Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

LA STRASBOURGPreşedintele Parlamentului European vrea să transforme într-un hotel o clădire deţinută de acest for

Piaţa Imobiliară /

Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, ia în calcul transformarea într-un hotel a unei clădiri deţinute de această instituţie în Strasbourg, într-o mişcare văzută drept sprijin pentru statutul oraşului de capitală a UE, informează politico.eu.

Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, ia în calcul transformarea într-un hotel a unei clădiri deţinute de această instituţie în Strasbourg, într-o mişcare văzută drept sprijin pentru statutul oraşului de capitală a UE, informează politico.eu.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Roberta Metsola, preşedintele Parlamentului European, ia în calcul transformarea într-un hotel a unei clădiri deţinute de această instituţie în Strasbourg, într-o mişcare văzută drept sprijin pentru statutul oraşului de capitală a UE, informează politico.eu.

    Recent, Politico informa că, într-o scrisoare văzută de jurnaliştii săi, datată 8 februarie şi trimisă către premierul francez de atunci, Jean Castex, Metsola saluta ideea "înfiinţării unui hotel în clădirea Salvador de Madariaga", care este parte a portofoliului imobiliar al Parlamentului din Strasbourg. O asemenea mişcare "ar putea contribui la uşurarea poverii de pe sectorul hotelier", a scris Metsola făcând referire la deplasările parlamentarilor.

    Amintim că sediul central al Parlamentului European este la Strasbourg (aşa cum este trecut în tratatele UE), dar cea mai mare parte a activităţii se desfăşoară la Bruxelles, în Belgia.

    Europarlamentarii, staff-ul acestora, cei care se ocupă cu lobby şi alte persoane călătoresc la Strasbourg timp de câteva zile pe lună, la sesiunile plenare, ocupând astfel aproape în întregime hotelurile din oraş. Criticii deplasărilor lunare scumpe la Strasbourg spun că acestea creează costuri ce nu sunt necesare, dublează capacitatea infrastructurii parlamentare şi dăunează mediului, având în vedere emisiile implicate.

    Guvernul francez se opune, însă, ferm oricărei mişcări care ar duce la renunţarea la sediul din Strasbourg. În aceste condiţii, Franţa a făcut presiuni asupra lui Metsola să cumpere o altă proprietate imobiliară din Strasbsourg pentru întărirea poziţiei oraşului de capitală a UE: clădirea recent finalizată Osmose, care a fost contractată de Banque des Territoires din Franţa în cooperare cu autorităţile locale şi regionale. Planul de a transforma clădirea Salvador de Madariaga într-un hotel ar întări susţinerea pentru achiziţia Osmose de către Parlament, notează sursa citată.

    Achiziţia Osmose, scria Castex într-o scrisoare trimisă pe 27 ianuarie către Metsola, "ar întări prezenţa Parlamentului şi, în general, ar spori rolul oraşului Strasbourg".

    În schimb, tocmai de acest lucru se tem criticii deplasărilor în oraşul francez. "Parlamentul European ar trebui să economisească bani şi energie, nu să cheltuim mai mulţi bani pe mai multe clădiri", a scris pe Twitter Daniel Freund, europarlamentar german din partea Verzilor, care face parte dintr-o iniţiativă transpartinică ce urmăreşte suspendarea sesiunilor din Strasbourg, din cauza actualei crize a energiei. Corespondenţa consultată de Politico şi discuţiile cu mai mulţi oficiali sugerează că Metsola doreşte să susţină solicitarea francezilor de a cumpăra Osmose. Un purtător de cuvânt al Robertei Metsola, a declarat pentru Politico: "Din ceea ce ştiu, planul cu hotelul era o opţiune care nu a mai mers înainte. În orice caz, o astfel de decizie ar fi luată pe baza nevoilor instituţiei şi pe un proces echitabil".

    La finele lunii octombrie, vicepreşedintele Comisiei pentru bugete din partea Verzilor, Rasmus Andresen, a afirmat pentru Politico că "acordul privind hotelul este foarte discutabil. Până acum, nu am auzit vreun argument care să mă fi convins că avem nevoie de o clădire nouă".

    La rândul său, Nils Usakovs de la S&D a declarat: "Nu avem informaţii, avem doar estimări. Cum putem lua decizii dacă trebuie să facem presupuneri profesioniste citind ziarele franceze despre ceea ce se întâmplă cu afacerea asta? Nu aşa ar trebui să funcţioneze".

    În situaţia dată, Administraţia Parlamentului urmează să facă o analiză externă din care să reiasă dacă este nevoie sau nu de cumpărarea unei noi clădiri, care va fi gata luna aceasta. Dacă răspunsul va fi pozitiv, atunci Biroul Parlamentului, format din Metsola, cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului şi cei cinci "interogatori" care supraveghează aspectele administrative şi financiare, va lansa o discuţie despre achiziţie, care ar putea să fie realizată în luna decembrie.

    Luna trecută, într-un vot privind bugetul Parlamentului pe 2023, 274 de europarlamentari au votat în favoarea unui amendament de "a se opune la achiziţia clădirii Osmose în Strasbourg", în vreme ce 275 au votat

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional