Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Jumătate din proiectele imobiliare propuse pentru acest an au fost oprite

F.A. Piaţa Imobiliară /

Jumătate din proiectele imobiliare propuse pentru acest an au fost oprite

Preţurile apartamentelor vechi din centru au stagnat

Ca şi în alte oraşe din ţară, volumul tranzacţiilor imobiliare din Municipiul Bistriţa, judeţul Bistriţa - Năsăud, a scăzut dramatic în prima jumătate a lui 2008, comparativ cu anul trecut. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Bistriţa susţin că există mai multe cauze care stau la baza acestei diferenţe. În primul rând, creditele imobiliare se obţin mai greu. De asemenea, recesiunea pieţelor financiare internaţionale este resimţită şi la noi, iar puterea de cumpărare este mică în comparaţie cu preţurile la care au ajuns locuinţele.

Bistriţenii plecaţi să lucreze în străinătate reprezentau, anul trecut, trei sferturi din numărul celor care achiziţionau apartamente şi case. Ei se bazau fie pe veniturile provenite din munca sau afacerile derulate în ţările din Europa de Vest, fie pe creditele obţinute de la diverse bănci din străinătate.

Tiberiu Hotin, reprezentantul agenţiei "Casa Noastră" Bistriţa, susţine că băncile au influenţat foarte mult tranzacţiile imobiliare şi construcţiile deopotrivă. Cei care se aflau în plin proces de construcţie s-au văzut nevoiţi, în acest an, să-şi întrerupă lucrările pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu preţurile. Domnia sa susţine: "Este o teamă generală de o eventuală prăbuşire a pieţei. Au oprit jumătate din proiectele pe care şi le propuseseră în acest an".

Băncile se codesc să mai dea credite

În vara acestui an, agenţia "Casa Noastră" a înregistrat cinci tranzacţii în care se achitase deja avansul, se făcuse un ante-contract, dar nu s-a putut finaliza achiziţia pentru că băncile nu au aprobat acordarea creditelor. Tiberiu Hotin ne-a menţionat: "Majoritatea celor care au cumpărat locuinţe în ultimul an, au lucrat prin bancă. Au fost şi cazuri de finanţare proprie, dar cei mai mulţi s-au împrumutat de la instituţiile financiare. Şi anul trecut au fost cazuri în care mulţi bistriţeni au contractat credite pentru achiziţia de locuinţe în speranţa că le vor vinde mai scump în acest an, dar spre dezamăgirea lor, preţurile au scăzut".

Proiectele de dezvoltare imobiliară din Bistriţa se aflau, în luna august, într-un blocaj total, susţine Tiberiu Hotin. Proiectul de construcţie a unui nou supermarket în Bistriţa a eşuat deoarece proprietarii de terenuri din zona în care urma să se dezvolte proiectul au refuzat să diminueze preţurile.

Potrivit reprezentanţilor agenţiei imobiliare "Latinus" Bistriţa, deşi oferta a crescut puţin faţă de anul trecut, pe piaţa imobiliară locală se înregistrează un blocaj. Tiberiu Hotin de la agenţia imobiliară "Casa noastră" susţine şi el că oferta, atât la imobile cât şi la terenuri, este, în acest an, mai mare decât în 2007.

Preţurile apartamentelor vechi din centru au stagnat

Reprezentanţii agenţiei imobiliare "Casa Noastră" Bistriţa apreciază că, în prima jumătate a anului curent, s-a înregistrat doar un sfert din volumul tranzacţiilor din aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţurile au scăzut în anumite zone, dar în zonele ultracentrale se înregistrau stagnări ale preţurilor la nivelul de la finele anului trecut. Explicaţia oferită de agenţii imobiliari constă în faptul că cei care au cumpărat anul trecut apartamente în zonele ultracentrale nu voiau să vândă la preţuri mai mici pentru a nu ieşi în pierdere.

Dana Benţa, reprezentantul agenţiei "Confort Imobil", ne-a declarat: "Oamenii ţin de preţuri şi este un blocaj în tranzacţii. Proprietarii mai lasă din preţ dar maxim 1.000 - 2.500 de euro. Sunt mulţi care vor să vândă garsoniere ca să se mute la apartamente cu două camere, dar nu se vând nici garsonierele, nici apartamentele. Doar dacă apare o ofertă cu 5.000 de euro sub preţul pieţei se face tranzacţia, dar nu chiar aşa de repede ca anul trecut".

Preţurile pentru o garsonieră variau, în Bistriţa, la finele lunii august, între 23.000 de euro (în zone limitrofe) şi 30.000 de euro (în zonele centrale). Un apartament cu două camere confort II în zone periferice era tranzacţionat cu 35.000 - 40.000 de euro, iar unul confort I, situat într-o zonă centrală, costa chiar şi 55.000 de euro, în funcţie de etaj, finisaje şi suprafaţă.

În funcţie de aceleaşi criterii, preţul unui apartament cu trei camere varia, în perioada menţionată, între 50.000 de euro şi 70.000 de euro, iar o locuinţă cu patru camere pornea de la 60 - 75.000 de euro şi ajungea chiar şi până la 90.000 de euro.

Anul trecut, indiferent că era vorba despre garsoniere sau apartamente, preţurile erau de 1.000 de euro/mp în zone semicentrale şi ajungeau la 1.200 de euro/mp în zona ultracentrală. La finele lunii august, preţurile coborâseră la 700 - 750 de euro/mp în zonele semicentrale şi se menţineau la 1.000 de euro/mp în zonele centrale.

Minim 100 de euro chiria unei garsoniere

Chiria unei garsoniere nemobilate din Bistriţa era, la sfârşitul lunii august, de 100 de euro/lună, iar a uneia mobilate varia între 120 şi 150 de euro/lună, în funcţie de zonă. Pentru un apartament cu două camere chiria era de 150 - 200 de euro/lună, iar pentru unul cu trei camere chiria varia între 200 de euro/lună şi 400 de euro/lună. Pentru o casă mobilată se cerea o chirie ce varia între 400 de euro/lună şi chiar 700 de euro/lună, în funcţie de zonă, suprafaţă, utilităţi.

Una dintre cele mai căutate zone este cea a Pieţei, dar şi cartierul Andrei Mureşanu. Cartierele din apropierea centrului sunt extrem de solicitate deoarece aici se găsesc construcţii noi, în timp ce în centru predomină imobilele vechi.

Bistriţenii preferă blocurile noi

Bistriţenii preferă să achiziţioneze garsoniere sau apartamente noi, cu atât mai mult cu cât preţurile acestora sunt la fel ca cele de la apartamentele vechi, susţine Dana Benţa de la agenţia imobiliară "Confort Imobil". Blocuri noi s-au construit în zona Kaufland, în cartierele Viişoara şi Unirea. Preţurile de vânzare variază între 750 şi 1.200 de euro/mp. Cel mai bine se vând garsonierele şi apartamentele ce aveau preţuri de 750 de euro/mp şi suprafeţe mai mici.

Complex de 60 de vile construit în Valea Budacului

În Bistriţa, casele şi vilele se tranzacţionează foarte greu. Preţul mediu era, la finele lunii august, de 1.000 de euro/mp, potrivit reprezentanţilor agenţiei imobiliare "Latinus".

Cele mai multe vile noi sunt situate la intrarea dinspre Cluj în Bistriţa (cartierul Viişoara) şi la intrarea dinspre Suceava (cartierul Unirea), zone considerate rezidenţiale. Alte zone mai ieftine sunt Sigmir, Valea Ghinzii, Zăvoaie. În zona Valea Budacului se află în construcţie un complex de 60 de vile, dar, în general, majoritatea vilelor noi sunt construite de persoane fizice.

Criză de spaţii comerciale

Dana Benţa susţine că, în materie de spaţii comerciale stradale, piaţa imobiliară din Bistriţa înregistrează o criză deoarece încă nu s-au dat în folosinţă clădiri noi, special destinate acestui segment de piaţă. În schimb, se tranzacţionează case amenajate astfel încât să răspundă nevoilor comerciale. Preţul unei astfel de tranzacţii pornea de la 1.800 de euro/mp şi ajungea la 2.500 de euro/mp.

În cazul chiriilor, preţul varia, la finele lunii august, între 4 şi 20 de euro/mp. Zonele preferate sunt cele din centru, dar şi partea de jos a Bistriţei unde se află ieşirea spre Cluj, precum şi partea de sus a Bistriţei, unde se află ieşirea spre Suceava.

Sunt preferate terenurile de pe arterele principale

Potrivit domnului Florin Breşfelean, reprezentantul "Nova Imobil" Bistriţa, anul trecut se tranzacţionau mai ales terenuri cu suprafeţe mari, care ulterior erau parcelate. Anul acesta, sunt preferate terenurile cu suprafeţe mai mici, în special cele din zonele de interes comercial. Sunt tranzacţionate mai ales terenurile situate pe arterele principale, cum ar fi DN 17, şi care au o suprafaţă de 5 - 7 hectare.

În zonele centrale, terenurile sunt practic inexistente, susţin reprezentanţii agenţiilor imobiliare. Terenurile situate în cartierele rezidenţiale, cu toate utilităţile incluse aveau, la finele lunii august, preţuri de minim 100 de euro/mp. Terenurile destinate spaţiilor comerciale aveau preţuri de minim 300 de euro/mp şi erau amplasate la ieşirea din oraş, pe Calea Moldovei, acolo unde se vor construi şi două mall-uri, la o distanţă de 100 de metri unul de celălalt.

Agenţii imobiliari locali susţin că există cerere pentru spaţii de birouri, dar nu sunt făcute şi proiecte în acest sens. Chiriile pentru spaţiile de birouri variau, la sfârşitul lunii august, între 4 şi 15-20 euro/mp/lună, în funcţie de zone, etaj, finisaje.

O nouă zonă industrială pe DN 15

Vechea zonă industrială a oraşului va fi mutată în afara Bistriţei, pe DN 15, înspre Târgu Mureş. Pe terenul fostei zone industriale vor fi construite noi locuinţe, susţin reprezentanţii agenţiei "Casa noastră". Unii dintre producătorii locali ("Plastsistem", "Teraplast") deja şi-au construit sedii în noua zonă industrială. Localnicii aşteaptau numeroşi investitori, motiv pentru care încercau să vândă terenurile cât mai scump, cu 35 - 40 de euro/mp.

Specialiştii de la agenţiile imobiliare din Bistriţa estimau, la sfârşitul lunii august, o stagnare a preţurilor locuinţelor, cel puţin pentru câteva luni. Dar preţurile noilor locuinţe depind şi de costurile cu achiziţia materialelor de construcţie - dacă acestea vor creşte, şi preţurile imobilelor noi vor creşte.

La finele lunii august, preţurile noilor construcţii se menţineau la nivelul din primăvară deoarece încă se mai foloseau stocurile vechi de materiale de construcţii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional