Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

KIM VRÂNCEANU, CEO BUCHAREST PROPERTIES:"Piaţa românească de închiriere de apartamente este grav subdezvoltată"

Piaţa Imobiliară /

Kim Vrânceanu

Kim Vrânceanu

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Conceptul occidental de apartamente doar pentru închiriat este încă privit drept noutate în ţara noastră, iar piaţa de închiriere de apartamente este subdezvoltată. Compania cu acţionariat american Bucharest Properties REIT, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de apartamente exclusiv pentru închiriat din Bucureşti, a adus acum mai bine de 5 ani în România un concept imobiliar unic - un complex dedicat exclusiv chiriaşilor. Recent, compania a finalizat a doua etapă a complexului rezidenţial Vitan Estates. Complexul are încă două clădiri încadrate în clasa A, de 11 etaje fiecare, ridicate în urma unei investitii de peste 10 milioane de euro. Astfel, sunt disponibile spre închiriere un număr de 156 garsoniere şi apartamente, mobilitate şi utilate, iar investiţia totală în acest proiect se ridică la peste 20 de milioane de euro.

    Kim Vrânceanu, CEO al Bucharest Properties, ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum arată piaţa apartamentelor de închiriat din ţara noastră, despre cum s-au schimbat preferinţele chiriaşilor în alegerea locuinţelor, dar şi despre planurile de dezvoltare ale companiei.

    Reporter: Cum arată piaţa apartamentelor de închiriat în ţara noastră?

    Kim Vrânceanu: Piaţa româ­nească de închiriere de apartamente este grav subdezvoltată, lăsând potenţialilor chiriaşi practic să nu aibă de ales decât să facă compromisuri prin selectarea unui apartament de la un proprietar privat situat în clădiri fără facilităţi. În ţările avansate din punct de vedere economic, cele mai multe închirieri rezidenţiale sunt situate în clădiri construite special, care oferă apartamente de calitate profesională, proiectate în funcţie de nevoile specifice ale chiriaşului.

    Reporter: S-au schimbat preferinţele chiriaşilor în ceea ce priveşte alegerea locuinţei?

    Kim Vrânceanu: Pandemia de Covid-19 a schimbat piaţa de închiriere aşa cum am anticipat. Chiriaşii caută mai mult spaţiu, deoarece mulţi oameni continuă să lucreze de acasă (o altă cameră suplimentară sau mai mult spaţiu în camera de zi pentru a găzdui zona de birou). De asemenea, sunt mai atenţi la intangibile, cum ar fi lumina soarelui şi zgomotul, din nou, deoarece mulţi oameni lucrează de acasă. Majoritatea chiriaşilor încep să aprecieze în cele din urmă curăţenia spaţiilor comune din interiorul şi din jurul clădirilor, atunci când îşi aleg apartamentul.

    Reporter: Conceptul occidental de apartamente doar pentru închiriat este încă privit drept noutate în ţara noastră. În ce măsură începe acesta să devină tot mai căutat?

    Kim Vrânceanu: Întrucât piaţa de închirieri rezidenţiale se maturizează în România, iar consumatorii au capacitatea de a vedea apartamente de închiriat construite co­res­punzător aşa cum am construit în Vitan Estates, îşi dau seama că merită un nivel de trai mai ridicat, aşa cum putem oferi noi. Chiriaşii văd valoarea clădirilor noastre de închiriere şi a platformei noastre de închiriere: securitate, fiabilitate, uşurinţă şi, mai ales, valoare pentru a locui într-una dintre proprietăţile noastre. Oferim multe facilităţi, cum ar fi TV prin cablu şi internet gratuit, o spălătorie gratuită, un centru de fitness, securitate 24/7, parcare securizată şi o echipă administrativă care satisface nevoile chiriaşilor. Avem spaţii comune curate şi igienice, iar apartamentele sunt în stare imaculată atunci când un locatar se mută. Orice problemă cu care se pot confrunta cu apartamentul lor, echipa noastră profesională le rezolvă rapid. De asemenea, oferim servicii de concierge, care îi ajută pe chiriaşii noştri expaţi să călătorească în Bucureşti. Comunitatea noastră de chiriaşi beneficiază de proiectul nostru planificat de la amenajarea apartamentelor şi până la facilităţile şi punctele de vânzare cu amănuntul de la parterul clădirii (piaţă, restaurant, salon de coafură), toate cu scopul de a face viaţa chiriaşilor mai uşoară, convenabilă şi fără probleme.

    Reporter: Care au fost principalele provocări cu care v-aţi confruntat după darea în chirie a apartamentelor finalizate în 2016?

    Kim Vrânceanu: Principalele provocări cu care ne-am confruntat sunt educarea consumatorilor şi învăţarea acestora să caute valoare şi nu un compromis atunci când închiriază un apartament. Odată cu situaţia pandemică COVID, tot mai mulţi oameni îşi dau seama că închirierea spaţiului lor de locuit le permite să se bucure de un stil de viaţă mai modern şi flexibil.

    Reporter: Vitan Estates a mai adăugat 156 de apartamente de închiriat odată cu finalizarea proiectului. În ce măsură sunt acestea contractate?

    Kim Vrânceanu: Apartamentele vin acum pe piaţă. Avem un interes puternic pentru complex. Apartamentele sunt închiriate şi avem o ocupare din ce în ce mai mare.

    Reporter: Credeţi că mai este nevoie de alte proiecte în Bucureşti destinate exclusiv închirierii?

    Kim Vrânceanu: Chiriaşii apreciază calitatea, comoditatea şi accesibilitatea în a trăi într-un proiect de închiriere completă, cum ar fi Vitan Estates. Ele pot depinde în mod absolut de accesul la echipa noastră, de un apartament pe deplin funcţional şi de o clădire şi împrejurimi impecabil întreţinute şi de numeroasele facilităţi care ne fac să ieşim în evidenţă pe piaţa de închiriere din Bucureşti. Cu toate acestea, proiecte precum ale noastre sunt extrem de costisitoare, cu costuri continue pentru întreţinerea clădirilor. Aşa cum am menţionat mai devreme, restaurăm fiecare apartament în condiţii "ca noi" odată ce un chiriaş părăseşte unitatea. Uzura unui apartament după 1,2,3 sau 4 ani de rezidenţă a unui singur chiriaş este destul de semnificativă şi obiectivul nostru este întotdeauna să returnăm apartamentul pe piaţă cât mai repede posibil, respectând în acelaşi timp propriile protocoale de închiriere apartamente de calitate superioară. Clientul beneficiază de uşurinţa de a locui într-un astfel de complex. Au la îndemână toate facilităţile unui stil de viaţă urban uşor. Nevoile lor de locuinţe sunt satisfăcute şi se bucură de servicii excepţionale personalizate în timp ce trăiesc în comunităţile noastre. Facem un efort pentru a ne cunoaşte clienţii şi pentru a-i face să se simtă primiţi în comunitatea noastră. Pentru a menţine acest nivel de servicii pentru clienţi, am angajat şi instruit echipa noastră pentru a oferi cele mai bune în fiecare zi. Piaţa va răspunde întotdeauna pozitiv la această calitate a apartamentului şi la acest tip de serviciu.

    Reporter: Ce urmează pentru Bucharest Properties REIT? Aveţi în plan noi investiţii?

    Kim Vrânceanu: Suntem foarte optimişti cu privire la piaţa de închirieri rezidenţiale din România. În 2021, începem proiecte de peste 15 milioane de euro, iar planul nostru include proprietăţi care urmează să fie dezvoltate nu numai în zona Vitan, ci şi în alte zone din sectoarele 3 şi 4.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional