Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

MERVANI:"Este momentul oportun pentru investiţii pe Valea Prahovei"

Piaţa Imobiliară /

"Este momentul oportun pentru investiţii pe Valea Prahovei"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În ultima perioadă, nu au apărut investitori noi pe Valea Prahovei faţă de cei din intervalul 2006-2008, ne-au spus reprezentanţii Mervani, care consideră că "este momentul oportun pentru a investi pe Valea Prahovei, lucru argumentat atât de statistici, dar mai ales de situaţia din teren".

    Sursele citate ne-au precizat, într-un interviu: "Din discuţiile avute cu diverşi dezvoltatori, se preconizează demararea, în viitorul apropiat, a mai multor proiecte imobiliare, atât rezidenţiale, cât şi pe specificul zonei, respectiv locuinţe de vacanţă. Interesul este pentru toate localităţile".

    Reporter: Cum a evoluat piaţa imobiliară din zona Prahova, în ultimul an?

    Mervani: Având în vedere statisticile din turism potrivit cărora numărul turiştilor este în creştere de la an la an, pe Valea Prahovei există o evoluţie ascendentă a pieţei imobiliare pentru acest segment, mulţi clienţi observând potenţialul şi oportunitatea pentru viitor.

    Reporter: Ce proiecte importante se află în desfăşurare şi în ce segmente?

    Mervani: Din păcate, în ultimul timp nu au fost întreprinse multe proiecte imobiliare pe valea Prahovei. Pentru că am avut mai multe cereri decât oferta din piaţă (aşa cum se poate observa şi din raportul de piaţă), încurajăm investitorii să vină pe Valea Prahovei pentru că cifrele ne spun că este momentul potrivit.

    Din discuţiile avute cu diverşi dezvoltatori, se preconizează în viitorul apropiat demararea mai multor proiecte imobiliare, atât rezidenţiale, cât şi pe specificul zonei, respectiv locuinţe de vacanţă. Interesul este pentru toate localităţile. De exemplu, avem un dezvoltator renumit în Braşov care se orientează către o investiţie la Predeal. Şi la Câmpina, datorită discuţiilor pentru extinderea parcului industrial, există interes în acest sens.

    Reporter: Cum a evoluat preţul de construcţie pe metrul pătrat?

    Mervani: Din cunoştinţele noastre, preţurile medii de construcţie ar fi de 250 de euro/mp "la roşu" şi ajung la 450 euro/mp pentru construcţiile finalizate. În ultimul timp, există o tendinţă de stabilizare, aşa cum reiese şi din analizele noastre.

    Reporter: Care este raportul dintre cerere şi ofertă pe partea de unităţi de cazare, în special, dar şi pe rezidenţial?

    Mervani: Pentru ambele segmente există cerere mai mare decât ofertă. Având în vedere faptul că în ultimii ani nu s-au construit multe spaţii turistice noi, există o solicitare care ar părea puţin ciudată, însă bine întemeiată. Avem clienţi care vor să achiziţioneze vile cu suprafeţe mari şi multe camere, pe care ulterior doresc să le introducă în circuitul turistic. De cele mai multe ori, având un preţ pe metrul pătrat construit mult mai mic decât la o construcţie nouă, reprezintă o variantă fezabilă. Alt avantaj al acestor imobile este faptul că sunt multe construite în anii "90, deci relativ noi, cu structura de rezistenţă bună.

    Reporter: Care este regiunea cea mai căutată de pe Valea Prahovei?

    Mervani: După cum reiese din raportul de piaţă, statistic vorbind, cele mai multe solicitări au fost la Câmpina şi la Breaza. Pentru partea superioară a Văii Prahovei, cele mai multe solicitări sunt pentru Predeal, acesta fiind urmat îndeaproape de Sinaia şi Buşteni.

    Reporter: Ce investitori îşi dezvoltă afaceri pe piaţa imobiliară din Prahova?

    Mervani: Din păcate, faţă de investitorii din perioada 2006-2008 nu au apărut alţii noi. Noi credem că este momentul oportun pentru a investi pe Valea Prahovei. Lucrul acesta este argumentat atât de statistici, dar mai ales de situaţia din teren.

    Reporter: Care este profilul cumpărătorilor/chiriaşilor din zonă?

    Mervani: Cumpărătorii de imobile de pe Valea Prahovei se împart în două categorii: cei interesaţi de zonele rezidenţiale (cu precădere în zona Câmpina, unde avem cele mai multe solicitări) şi cei interesaţi de locuinţe de vacanţă pentru zona consacrată, respectiv Sinaia, Buşteni, Azuga sau Predeal. Aceştia caută apartamente şi garsoniere mai ales în imobile noi (pornind de la acest aspect vine şi încurajarea noastră pentru posibili investitori în zonă) sau case de vacanţă în zone cât mai liniştite, cu privelişte cât mai frumoasă. Dacă acum zece ani mai existau zone în plină dezvoltare, în acest moment, în toate oraşele aproape toate străzile sunt asfaltate, utilităţi etc.

    Reporter: Cum s-au educat clienţii în ultima perioadă?

    Mervani: Educaţia clienţilor în ultima perioadă constă mai ales în informare. Avem clienţi care cunosc destul de bine caracteristicile zonei şi implicit sunt mai hotărâţi.

    Reporter: Mulţumesc!

    Trendul actual general în ceea ce priveşte preţul de vânzare al imobilelor, remarcabil în piaţa imobiliară din Valea Prahovei, este unul cu accente importante de stabilizare, precizează specialiştii de la Mervani, în cadrul Raportului de analiză a pieţei imobiliare din zonă 2016-1017. Cercetarea arată că, în afara categoriei terenuri, care prezintă încă o tendinţă uşoară de scădere, celelalte imobile înregistrează deja o bună perioadă de stabilitate. Apartamentele şi garsonierele, precum şi terenurile mici, îşi consolidează permanent poziţia de cea mai căutată categorie imobiliară din piaţă şi, astfel, fluctuaţia preţului este dată de sezonalitatea cererii. Spaţiile comerciale sunt prezente în oferta agenţiei citate într-un număr din ce în ce mai mare, ceea ce presupune o scădere mai mică a preţurilor şi la această categorie de imobile, conform specialiştilor de la Mervani.

    Printre altele, aceştia exemplifică, în raportul lor, cu următoarele preţuri:

    - Un apartament cu trei camere care are o suprafaţă construită de 68 mp costă 45.335 de euro, respectiv 719 euro pe metrul pătrat;

    - Garsoniera cu o cameră, având o suprafaţă construită de 36 mp, are un preţ de 28.701 euro, adică 836 de euro/mp;

    - Un apartament cu suprafaţa construită de 103 metri pătraţi, situat în vilă sau în casă, cu un teren aferent de 146 mp, costă 66.222 euro, respectiv 650 de euro pe metrul pătrat;

    - Preţul unei case de patru camere, cu suprafaţa construită de 151 mp şi teren aferent de 853 mp se ridică la 81.730 de euro, adică 529 de euro/mp;

    - O vilă cu şapte camere din Valea Prahovei, care se întinde pe 338 mp construiţi şi este situată pe un teren de 1.483 mp costă 218.219 euro, respectiv 638 de euro pe metru pătrat;

    - Preţul unui spaţiu comercial cu 12 încăperi, cu o suprafaţă construită de 623 mp şi teren aferent de 973 mp se ridică la 459.467 euro (740 euro/mp), din care 65.182 de euro (67 euro/mp) reprezintă costul terenului şi 394.286 euro (633 euromp) - semnifică valoarea construcţiei;

    - Un teren intravilan din Valea Prahovei, de 1.471 mp, cu o deschidere la stradă de 26 de metri are un preţ mediu de 53.635 euro, respectiv 48 de euro pe metrul pătrat;

    - Terenul extravilan în suprafaţă de 7.025 mp costă, în medie, 103.537 euro, adică 21 de euro metrul pătrat.

    "Analizând cererea pe categorii de imobile vizionate, constatăm un interes mai mare pentru terenuri, case şi apartamente, în detrimentul spaţiilor comerciale şi turistice", subliniază sursele citate, adăugând: "Urmărind trendul tranzacţiilor înregistrate în perioada 2014-2015, putem observa o creştere însemnată a vânzărilor înregistrate în oraşul Câmpina (13%), în timp ce Buşteni, Sinaia, Breaza şi Cornu prezintă o scădere justificată de lipsa ofertelor noi din piaţă. (...)

    Numărul mare de tranzacţii înregistrate în perioada 2014-2015 în oraşul Buşteni a fost justificat prin faptul că acolo au rămas cele mai multe apartamente de vânzare în proiectele rezidenţiale noi cu preţuri acceptabile, lipsa investiţiilor noi ulterioare fiind resimţită imediat prin scăderea vânzărilor cu peste 25%".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional