Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Oferta de terenuri rămâne substanţială

Piaţa Imobiliară /

Oferta de terenuri rămâne substanţială
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Pe piaţa terenurilor, activitatea decurge în ritm aproape normal, iar unele tranzacţii au fost finalizate chiar în perioada stării de urgenţă. Cea mai mare cerere pentru terenuri în primul semestru al anului a venit din partea jucătorilor din retail, informează Colliers. Deşi cererea pentru parcele de teren destinate marilor centre comerciale sau mall-urilor a stagnat, dezvoltatorii de parcuri de retail şi proprietarii de magazine de tip big box au continuat să caute proiecte noi în toate oraşele unde nu au o acoperire suficientă şi care au o ofertă mai redusă de spaţii moderne de retail. Există inclusiv o nouă intrare în segmentul de retail de tip big box, care a prospectat piaţa de terenuri în vederea identificării de locaţii pentru magazine în perioada stării de urgenţă, conform sursei citate.

    Cu toate acestea, câteva tranzacţii mari, cu valori de peste 10 milioane de euro, care erau planificate să se finalizeze în 2020, s-au blocat şi ar putea să nu se mai întâmple în acest an, ci mai degrabă anul viitor, în cel mai bun caz, conform specialiştilor Colliers. Aceştia subliniază că dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale continuă să aibă apetit pentru achiziţia de terenuri, deşi sub nivelul din perioada 2018-2019, când au fost înregistrate valori. Totuşi, majoritatea rămân în căutare de oportunităţi, mai ales pentru conso­lidarea prezenţei din jurul proiectelor actuale.

    Sînziana Oprea, Director Land Agency în cadrul Colliers International, apreciază: "Vedem un interes crescut în segmentul rezidenţial, după starea de urgenţă cauzată de Covid-19, pentru case. Prin urmare, mai mulţi dezvoltatori care până acum construiau blocuri de apartamente se uită la parcele de teren de la marginea marilor oraşe, unde preţurile sunt mai mici, pentru proiecte de case. Birourile sunt într-un context diferit: având în vedere stocul viitor semnificativ, în special în Bucureşti, şi incertitudinile din zona de leasing, legate în principal de impactul work from home, dar şi de alte aspecte, mulţi dezvoltatori preferă să aştepte pentru a vedea ce se întâmplă. Totuşi, chiar şi în acest segment, cei care au o strategie de dezvoltare pentru a vinde trebuie să caute în continuare proiecte noi. Hotelurile, care reprezentau un segment foarte activ înainte de coronavirus, continuă să înregistreze un interes cres­cut, pe fondul unui posibil scenariu de tipul: cumpăraţi acum teren la un preţ bun, dezvoltaţi şi deschideţi noul proiect peste doi ani, când piaţa ar trebui sa fie într-o formă decentă".

    Oferta de terenuri rămâne substanţială şi vine de la diferite categorii de vânzători, prezenţi pe piaţă în ultimii ani. Noi terenuri sunt scoase la vânzare chiar şi în aceasta perioadă, şi nu neapărat la preţuri reduse, ci la preţuri care nu ţin cont de contextul pandemic, pe fondul cererii care există în continuare. În plus, nu au exis­tat încă active distress (la preţuri sub nivelul pieţei pentru o vânzare rapidă, din nevoia de a face rost de lichidităţi). Totusi, în timp, din cauza deteriorării climatului economic, pot apărea dificultăţi financiare pentru anumite persoane sau companii, obligându-le să reducă preţurile pentru o vânzare accelerată. În ceea ce priveşte nivelul preţurilor, consultanţii Colliers International se aşteaptă ca situaţia să rămână oarecum stabilă (cu posibile ajustări în jos doar în anumite cazuri), cu excepţia unui scenariu în care lucrurile iau brusc o întorsătură negativă.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional