Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Muzeul Judeţean BuzăuUn nou standard pentru muzeele din România

F.A. Investiţii /

Un nou standard pentru muzeele din România
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Muzeul Judeţean "Alexandru Odobescu" din Buzău se află de doi ani în lucrări de modernizare.

    Printr-o investiţie de 38,35 milioane lei, finanţată parţial din fonduri europene, clădirea muzeului aflată în stare de degradare este reabilitată din temelii.

    Proiectul prevede consolidarea structurii de rezistenţă, refacerea faţadelor, modernizarea completă a interiorului, inclusiv a teatrului "George Ciprian", care funcţionează în incinta muzeului, amenajarea unui spaţiu de expunere în aer liber şi înfiinţarea unui centru de informare turistică în cadrul muzeului.

    Lucrările sunt cu atât mai necesare cu cât muzeul are o importanţă culturală regională.

    Pe lângă colecţiile de arheologie, istorie, artă contemporană cu caracter unic în spaţiul românesc, muzeul serveşte ca spaţiu pentru desfăşurarea de evenimente culturale de exemplu festival internaţional de teatru.

    "Muzeul judeţean se constituie astfel într-un pol cultural ce contribuie la perpetuarea tradiţiilor culturale şi istorice, ca bun local şi regional.", a precizat Oana Ghimbăşanu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Buzău.

    O investiţie de peste 38 milioane lei

    Finanţarea investiţiei este asigurată în bună parte din fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului". Din costurile totale ale proiectului în valoare de 38,35 milioane lei, fondurile europene reprezintă 27,19 milioane lei.

    Un an de implementare pierdut datorită unei contestaţii

    Iniţial perioada stabilită pentru implementare era martie 2010 - martie 2013 însă proiectul a fost întârziat mai bine de zece luni de blocarea licitaţiei lansate pentru atribuirea contractului de lucrări. Societatea Integral a contestat dreptul societăţii Concas de a participa la licitaţie, considerând că aceasta nu a depus toate documentele necesare. Litigiul a fost soluţionat în justiţie, contractul fiind atribuit în iunie 2011 societăţii Concas la valoarea de 23,54 milioane lei fără TVA.

    Clădirea monument a muzeului va fi reabilitată cu materiale de calitate

    Lucrările au fost demarate luna următoare, pe perioada de execuţie muzeul fiind închis.

    Clădirea muzeului este monument de patrimoniu categoria B aşa că intervenţiile asupra faţadelor trebuie să aibă în vedere respectarea caracteristicilor originale. Elementele decorative vor fi menţinute, iar la refacerea şarpantei, a tâmplăriei exterioare şi interioare, precum şi a finisajelor se va lucra cu materiale de bună calitate (ţiglă ceramică, lemn de stejar stratificat, travertin, mozaic de marmură). Construcţia va fi pusă în valoare printr-un sistem de iluminat arhitectural.

    Interiorul clădirii va fi complet modernizat. Se vor realiza lucrări de desfacere/demolare, consolidare, instalaţii, termoizolare.

    Oana Ghimbăşanu, ne-a explicat:

    "Închiderile exterioare, realizate cu pereţi din caramidă plină, în grosime de circa 80 cm nu necesită protecţie suplimentară privind izolarea termică. Acoperişul tip şarpantă are termoizolaţie din saltele rigide de vată minerală de 20 cm grosime. La interior, în pereţii de compartimentare din gips-carton se aplică saltele de vată minerală de 10 cm grosime."

    Îmbunătăţirea accesului în muzeu este totodată una dintre ţintele proiectului. Se vor amenaja rampe speciale de acces pentru persoanele cu dizabilităţi motorii, un ascensor modern, grupuri sanitare speciale.

    Lucrările de amenajări exterioare vor avea ca scop crearea unei expoziţii în aer liber pe o suprafaţă de teren neutilizată până acum. Expoziţia va găzdui piese valoroase din piatră, lemn, metal, artă meşteşugărească etc.

    Dotările cuprinse în proiect vor aduce Muzeul Judeţean Buzău la nivelul celor occidentale.

    Instituţia va fi dotată cu mobilier modern de expunere, sistem audio-ghid, care va permite o vizitare independentă a sălilor cu exponate, vor fi amenajate zone pentru vizionare documentare în sălile de expoziţie şi cinci touch-screen-uri conţinând informaţii turistice vor fi amplasate în puncte intens circulate din municipiul Buzău.

    La mijlocul lunii iunie 2013 lucrările de reabilitare şi restaurare erau finalizate în procent de 65%, urmând să fie încheiate până la finele anului.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional