai precauţi şi să opteze pentru defalcarea proiectelor într-un număr mai mare de faze, pentru a limita expunerea la fluctuaţiile pieţei şi pentru a avea flexibilitate în adaptarea produsului la potenţialele schimbări la nivelul cererii.

    Preţul pe piaţa rezidenţială a scăzut, în trimestrul al doilea, cu circa 0,5%, ajungând la o medie de 1.450 euro/mp.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional