Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Muzeul Judeţean OltSpaţii de expoziţii moderne într-o clădire monument istoric

F.A. Investiţii /

Spaţii de expoziţii moderne într-o clădire monument istoric
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Lucrările de modernizare a Muzeului Judeţean Olt sunt în plină desfăşurare.

    Contractul de execuţie a fost atribuit la finele lunii iunie societăţii "Lucrări Speciale în Construcţii" din Slatina, care demarat lucrările la mijlocul verii.

    Muzeul Judeţean Olt este cea mai importantă instituţie de profil a judeţului, menită să asigure răspândirea valorilor culturale autentice ale zonei.

    Daniela Lungu, şef Serviciu Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Judeţean Olt, spune: "Ca loc al cunoaşterii şi agrementului, Muzeul Judeţean Olt este un factor determinant al educaţiei prin cultură prin valorificarea patrimoniului său printr-o serie de activităţi specifice: expoziţii, simpozioane, colocvii, sesiuni şi dezbateri ştiinţifice, cercuri pedagogice, lansări de carte, târguri etc., prin care patrimoniul capătă valoare şi conţinut pentru public. Muzeul Judeţean Olt este locul unde vizitatorii străini, dar şi cei autohtoni iau contact cu valorile culturale autentice ale locului, cu amprenta culturală a acestuia."

    Prin această investiţie Consiliul Judeţean Olt speră să soluţioneze o serie de dificultăţi cu care se confruntă muzeul, precum: captarea interesului comunităţii, asigurarea unui climat optim pentru păstrarea, supravegherea şi prezentarea bunurilor muzeale, modul învechit de prezentare a exponatelor.

    Finanţare europeană pentru reabilitarea Muzeului Judeţean OIt

    Muzeul Judeţean Olt funcţionează în clădirea monument istoric a fostului Palat Administrativ construit în 1887.

    Instituţia găzuieşte în prezent două secţii: "Secţia de istorie şi cultură slătineană", cu o suprafaţă de expunere de 123 mp, şi "Secţia de artă contemporană Ion Popescu-Negreni" cu o suprafaţă de expunere de 237 mp.

    Proiectul implementat de Consiliul Judeţean Olt cuprinde reabilitarea secţiilor expoziţionale, amenajări peisagistice şi lucrări decorative pentru evidenţierea clădirii şi a exponatelor.

    Consiliul Judeţean Olt a încercat şi a reuşit să atragă fonduri europene pentru asigurarea banilor necesari investiţiei. Proiectul a fost aprobat spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului". Contractul de finanţare a fost încheiat între Agenţia de Dezvoltare Regională S-V Oltenia şi Consiliul Judeţean Olt pe 23 noiembrie 2012. Valoarea totală a proiectului este de 4,55 milioane lei, din care 3 milioane lei sunt asigurate din fonduri europene. Diferenţa urmează să fie acoperită din bugetul de stat, la care se adăuga o alocare de 67.650 lei din bugetul Consiliului Judeţean.

    Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor a fost lansată în aprilie 2013. Contractul a fost adjudecat de societatea "Lucrări Speciale în Construcţii" din Slatina, la valoarea de 2,85 milioane lei. Criteriul de selecţie a ofertelor aplicat a fost "preţul cel mai scăzut".

    Spaţiile muzeale vor fi transformate

    Lucrările vor avea în vedere restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea Muzeului Judeţean Olt.

    Cu privire la scopul proiectului Daniela Lungu precizează: "Muzeul Judeţean Olt, prin amenajarea lui, se va referi la omul specific zonei Olteniei, la preocupările şi expresiile acestuia într-o spaţio-temporalitate tradiţională şi se va adresa omului."

    Se vor opera modificări atât la clădirea muzeului, cât şi la spaţiile exterioare.

    În cadrul clădirii, holul principal va fi supus unui amplu proces de amenajare. Vor fi executate lucrări de consolidare, reparaţii, amenajări pentru simpozioane, vernisaje, evenimente mondene, lansări de carte. Pardoseala va fi înlocuită iar grupurile sanitare vor fi refăcute pentru publicul larg. Scara principală nu va fi omisă din acest proces ci va fi şi ea transformată în cadrul unui proces de reabilitare.

    Investiţiile vor viza în primul rând cele două secţii ale muzeului. În cadrul secţiei de artă plastică vor fi executate lucrări de reabilitare, schimbare tocărie ferestre, montare sisteme antiefracţie la ferestre şi uşi, antiincendiu, iluminat pentru evidenţierea exponatelor.

    Secţia de istorie şi cultură va beneficia de lucrări de recondiţionare pereţi, sisteme (antifurt, antiincendiu, iluminat, camere video).

    De asemenea, sala de festivitate va fi reabilitată după modelul Sălii oglinzilor de la Muzeul de Artă Craiova. Uşile şi pereţii sălii vor fi restauraţi.

    Depozitul muzeului va fi dotat cu mobilierul necesar, vor fi confecţionate module de depozitare, echipamente, tâmplaria va fi schimbată, vor fi achiziţionate vitrine pentru punerea în valoare a exponatelor.

    Amenajările exterioare vor avea în vedere curtea interioară. Vor fi montate pavele, instalaţii pentru apă pluvială, vor fi refăcute aleile, vor fi trasate spaţii de parcare.

    Va fi amenajată, de asemenea, curtea exterioară a muzeului.

    Execuţia a demarat cu lucrările de reabilitare interioară. La finele lunii august erau finalizate 20% din lucrări.

    Muzeul Judeţean Olt, multifuncţional

    Pe lângă oferirea unei alternative de petrecere a timpului liber pentru locuitorii şi vizitatorii oraşului Slatina, Muzeul Judeţean Olt va asigura o serie de alte servicii conexe: expertize, întocmirea de documentaţii ştiinţifice, studii istorico- arheologice aferente P.U.G., rapoarte de descărcări de sarcină arheologică, închirierea de spaţii muzeale etc. De asemenea, în cadrul muzeului vor putea fi organizate cercuri de initiere în etnografie, etnologie, muzeologie, şi concursuri între şcoli.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional