Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

PIATRA NEAMŢProprietăţile mai ieftine din localităţile învecinate atrag cumpărătorii

F.A. Piaţa Imobiliară /

Panoramă Piatra Neamţ

Panoramă Piatra Neamţ

Se intensifică şi construcţia de blocuri noi, dar vânzările nu merg grozav

Tranzacţiile cu apartamente vechi din Piatra-Neamţ au mers foarte prost în acest an. Preţurile prea mari şi restricţionarea creditării au redus considerabil numărul cumpărătorilor, ne-a declarat Narcis Cazacu, administratorul agenţiei imobiliare "Start". Domnia sa ne-a precizat că puţinii cumpărători cu ceva bani s-au reorientat şi au achiziţionat sau construit case la ţară, în localităţi din imediata apropiere a oraşului, unde proprietăţile sunt mult mai ieftine decât în Piatra - Neamţ.

În lipsă de cumpărători, proprietarii de apartamente vechi au scăzut preţurile, în această vară cu 10-15% faţă de nivelul înregistrat la început de an. Narcis Cazacu crede că preţurile locuinţelor vor continua să scadă, cu maxim 5 -10% până la finele anului, pentru că ieftinirea din vară tot nu a atras cumpărători.

Potrivit agenţiei imobiliare "Start", puţinele tranzacţii încheiate în acest an nu au arătat o preferinţă a cumpărătorilor pentru un cartier anume din oraş. La finele lunii septembrie, proprietarii cereau pentru garsoniere între 30.000 şi 40.000 de euro, iar pentru două camere erau solicitate preţuri între 50.000 şi 60.000 de euro. Un apartament cu trei camere costa între 65.000 şi 75.000 de euro, iar unul cu patru camere între 75.000 şi 100.000 de euro, în funcţie de dotări, suprafaţă şi mai ales de zonă.

Potrivit agenţiei "Acta Consulting", în funcţie de amplasament şi gradul de confort, preţurile garsonierelor variau, la finele lunii septembrie, între 20.000 şi 45.000 de euro, apartamentele cu două camere aveau preţuri de 35.000 şi 65.000 de euro, iar cele cu trei camere costau între 50.000 şi 80.000 de euro. Reprezentanţii "Acta Consulting" ne-au spus că preţurile apartamentelor vechi au crescut foarte mult în 2007, iar în acest an au scăzut cu circa 20% faţă de nivelul de anul trecut, dar tot nu se găsesc cumpărători.

Adrian Adiaconiţei, administratorul agenţiei "Big House Group", este mult mai pesimist cu privire la piaţa apartamentelor vechi. Domnia sa ne-a declarat: "Vânzările sunt la pământ. Creditele sunt restricţionate dar şi preţurile sunt încă mult prea mari pentru posibilităţile locuitorilor din Piatra Neamţ. Preţurile apartamentelor vechi au scăzut deja cu 20 - 30% în anumite zone, dar tot nu se cumpără. Cred că trebuie să ajungă undeva pe la maxim 50.000 de euro ca să se mai tranzacţioneze ceva pentru că băncile mai dau şi vor da credite dar nu pentru sume mari. Din această cauză, cred că şi vânzările de apartamente noi sunt compromise. Preţurile cerute de investitorii depăşesc 1.000 de euro/mp. Deja nu s-au mai făcut tranzacţii de vreo două luni. Unii dezvoltatori din oraş sunt în pragul falimentului".

Principalul motor al pieţei locale au fost, până acum, banii celor care lucrează în străinătate. Dar mulţi au lichidat tot ce au deţinut în ţară şi s-au stabilit definitiv în străinătate, iar alţii nu au mai fost interesaţi de plasamente în România, ci în ţările în care muncesc, unde preţurile proprietăţilor au scăzut puternic, susţine Adrian Adiaconiţei.

Şi reprezentantul "Big House Group" ne-a spus că unii locuitori se mută la ţară, unde terenurile şi casele sunt mai ieftine decât în oraş. Domnia sa ne-a spus că s-au mai tranzacţionat, în ultima perioadă, suprafeţe agricole mari şi păduri. Majoritatea cumpărătorilor sunt investitori străini. Preţul de tranzacţionare era, la finele lunii septembrie, de 1.000 - 1.500 de euro/hectar.

Dumbrava Roşie, Alexandru cel Bun şi Turtureşti - zonele cele mai căutate pentru terenuri

Majoritatea tranzacţiilor cu terenuri din acest an s-au încheiat pentru zone periferice şi localităţi adiacente oraşului. Printre cele mai solicitate, în opinia lui Narcis Cazacu, sunt zonele Dumbrava Roşie, cu preţuri de 25 - 35 de euro/mp la finele lunii septembrie, dar şi Alexandru cel Bun, unde terenurile ajungeau şi la 35 - 40 de euro/mp. Aceste zone beneficiază de acces bun şi utilităţi. Tranzacţii mai multe s-au încheiat şi în Turtureşti, unde terenurile sunt ceva mai ieftine, cu preţuri în jur de 20 de euro/mp.

Administratorul "Start" susţine că majoritatea caselor noi din aceste zone sunt realizate pentru uz propriu de către persoane fizice. Mai sunt câţiva investitori mici care construiesc trei - patru vile noi pe terenuri de 2.000 şi 3.000 mp. Domnia sa ne-a declarat că, în acest an, preţurile terenurilor au stagnat.

Potrivit "Acta Consulting", terenurile de la ieşirea înspre Bacău aveau preţuri între 20 şi 30 de euro/mp, iar puţinele loturi disponibile din interiorul oraşului costau circa 100 - 150 de euro/mp. Agenţii de la "Acta Consulting" susţin că cele mai multe tranzacţii cu terenuri s-au încheiat în zonele Dumbrava Roşie, Bistriţa şi Turtureşti.

Piaţa chiriilor a înflorit

Pentru că apartamentele vechi nu-şi găsesc cumpărători, mulţi proprietari le ofertează spre închiriere. De asemenea, mulţi cumpărători care nu îşi permit să devină proprietari, sunt nevoiţi să închirieze. Aşa se face că piaţa chiriilor din Piatra Neamţ, ca în majoritatea oraşelor din ţară, a înflorit în ultimele luni.

Narcis Cazacu ne-a spus că o garsonieră avea, la finele lunii septembrie, preţuri de închiriere de 150 - 170 de euro/lună, iar apartamentele cu două şi trei camere ajungeau la 200 maxim 250 de euro/lună. Preţurile chiriilor au stagnat în acest an pentru că şi puterea de cumpărare este limitată, ne-a precizat domnia sa.

Se intensifică şi construcţia de blocuri noi, dar vânzările nu merg grozav

Încă de anul trecut, pe piaţa din Piatra Neamţ au apărut şi primele proiecte de apartamente noi. La finele lunii septembrie, proiectele erau în curs de execuţie, cu un grad de finalizare între 30 şi 70%, ne-a declarat Narcis Cazacu. Pe acest segment de piaţă sunt patru - cinci investitori, iar cel mai mare proiect, potrivit domniei sale, este "Green Hill" al companiei israeliene "Aura Investments". Proiectul constă în realizarea a patru blocuri de zece etaje circa 400 de apartamente.

Administratorul agenţiei "Start" apreciază că vânzarea de apartamente noi nu merge prea bine tot din cauza restricţionării creditării. În plus, localnicii nu prea sunt dispuşi să achiziţioneze locuinţe din faza de proiect şi preferă să aştepte finalizarea lor. Narcis Cazacu apreciază: "După părerea mea, când piaţa îşi va reintra în normal, apartamentele noi vor face o concurenţă puternică celor vechi. Sunt ceva mai spaţioase, sunt compartimentate şi finisate modern şi au şi preţuri destul de bune. Un apartament nou cu două camere costă în jur de 60.000 - 75.000 de euro".

Şi conducerea "Acta Consulting" susţine că vânzările de apartamente noi nu merg grozav. Noile imobile nu sunt amplasate în zone centrale ale oraşului şi au preţuri ridicate, afirmă sursa citată. Astfel, preţul de vânzare al apartamentelor din "Green Hill" este în jur de 1.400 - 1.500 de euro/mp.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional