Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

MIHAELA OGLAN, BANU CONSTRUCT:"Cererea pentru case este modestă, în Timişoara"

Piaţa Imobiliară /

"Cererea pentru case este modestă, în Timişoara"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Solicitările pentru apartamentele noi depăşesc cu mult cererea pentru case

    Construcţiile noi din Timişoara - la periferie

    Piaţa imobiliară din Timişoara se află pe un trend crescător, potrivit domnului Vlad Ştefan, din cadrul agenţiei West Team Imobiliare, care ne-a precizat că preţul mediu solicitat de dezvoltatorii imobiliari pe locuinţele noi este de 1000 de euro pe metrul pătrat.

    La finalul lunii martie, a fost inaugurat cel de-al doilea mall, în Calea Şagului, ne-a mai spus domnia sa, apreciind că, în zona centrală, preţul de închiriere pe metrul pătrat oscilează între 7 euro şi 18 euro, fără TVA.

    Unul dintre cartierele rezidenţiale care se află în construcţie în Timişoara este Ema Residence, ce oferă locuinţe unifamiliale înşiruite, cu o arhitectură modernă.

    Mihaela Oglan, marketing manager Banu Construct, ne-a spus că ansamblul este amplasat în nordul oraşului, între Calea Radului şi Lipovei.

    Acesta este prevăzut cu 42 de case, din care 20 sunt predate sau în diferite faze de realizare şi restul urmează să fie construite.

    Cartierul este situat pe o suprafaţă de 18.000 de mp, terenul pentru fiecare locuinţă ajungând la 250 mp, iar suprafaţa utilă a caselor - 119 mp.

    Preţul unei astfel de case se ridică la 125.000 de euro, cu TVA inclusă.

    Fiecare dintre unităţile locative dispune de parter şi etaj, la parter existând un living, bucătărie, spaţiu pentru servit masa, baie şi spaţiu pentru depozitare.

    Ansamblul de case dispune de drumuri de acces asfaltate, de drumuri interioare pietruite, alei amenajate din pavele şi este branşat la toate utilităţile oraşului.

    Încăperile sunt proiectate şi realizate într-o manieră cât mai deschisă. Cu excepţia dormitoarelor, care sunt strict delimitate, celelalte spaţii sunt lăsate sa comunice, fără delimitări sau cu delimitări minimale, arată informaţiile referitoare la proiect. Acestea adugă faptul că bucătăria permite o funcţionare mixtă, printr-o poziţionare atent gândită, astfel încât să permită deschiderea şi închiderea sa prin uşi glisante sau printr-un perete de sticlă.

    Cartierul este construit de Banu Construct - parte a grupului Banuinvest. Acţionarii principali sunt oamenii de afaceri Florentin şi Daniel Banu. De-a lungul timpului, aceştia au dezvoltat afacerea Joe Napolitane, lanţul de supermarket-uri Artima RIC şi include afacerile Banu Sport, Interpart Production.

    Potrivit reprezentantului companiei, cererea pentru case este modestă în Timişoara, mult mai mare fiind cea pentru apartamente.

    Tot ceea ce se construieşte nou în Timişoara este la periferie, în nord sau în sud, în centru neexistând proiecte noi, potrivit sursei citate.

    Preţurile apartamentelor vechi au crescut, mai ales având în vedere că, la începutul anului, a fost o cerere foarte mare pe acest segment, în contextul în care se dezbătea Legea dării în plată, conform doamnei Oglan.

    Domnia sa ne-a precizat că, pe partea de apartamente noi, se construieşte foarte mult.

    Case noi în Timişoara

    Localizat pe Calea Unirii din Timişoara, complexul Townhouse a fost proiectat să aibă case cu patru camere, la un regim de înălţime parter şi masardă.

    Conform informaţiilor disponibile la agenţiile imobiliare, o casă din Townhouse este prevăzută cu o suprafaţă utilă (fără terasă) de circa 102 mp, o suprafaţă utilă la parter (tot fără terasă) de 55 mp şi o suprafaţa utilă la etaj de 47 mp.

    Acest complex este amplasat pe Calea Urseni, din Timişoara.

    Villaggio Mediterraneo este un proiect prezentat şi la nivel internaţional, la Cannes, în cadrul unuia dintre cele mai mari şi mai importante târguri de profil din Europa - MIPIM - şi se va întinde pe o suprafaţă de 3,3 hectare, o suprafaţă de 5.000 de mp fiind prevăzută ca zonă verde ce desparte ansamblul de şoseaua principală.

    Cele 56 de soluţii de locuit sunt dezvoltate pe trei niveluri, în concepţii arhitectonice gândite astfel încât să răspundă celor mai diversificate exigenţe, cu două tipuri diferite de amenajare, ambele cu suprafeţe ample.

    Villaggio Mediterraneo este conceput ca ansamblu rezidenţial cu două tipuri de vile.

    Primul tip de locuinţă este vila de tip A1 bi-familială (alcătuită din două locuinţe independente una faţă de cealaltă, din punct de vedere al spaţiului de locuit şi al instalaţiilor. Informaţiile referitoare la proiect arată că suprafata desfăşurată a unei locuinţe este de 207 mp, fiind dispusă pe parter, etaj şi mansardă. Fiecare locuinţă are o suprafaţă dedicată de 300 mp de teren.

    Al doilea model - vila singulară înşiruită de tip A4, cu o suprafaţă totală locuibilă este de 283 mp şi cu teren de 300 mp. Regimul de înălţime este acelaşi cu cel de mai sus.

    Villaggio Mediterraneo este amplasat în zona Moşniţa Nouă şi este conceput şi dezvoltat în întregime de Monlandys, societate care face parte din Grupul Euroholding, potrivit informaţiilor publicate de companie. Acestea arată: "Cele 56 de soluţii de locuit sunt dezvoltate pe trei niveluri, în concepţii arhitectonice gândite astfel încât să răspundă celor mai diversificate exigenţe, cu două tipuri diferite de amenajare, ambele cu suprafeţe ample. Designul fiecărei locuinţe poartă semnătura unor profesionişti italieni, iar designul italian este unul de excepţie, sinonim, prin inspiraţie şi prin grijă, dar şi prin atenţia acordată detaliilor, cu ceea ce ne-am obisnuit să numim «clasă»".

    JLL: "Suprafaţa de birouri tranzacţionată, în primele trei luni, în marile oraşe din ţară - o treime din cererea de la nivelul ţării"

    Spaţiile de birouri închiriate în afara Bucureştiului, în primul trimestru din acest an, în oraşe precum Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, reprezintă o treime din cei 140.000 de metri pătraţi - cât totalizează cererea înregistrată în acest segment, pe teritoriul întregii ţări, arată specialiştii de la JLL. Aceştia precizează că în marile oraşe din ţară suprafaţa de birouri tranzacţionată în primele trei luni a fost de circa 41.000 de metri pătraţi, comparativ cu 18.800 metri pătraţi - în intervalul corespunzător din 2015.

    La nivel naţional, faţă de perioada similară a anului trecut, când companiile au închiriat circa 76.000 de metri pătraţi în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară, cererea din primele trei luni din 2016 este aproape dublă.

    Structura pe oraşe arată că, în Bucureşti, cererea a fost de aproape 100.000 de metri pătraţi în primul trimestru, dublul suprafeţei închiriate în perioada corespunzătoare a anului trecut.

    În Iaşi au fost tranzacţionaţi 17.200 de metri pătraţi, în Timişoara 16.300 metri pătraţi, pe locurile următoare clasându-se Braşov şi Cluj-Napoca.

    Companiile din domeniul BPO, IT&C şi servicii profesionale continuă să fie motorul cererii şi în acest an în România, cu peste 60% din suprafaţa tranzacţionată în primul trimestru, în timp ce sectorul bancar şi cel de servicii financiare au închiriat 10.000 metri pătraţi, iar companiile de FMCG au semnat contracte pentru 3.000 metri pătraţi.

    Claudia Cetăţoiu, senior consultant Tenant Representation JLL România: "Piaţa de birouri continuă să performeze foarte bine şi în acest an. Statisticile privind cererea din primele trei luni ale anului sunt încurajatoare. Cererea nouă (pre-închirieri şi contracte noi) a cumulat peste 70.000 de metri pătraţi, respectiv jumătate din piaţă. Acest lucru demonstrează că România rămâne atractivă pentru investitori. Mai mult, valul de închirieri din afara Capitalei creează un mediu investiţional atractiv şi competitiv, iar apariţia pe piaţa locală a unor nume mari din diferite domenii, ar putea atrage în viitor şi alţi jucători internaţionali".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional